Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
nov. 21, 2012 Andrei Şandor Actualitate, Sănătate 0 1554 vizualizari
Surprindere generală în rândul conducerilor spitalelor care nu demult au trecut sub tutela Consiliilor Locale sau Județene: noul ministru de resort, Raed Arafat (foto), a ieșit în public cu un proiect de Ordonanță care prevede că licitațiile pentru unele medicamente și diverse dotări vor fi organizate la nivel central, de către Ministerul Sănătății (MS). Scopul declarat al acestei manevre este realizarea de economii prin obținerea de prețuri mai scăzute la cumpărarea de materiale sanitare, medicamente și altele necesare funcționării unităților. Despre acest subiect, miercuri, la Oradea, secretarul de stat Florian Bodog a declarat pentru bihorstiri.ro că spitalele descentralizate și care își desfășoară activitatea sub tutela autorităților locale/județene nu vor fi afectate de posibila centralizare a licitațiilor. În schimb, Bodog spune că și aceste spitale vor putea beneficia de serviciile MS dacă optează în scris pentru acest lucru. De asemenea, medicul secretarul de stat orădean menționează că ideea ca ministerul să se ocupe de unele licitații nu este o noutate: s-a vorbit despre acest lucru în mandatul liberalului Eugen Nicolăescu și în cel al social-democratului Ion Bazac. „Credem că se poate face o economie de minimum 20% prin achiziții centralizate de medicamente”, spune Florian Bodog care crede că principiul economic ‘comandă mare – preț mai mic’ va funcționa și în cazul acestor tipuri de mărfuri.
Ministrul Raed Arafat a anunțat că MS ar urma să devină unitate de achiziții centralizată pentru anumite tipuri de materiale, medicamente, echipamente. Speranța celor de la București este și că acest lucru va duce la reducerea timpului de așteptare între licitațiile care au avut loc în fiecare an pentru anumite tipuri de medicamente, pentru anumite materiale etc. „Acolo unde se țineau licitații locale și dacă cantitatea era mică, de multe ori nu se prezenta nimeni. Sau, dacă achizițiile se făceau la terminarea cantității care este achiziționată inițial se făcea din nou o licitație și apoi altă licitație, apăreau întreruperi, fie că licitația era contestată, fie că s-a întârziat în lansarea licitației”, a precizat dr. Arafat. Demnitarul a mai menționat că MS nu vrea să preia totul. Până la începerea noului tip de licitații, unitățile sanitare pot să facă mai departe licitațiile lor. MS recomandă, totuși, ca, în perspectiva Ordonanței care va reglementa aceste licitații, acordurile-cadru încheiate în această perioadă de spitale să nu mai fie pe perioade lungi și să se refere numai pe ce le trebuie pe următoarele câteva luni. Potrivit lui Raed Arafat, printre medicamentele care vor fi supuse licitațiilor naționale organizate de MS se numără cele din programele naționale, precum medicamentele oncologice. „Medicamentele oncologice ieftine, de exemplu, care acum nu sunt prezente, una din explicații fiind că sunt licitații mici pe medicamente foarte ieftine la care nu se prezintă nimeni. Dacă facem o cantitate mai mare și pe durată mai lungă este șansa să atragem totuși ofertanți. Ca și echipamentele. Toate echipamentele de înaltă performanță: computer-tomograf, rezonanță magnetică, echipamente de monitorizare, echipamente de ventilație, toate acestea dacă poți să faci o achiziție națională pe acord-cadru, se poate într-adevăr ajunge la economii mari”, spune ministrul Sănătății.
Referitor la alocări, existând suspiciunea că, din moment ce spitalele nu vor mai organiza anumite licitații va fi diminuat bugetul unităților respective, Raed Arafat a declarat că „spitalele vor avea fondurile, dar acolo unde licitează ministerul și pune în fața lor anumite medicamente, materiale, licitate național, ele nu mai pot să organizeze o altă licitație pentru același lucru”.
nov. 11, 2021 0
aug. 18, 2021 0
mart. 10, 2021 0
feb. 25, 2021 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0