Actualizat noiembrie 26th, 2024 10:43 AM
dec. 14, 2011 Florin Coman Actualitate 0 1460 vizualizari
Invitată la Gala Brandurilor Bihorene, Monica Tatoiu a fost prezentă astăzi la Oradea şi a profitat de ocazie pentru a se întâlni cu elevii claselor a XII-a de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”. În introducere, elevii au aflat că Monica Tatoiu (una dintre prezențele cele mai dese la diverse talk show-uri de la unele posturi TV) a fost profesoară de matematică şi că a condus vreme de 14 ani unul dintre cele mai de succes business-uri din România. Discuţiile de miercuri, 14 decembrie, au fost purtate pe un ton neconvenţional, plin de umor şi au vizat subiecte sensibile din viaţa adolescenţilor, de la orientarea spre facultate, la angajare, impactul mediului virtual în viaţa lor, sau chiar despre fiorii primelor iubiri şi compromisuri. Monica Tatoiu a încercat să le explice adolescenţilor cât este de important să găseşti calea de mijloc între carieră şi iubire şi cât e de important să fii realist când te pregăteşti să pătrunzi pe piaţa muncii. “Vreau să văd dacă găsesc în sală o pițipoancă”, a glumit Tatoiu, plimbându-se printre elevi. “Nu aş vrea să fiu în pielea voastră. Urmează o perioadă grea pentru voi. Cum faci să supravieţuieşti pe furtună?” i-a provocat aceasta. “Te adaptezi”, spun elevii. “Important este la ce te adaptezi şi cum. Poţi să te adaptezi ca şi Monica Gabor. Sărăcia este pentru mulţi o justificare a compromisului, dar scopul nu scuză mijloacele. Credeţi că sunteţi pregătiţi pentru viitor?” i-a întrebat Tatoiu.
La un sondaj simplu, majoritatea elevilor au răspuns că vor să facă facultatea de medicină în România şi apoi să treacă graniţa. “Multe se vor schimba de anul viitor. Pentru că mecanismele financiare sunt gripate, iar cei care au resurse financiare, vor aplica un filtru sever când vor alege angajaţii. Dacă nu studiezi în străinătate, vei fi un outsider şi nu te vei putea integra pe piaţa muncii de acolo. Iar în România, nu veţi putea face practică. Se investesc puţini bani în educaţie şi fără practică nu ai acces pe piaţa muncii” le-a spus aceasta.
“Mulţi vă petreceţi timpul în mediul virtual. Astfel aveţi senzaţia că timpul este infinit. Dar realitatea este alta. Faceţi un experiment. Gândiţi-vă până la ce vârstă veţi trăi, şi calculaţi câte ore înseamnă. Veţi realiza astfel că timpul este finit”, le-a recomandat adolescenţilor. Ea i-a sfătuit pe elevi să se preocupe şi de sufletul lor. Să înveţe să iubească, să-şi lase sufletul să vibreze, să deschidă măcar o carte de poezii care nu e în programa şcolară. “Nu avem timp de iubire, trebuie ne preocupăm de carieră, să ne construim un viitor”, cred adolescenţii.
“Trebuie să găsiţi calea de mijloc. Femeile fac carieră până la un punct. Marile resurse financiare sunt în mâna bărbaţilor. La 40 de ani vă veţi trezi că ticăie ceasul biologic şi că nu puteţi face copii. În Olanda multe femei muncesc de acasă, profitând de mediul online. Acesta este viitorul”, a mai spus Tatoiu.
Ea le-a atras atenţia că stresul, dorinţa de a fi pe primul loc şi ignorarea nevoilor sufleteşti au îmbolnăvit-o de cancer în 2010.
La final de discuţie, le-a recomandat elevilor să citească “Sclavii fericiţi”, de Ovidiu Hurduzeu şi a promis o vacanţă de două săptămâni în Vama Veche primului care-i trimite un eseu.
sept. 04, 2012 0
nov. 26, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0