Actualizat aprilie 4th, 2025 12:28 PM
mart. 27, 2023 Daniel Ardelean Actualitate 0 1054 vizualizari
Prin „hernie” se înțelege ieșirea totală sau parțială a unui organ din cavitatea sa naturală. Această ieșire se face de obicei printr-un orificiu natural sau artificial și se manifestă ca o umflătură în zona afectată.
În funcție de regiune, hernia poate fi de mai multe tipuri cum ar fi cea hiatală, ombilicală, femurală sau inghinală.
Având în vedere că hernia inghinală este cel mai comun tip de hernie [1], află în continuare mai multe despre simptomele ei, pentru a fi mai bine informat în legătură cu această problemă!
Acest tip de hernie apare în zona inghinală atunci când intestinele și peritoneul trec dincolo de mușchii abdominali și pătrund în canalele inghinale situate de o parte și de alta a pelvisului.
În funcție de cauză, hernia inghinală poate fi de două tipuri și anume:
Hernia inghinala poate fi observată vizual din cauza schimbărilor apărute în regiunea afectată, dar și prin simptomele apărute în interiorul corpului, care pot fi prezente în același timp.
Cele mai comune simptome ale herniei de acest tip includ:
Este importantă observarea cât mai rapidă a acestor semne și simptome și obținerea tratamentului corespunzător, pentru a evita orice potențiale complicații.
Hernia inghinală netratată poate deveni blocată sau strangulată. O astfel de hernie apare atunci când organele protuberante rămân blocate în mușchiul abdominal și nu se mai pot retrage înapoi în cavitatea lor naturală.
Dacă medicul specialist nu poate introduce protuberanțele înapoi, atunci poate să apară o ocluzie intestinală care se poate manifesta prin durere abdominală, vărsături și greață.
Mai mult decât atât, în unele cazuri hernia blocată poate întrerupe circulația sangvină către intestine și abdomen, rezultând astfel la moartea țesuturilor din acea zonă. Această complicație reprezintă o urgență medicală și necesită intervenție chirurgicală cât mai rapidă, deoarece poate pune viața în pericol [4].
Alte semne și simptome ale unei hernii strangulate sau blocate includ:
Hernia inghinală nu va trece de la sine. Pentru a remedia situația va fi necesara o intervenție chirurgicală, această metodă fiind singura opțiune care poate trata acest tip de problemă.
În timpul procedurii, chirurgul va împinge organele protuberante înapoi în cavitatea lor naturală, după care va închide orificiul format cu o plasă specială.
Procedura se poate realiza și prin tehnică laparoscopică, adică prin realizarea unor incizii de mici dimensiuni, care se vor vindeca mai rapid și care vor fi mai puțin dureroase, comparativ cu intervenția tradițională [5].
Deoarece hernia inghinală poate duce la complicații severe, discută cât mai rapid cu un medic specialist dacă prezinți simptome specifice, pentru a primi diagnosticul exact și tratamentul corespunzător!
Referințe:
mart. 04, 2025 0
nov. 25, 2024 0
oct. 08, 2024 0
iun. 11, 2024 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0