Actualizat aprilie 2nd, 2025 10:21 PM
aug. 17, 2015 Andrei Şandor Actualitate, Sănătate 0 3202 vizualizari
Scandalul arestărilor pe marginea dosarului celor peste 13.000 de rețete medicale false dă apă la moara consilierului județean Dacian Foncea, aflat în război deschis cu șefii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Bihor. Inspirat și de o verificare ce a vizat unitatea medicală pe care o conduce și care a avut drept obiect raportarea modului de utilizare a unui medicament (n.b.: valoarea în chestiune fiind de 9 lei), Foncea se dezlănțuie și acuză conducerea CAS de hoție sau de prostie în cazul rețetelor false.
Fost manager al ex-Spitalului de Pneumoftiziologie din Oradea, economistul spune că rețetele cu pricina „erau introduse de către farmacie în sistemul electronic, erau validate în SIUI şi apoi plătite/decontate de conducerea CAS Bihor”. În opinia lui Dacian Foncea, ar fi fost ceva de tolerat, tipic românesc „să fie o scăpare de 10 reţete, poate 100 de reţete, hai să fie circa 500 de reţete cu probleme (poate medicii aveau pile pe undeva)”, însă cantitatea uriașă de 13.444 de reţete nu e ceva de bun augur pentru cei care conduc acum CAS Bihor. Cu atât mai mult cu cât, susține consilierul județean, ar fi existat de mai mult timp farmaciști care reclamau nereguli. „Cum aveau astfel de informaţii? Simplu! Vedeau că nu intră prea multă lume în aceste farmacii, dar pe site-ul CAS Bihor, la Decontări Farmacii, sumele decontate de Conducerea CAS Bihor către aceste farmacii creşteau de la lună la lună. Şi cu valori semnificative!”, spune Foncea. Potrivit acestuia, conducerea Casei ar fi avut mai multe posiblități pentru depistarea neregulilor, respectiv „mai multe posibile filtre”. Conform legislației, șefii CAS au „obligaţia legală să se asigure că ceea ce plătesc/decontează este absolut legal şi sunt îndeplinite toate condiţiile legale pentru realizarea plăţii”.
Adică, crede managerul de spital, buba e la capătul lanțului căci CAS Bhor a decis decontările celor 13.444 de reţete după ce medicii implicaţi au completat reţetele , iar farmaciştii le-au operat în SIUI. Cu alte cuvinte, banii nu ar fi ajuns la medici și farmaciști dacă CAS nu le vira banii în cont. „Decontarea acestor reţete este un proces îndelungat, de verificare, reverificare, inclusiv descinderi şi controale inopinate, dacă este cazul. Preşedintele-Director General Dr. Ionuţ Gheorghe dispune controale inopinate acolo unde vrea chiar şi pentru o raportare corectă de 9 lei (n.b.: cazul spitalului administrat de Foncea) şi nu a reuşit să demaşte furtul a 700.000 euro?”, se întreabă liberalul. Dacian Foncea consideră 13.444 de reţete cu probleme, în valoare de peste 700.000 euro înseamnă „sau hoţie, sau prostie”.
Arătând că există posibilitatea ca mii de bihoreni să nu poată beneficia de ceea ce li se cuvine din cauza unor asemenea cazuti precum cel al rețetelor false, economistul Foncea crede că e necesară luarea rapidă de măsuri „pentru a se impune respectarea legii la CAS Bihor şi respectul faţă de asiguraţi/pacienţi şi faţă de banii publici”. Reamintind că șeful mare al instituției, dr. Gheorghe Ionuț, e în funcție pe linie politică (n.b.: fost membru al PNL și pus la șefia Casei de liberalii clasici, acesta a trecut în 2014 la PLR pentru a-și păstra postul de director general), Foncea atrage atenția că o parte de vină stă și în ograda partidului. De fapt, a partidelor care „au promovat şi susţinut pe la Bucureşti, la concursurile de la CNAS sau ANFP, nulităţi profesionale, asistaţi social şi obedienţi politic, care să gestioneze ulterior banul public”. Aspect care, desigur, nu e caracteristic doar zonei de Sănătate.
nov. 13, 2019 0
iun. 08, 2017 0
mai 23, 2017 0
apr. 26, 2017 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0