Actualizat noiembrie 22nd, 2024 1:19 PM
iun. 17, 2013 Andrei Şandor Actualitate, Sănătate 0 1344 vizualizari
După perioada cu ploi multe și instabilitate atmosferică, iată că au sosit și zilele cu mult Soare. Autoritățile sanitare atenționează cetățenii – mai ales copiii, persoanele vârstnice și pe cele cu probleme de sănătate – să ia în serios recomandările aferente vremurilor caniculare. Potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bihor, în județul nostru vor fi constant peste 30 grade Celsius în această săptămână. Aceste valori sunt mai mari decât în ultimele săptămâni. Specialiștii spun că pot apărea probleme și dacă temperaturile nu trec de bariera de 35 de grade Celsius (punctul de la care operează Codul Galben de caniculă). Prin urmare, pentru a preveni situațiile neplăcute și periculoase pentru sănătate, DSP revine cu indicațiile pentru zilele toride. Oamenii trebuie să:
– consume cel puţin 2 litri de lichide pe zi (apă plată, apă minerală, sucuri de fructe sau legume) care nu trebuie băute prea reci pentru că în acest caz se elimină înainte de a hidrata organismul; ceaiurile să fie călduţe sau la temperatura camerei, uşor îndulcite
– consume alimente ușoare, proaspete, fără prea multe calorii; sunt recomandate carnea slabă preparată la grătar, lactatele, cerealele precum şi cât mai multe fructe şi legume care, prin apa, sărurile minerale şi vitaminele pe care le conţin, asigură în mod constant hidratarea organismului
– evite sau să limiteze consumul de grăsimi, dulciuri concentrate, alcool, tutun şi cafea
– să stea cât mai mult în locuri răcoroase, cu umbră
– să evite ieşirile în aer liber şi activitatea fizică (sport, grădinărit, munci mai grele) între orele 10-18. Este indicat ca plimbările să se facă dimineaţa şi seara.
Conform recomandărilor, cetățenii care nu au cum să evite plecarea de acasă în perioada periculoasă a zilei trebuie să se deplaseze mai mult prin zonele cu umbră şi să îşi protejeze capul, faţa şi ochii cu ajutorul unei pălării şi a ochelarilor de soare. În ceea ce privește vestimentația, în perioadele cu temperaturi ridicate ale aerului, oamenii ar trebui să poarte haine de culoare deschisă, subţiri, comode și să se evite hainele din materiale sintetice care nu permit o bună aerisire a corpului. De asemenea, este obligatorie ținerea la îndemână a unei sticle cu apă pentru hidratarea continuă a organismului. Pentru acasă, DSP Bihor recomandă folosirea draperiilor în camerele expuse soarelui. Ferestrele trebuie menţinute închise atâta timp cât temperatura exterioară este mai mare decât cea din interior (cam până la lăsarea serii), ele trebuie deschise noaptea şi dimineaţa devreme pentru a se crea curenţi de aer care scad temperatura interioară a locuinţei. Copiii vor necesita atenție sporită. În primul rând, micuții să nu fie lăsați în interiorul vehiculelor parcate la soare, iar drumurile lungi cu mașina ar trebui evitate, mai ales dacă autovehiculul nu beneficiază de climatizare. Cum multă lume vrea să profite din plin de vremea bună pentru a se bronza natural, autoritățile sanitare au recomandări și pentru această categorie de cetățeni: expunerea la Soare trebuie evitată total între orele 11-16. „La plajă trebuie asigurată protecţia capului, a ochilor, a buzelor. Persoanele care suferă de afecţiuni ale pielii trebuie să solicite sfatul medicului înainte de a se expune la soare”, se arată într-o informare preventivă transmisă de DSP. Canicula poate afecta și programul de lucru al firmelor, mai ales al celor care desfășoară activități exterioare. În zilele toride, angajatorii sunt obligaţi să alterneze perioadele de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite, în care există curenţi de aer, să reducă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice. Conform legislației în vigoare, dacă temperatura exterioară depăşeşte 37 grade Celsius cel puţin 2 zile consecutiv, pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor, angajatorii sunt obligaţi să le asigure acestora apă minerală (2-4 l/persoană), echipament de protecţie, ventilarea locului de muncă sau/și posibilitatea de a face duşuri. Angajatorii sunt atenționați că dacă nu este posibilă realizarea acestor condiţii, se va stabili reducerea duratei zilei de lucru, eşalonarea acesteia până la orele 11 şi după orele 17 şi chiar întreruperea colectivă a lucrului, cu menţinerea activităţii doar acolo unde ea nu poate fi suspendată.
sept. 17, 2024 0
sept. 16, 2024 0
iul. 15, 2024 0
iul. 12, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 21, 2024 0