Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
iun. 01, 2011 Andrei Şandor Actualitate, Interviu 3 8731 vizualizari
Pozând în chip de stranier care este contractat pentru a face treabă la cârma oricărei instituții care necesită aptitudini manageriale, inginerul Gavril Grebenișan a devenit piază rea pentru o parte a breslei medicale din Oradea. Numit în vara trecută la șefia Spitalului de Obstetrică și Ginecologie de către primarul Ilie Bolojan, fostul șef al RAR Bihor și unul dintre cei care au rupt în două PNL Bihor în toamna lui 2006, recunoaște: „Am deranjat multă lume”. Se referă, bineînțeles, la lumea doctorilor. Grebenișan este în plin scandal (și) cu conducerea Universității din Oradea (UO), Comisia de Etică sancționându-l recent pentru lipsă de loialitate față de instituția al cărei salariat este (detalii aici). Miercuri, 1 iunie, ex-managerul de spital a acordat un interviu portalului nostru de știri. Vă invităm să îl lecturați în cele ce urmează.
Bihorstiri.ro: Săptămâna trecută, rectorul Cornel Antal vă critica pentru că, în urma deciziei Comisiei de Etică privind sancționarea dumneavoastră, ați preferat să apelați la o parte a presei pentru a vă apăra, dar nu ați folosit căile normale de atac care vă stau la dispoziție; inclusiv Comisia de Etică Universitară din cadrul Ministerului Educației
Gavril Grebenișan (GG): Din păcate, dl. Antal deformează foarte mult adevărul. În primul rând, vă reamintesc că eu nu am făcut nicio conferință de presă pe acest subiect sau pe cel cu dna Antal (n.b.: dr. Liana Antal, soția rectorului și fosta directoare a Maternității, înlocuită de Grebenișan). În schimb, Universitatea a făcut cel puțin 3 conferințe de presă cu subiect ‘Grebenișan’. În plus, căile de atac invocate să știți că sunt numai pe baza documentelor. Eu încă nu am primit niciun document oficial din partea UO cum că am fost sancționat sau am fost analizat. Tot ceea ce știu este de pe site (n.b.: pagina web a instituției).
Bihorstiri.ro: Dar este adevărat că vi s-a înmânat un fel de proces verbal cu constatările Comisiei și că ați luat la cunoștință cele trecute acolo?
GG: Mi s-a dat un Raport de caz în care nu se specifica la final dacă pot să contest acel Raport și dacă da, atunci în ce termeni temporali.
Bihorstiri.ro: În mod normal ar exista un termen concret pentru contestare?
GG: Absolut! E un document oficial și, mai ales dacă este pe baza unei anchete, trebuie să existe această posobilitate de a contesta concluziile unui raport.
Bihorstiri.ro: De fapt, de când există aceste neînțelegeri? Până la urmă există un conflict personal între dvs și rectorul Cornel Antal. Sunteți în război doar de când ați fost numit în funcția de manager al Maternității?
GG: Exact din 3 iulie 2010, când dl Antal mi-a refuzat telefonul și din acel moment a refuzat orice discuție cu mine. Dânsul a explicat unuia dintre profesorii de la UO acest comportament față de mine – deci și-a recunoscut comportamentul deosebit față de mine – prin faptul că m-am comportat urât cu dna Antal. Aceasta este explicația dlui Antal. ‘Urât’ se referea la faptul că a fost schimbată din funcția de manager, iar după 3 săptămâni a fost schimbată și din funcția de director medical.
Bihorstiri.ro: Să înțelegem că s-ar fi așteptat ca dvs să nu acceptați numirea pentru a nu altera relația dintre cele două părți?
GG: Știți cum este, dacă nu eram eu, era altul. Oricum ar fi fost schimbată dna Antal pentru că acesta era trendul și aceasta era logica tuturor schimbărilor din acea vreme.
Bihorstiri.ro: Tot săptămâna trecută, dl Antal a făcut referire la faptul că în timpul mandatului dvs de manager s-a încercat o dezbinare a medicilor, împărțindu-i în două tabere – universitari și neuniversitari. Vi s-a sugerat cumva din partea Primăriei să faceți curățenie la doctorii universitari?
GG: Nici vorbă de a mi se sugera ceva! Este cel puțin o prostie această idee pentru că este cel puțin neproductivă. Este împotriva tuturor normelor. Un manager trebuie să se remarce în modul de rezolvare a conflictelor – conflicte de muncă, conflicte între nivelele de conducere etc. În niciun caz nu m-a interesat un astfel de aspect. Vreau să vă spun că doctorii universitari mi-au făcut reclamații cel puțin o dată pe lună din momentul în care am preluat funcția. Prima reclamație o am din luna august 2010, deci la nici o lună de la numirea în postul de manager.
Bihorstiri.ro: Cine a spart gheața?
GG: Dna Antal.
Bihorstiri.ro: Acum, după ce ați fost câteva luni bune în domeniu, cum vi se pare sistemul spitalicesc orădean?
GG: Este foarte bolnav. E greu, greu de vindecat pentru că sunt lacune la toate nivelurile. Se greșește în foarte multe locuri, începând cu licitațiile și cu managerierea banului public. Este foarte grav.
Bihorstiri.ro: Cam cât timp credeți că ar necesita ordonarea spitalelor din Oradea?
GG: Încă un mandat al dlui primar Bolojan cu manageri țintiți spre a face ordine și se poate.
Bihorstiri.ro: Întregul scandal din jurul Maternității a căpătat și unele valențe politice. Credeți că s-ar fi ajuns la o asemenea amploare a lucrurilor dacă, în martie, dr. Doru Crăiuț nu ar fi făcut acele declarații la sediul PSD Bihor (n.b.: acuzele ginecologului referitoare la dezorganizarea de la Maternitate, care ar fi condus la moartea unui bebeluș)?
GG: Știți că acea conferință de presă a fost contracarată de conducerea Maternității. Eu eram în concediu medical atunci. Noi doar am răspuns acelei elucubrații a doctorului Crăiuț. Din păcate lucrurile au mers pe o cale extrem de greșită pentru că medicii care au făcut afirmații greșite au încercat să vină cu reacții extrem de dure. Bineînțeles că nu am putut rămâne fără răspuns. Eu nu am exploatat partea politică, în primul rând pentru că nu sunt înregimentat politic. Vorba unui prieten bun: Sunt un independent de lux! Dar problema este cu cei care nu înțeleg că în anumite momente cel mai bine e să taci și să lași lucrurile să curgă normal. Nu aș fi pedepsit pe nimeni din Maternitate, dar în momentul în care am fost făcut criminal – și eu, și primarul – am fost obligat să răspund. Nu obligat de cineva, ci de principiile mele morale.
Bihorstiri.ro: După dezvăluirile privind lipsa de competență laparoscopică a dr. Crăiuț, zeci de medici orădeni au început să se simtă în nesiguranță și au roit-o spre Cluj-Napoca să se pună la punct cu actele. Nu pot să nu vă întreb ceva – înainte să iasă în presă, l-ați mai verificat pe ginecologul în cauză în materie de acte? Sau e o coincidență că tocmai atunci s-a descoperit neregula?
GG: Când am arătat că dl Crăiuț nu este în măsură să vorbească despre greșelile altora, a trebuit să și argumentăm. Eu aveam pregătite aceste lucruri pentru că am făcut o analiză a întregului corp medical.
Bihorstiri.ro: Adică mai devreme sai mai târziu oricum ați fi ieșit în public cu această dezvăluire?
GG: Primarul, ca autoritate tutelară a Maternității, cunoștea înainte cu 3 luni de zile aceste aspecte. Dl primar mi-a cerut o analiză a întregii activități, atât profesionale, cât și a volumului muncii în spital. Și asta pentru că avea informații că în timpul programului de lucru unii medici au și cabinete, de exemplu. Pornind de la acest lucru, analiză managerială înseamnă să iei toate aspectele activității, să le verifici, să le monitorizezi. În acel moment, practic fiecare medic avea o oglindă a activității sale pe ultimii doi ani. Se știa exact cine ce are, cine pe ce are competențe, se știa în fiecare moment la cine se poate apela dacă avem o anumită problemă. Din acest motiv, dl Crăiuț a putut fi contracarat cu argumentele respective.
Bihorstiri.ro: Dar tot nu ați răspuns. Ați fi scos oricum la iveală în fața publicului că Doru Crăiuț are probleme cu actele, chiar dacă nu ar fi atacat conducerea spitalului și pe primar?
GG: Ar fi urmat o astfel de expunere publică, da. Dar noi am avut o primă expunere a activității medicilor în luna septembrie 2010. Atunci au fost primele reacții foarte dure din partea corpului medical, mai ales ale celor care se găseau pe ultimele locuri. Iar între acestea să știți că se găsea și dr. Crăiuț.
Bihorstiri.ro: Veți fi manager la Spitalul Județean unificat?
GG: Nu vă pot răspunde la întrebarea asta. Nu am niciun fel de date. Dacă mi se va cere sau dacă mi se va propune, să știți că voi analiza foarte atent și, sigur, nu voi avea niciun fel de problemă să accept o astfel de propunere. Dar nu este problema mea. Cel care face numirile este primarul.
Bihorstiri.ro: Având experiența de la Maternitate, aceasta devenind parte a Județeanului, v-ați dori să faceți treabă acolo?
GG: Oriunde am fost pe o funcție de conducere mi-am dorit să fac treabă bună. Să știți că voi face (treabă bună) și la Județean. S-a înțeles greșit aspectul că vreau să fac ordine prin lovirea în medici. Este total greșit…
Bihorstiri.ro: Nu, dle Grebenișan, era vorba despre lovirea în medicii universitari…
GG: În acele clasamente pe care le-am făcut, din păcate se regăsesc foarte mulți medici universitari. Tot printre aceștia au fost medici care făceau operații laparoscopice – că nu este singurul dr. Crăiuț – fără a avea competențele necesare. După cum observați, o problemă care ținea de Direcția de Sănătate Publică a fost descoperită de un inginer. Una peste alta, să știți că nu am nicio problemă cu medicii care sunt cadre universitare, dar important este să dovedească faptul că sunt cei mai buni!
Bihorstiri.ro: În acest moment nu sunteți membru de partid, așa este?
GG: Corect. Nu sunt membru în niciun partid.
Bihorstiri.ro: Dar parcă, la un moment dat, ați vrut să vă reînscrieți în PNL…
GG: Dumneavoastră știți foarte bine că eu sunt liberal, atât în gândire cât și în comportament. Povestea de anul trecut cu reprimirea în PNL este una care îmi aduce tristețe. La nivelul organizației municipale (n.b.: condusă de Ilie Bolojan), Biroul Municipal a votat în unanimitate pentru reprimirea mea în partid. Din păcate la nivel județean nu mai am foarte mulți prieteni deoarece au fost câteva probleme cât timp am fost în PNL și nu m-au votat.
Bihorstiri.ro: Nu cumva vi se trage și de la faptul că, la un moment dat, ca șef al RAR, nu i-ați permis fiului președintelui de filială, Cornel Popa, să asiste la verificările pe care oamenii dvs le făceau mașinii?
GG (râzând): Sunt sigur că mi se trage și de acolo. Dar nu numai de acolo…
Bihorstiri.ro: Și cum priviți iminenta reprimire a lui Octavian Bot în PNL, personaj care, din câte țin minte, nu a făcut mai puțin rău filialei decât ați făcut dumneavoastră?
GG: Eu am spus-o și la ședința Biroului Municipal, unde am fost primit cu multă simpatie, că sunt necăjit că nu am fost reprimit. Acum, când am văzut că dl Bot a fost reprimit la București, iar aici (local) sunt niște probleme, eu nu mă bucur pentru necazul cuiva.
Bihorstiri.ro: Mă refeream la faptul că se știe cât de urât a vorbit dl Bot despre PNL Bihor și despre multe persoane concrete din partid în anul 2008, când era la PDL. Pe dumneavoastră nu țin minte să vă fi auzit să vorbiți urât despre liberali.
GG: Eu nu am vorbit niciodată urât despre PNL. Când dl Bot vorbește, trebuie să te aștepți să vorbească urât despre cineva.
*
Gavril Grebenișan a fost președinte al PNL Oradea și șeful reprezentanței bihorene a RAR în timpul Guvernului Tăriceanu. În toamna lui 2006, când în cadrul PNL s-a produs ruperea de matcă a aripii Valeriu Stoica/Gheorghe Flutur, Grebenișan a decis să plece și el din partid (printre alții împreună cu Adelina Coste, șefa Cancelariei prefectului de Bihor și lideră a Organizației de Femei a PDL Bihor), devenind liderul filialei județene a Partidului Liberal Democrat, cel care, după un timp, a fost înghițit de Partidul Democrat. Fostul șef al PNL Oradea a fost ales consilier județean în culorile PDL în 2008, dar nu a apucat să își exercite mandatul pentru că i s-a retras sprijinul politic. Motivul: a refuzat să cotizeze 250.000.000 lei vechi pentru partid.
oct. 23, 2024 0
aug. 30, 2024 0
iul. 19, 2024 0
iul. 10, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0