Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
nov. 24, 2011 Florin Coman Actualitate, Politică 0 1422 vizualizari
Sute de reprezentanţi ai Uniunii Social-Liberale din Bihor s-au adunat astăzi la Oradea pentru a se întâlnii cu o parte din liderii uniunii. Deputatul Lucia Varga, fostul Ministru al Muncii Mariana Câmpeanu, Eugen Nicolăescu, fostul Ministru al Sănătăţii, senatorul Cornel Popa, preşedintel al PNL Bihor, deputatul Nicolae Jolţa, deputatul Sonia Drăghici, senatorul Ioan Mang, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Dumitru Voloşeniuc au supus dezbaterii câteva dintre punctele pe care le include programul de guvernare al USL.
Dezbaterea a fost organizată de Uniunea Femeilor Liberale şi a avut ca scop găsirea celor mai bune măsuri menite să sprijine familia. Printre propunerile numite de Lucia Varga, se numără acelea care sprijină accesul femeilor la sănătate şi la un trai decent. “Ar trebui ca mamografiile şi tetsul Papanicolau să fie gratuite pentru toate femeile. Ar trebui ca femeile să aibă libertatea de a decide dacă vor să stea acasă doi ani şi să primească 85% din venituri”, a spus Lucia Varga.
Domeniile spre care s-au orientat membrii USL în cadrul dezbaterii au fost economie şi sănătate, alături de protecţia socială.
“Vreau să subliniez că în urma adoptării controversatei legi a asitenţei sociale, astăzi s-a depus la Curtea Constituţională contestaţie pentru articolele1, 16 şi 50 din această lege. Aceste articole încalcă prevederile constituţiei prin care toţi cetăţenii sunt egali şi se asigură protecţie social pentru persoanele defavorizate”, a spus Eugen Nicolăescu.
Nicolăescu a prezentat şi cele trei direcţii economice pe care le consideră esenţiale: reducerea fiscalităţii, încurajarea mediului de afaceri şi sprijin pentru oamenii afectaţi de criză. “Cred că în următorii patru ani s-ar putea crea un milion de locuri de muncă, spune Nicolăescu. El a mai precizat că ar aplica impozite diferenţiate astfel: 16% pentru salariile peste 1600 de lei, 12% pentru salariile [ntre 1200 şi 1600 de lei şi 8% pentru cele mai mici de 1200 de lei. Nicolăescu a mai sublinita că TVA ar trebui redus anual cu un procent, până s-ar ajunge din nou la 19%.
“În ce priveşte sănătatea avem nevoie de finanţare, care se poate face din trei surse: de la buget, asigurări private voluntare şi taxa de solidaritate, între 3 şi 5% din venitul fiecarei persoane”, spune acesta. “Trebuie desfiinţată Casa de Asigurări de Sănătate care nu le este utilă contribuabililor şi trebuie realizate investiţii publice în sistemul sanitar, un exemplu fiind spitalele regionale”, a mai spus liberalul.
În privinţa protecţiei sociale, Mariana Câmpeanu a subliniat că stăm cel mai prost din Uniunea Europeană. “Când vorbim despre protecţie socială nu ne referim doar la ajutoare sociale, ci şi la sănătate, învăţământ, siguranţa cetăţeanului. Noi acordăm acestui domeniu doar 14% din PIB, în timp ce ultima ţară din Uniune investeşte 27% din PIB în protecţia socială”, a subliniat Câmpeanu.
Remarcăm că majoritatea celor prezenți în sala mare a Primăriei Oradea în această după amiază au provenit din PNL. Din nou, conservatorii au absentat, de parcă ar fi ieșit deja din Uniunea Social Liberală. Printre personajele cunoscute care au vrut să audă ce au de spus foștii demnitari Câmpeanu și Nicolăescu se numără deputatul Octavian Bot, fostul deputat PNL Valeriu Boeriu și consilierii locali de Oradea Florica Cherecheș și Ioan Cupșa, respectiv consilierul județean Gheorghe Ionuț. De asemenea, a fost prezent fostul contracandidat al lui Bot în alegerile parlamentare din 2008, avocatul Mircea Mălan. Într-un târziu, a ajuns și primarul Ilie Bolojan, președintele PNL Oradea, care a fost „uitat” la ușă câteva minute lungi, după care a fost invitat să se așeze în prezidiu de către deputata Varga.
[nggallery id=539]
oct. 23, 2024 0
aug. 30, 2024 0
iul. 19, 2024 0
iul. 10, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0