Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
apr. 29, 2016 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 2362 vizualizari
Oprit și la Oradea în cadrul unui mic periplu preelectoral prin Satu Mare, Sălaj și Bihor, președintele mare al UDMR, Kelemen Hunor a vrut să dovedească faptul că e la curent cu realitatea politică din județul nostru. „Pe mine nu m-ar surprinde dacă Bolojan ar câștiga alegerile … și nici dacă PNL ar fi foarte aproape să obțină majoritate la municipiu și la Consiliul Județean”, a spus fostul vicepremier atunci când a fost solicitat să vorbească despre modul în care se poziționează UDMR Bihor în relația cu celelalte partide în contextul în care se știe că are un protocol cu PNL privind colaborarea politică (și) în perioada următoare.
Luarea de cuvânt a lui Kelemen a fost, însă, a doua, căci primul care s-a pronunțat pe acest subiect a fost președintele executiv al filialei bihorene, deputatul Szabo Odon. Acesta a ținut să reamintească presei că PNL și UDMR au avut un protocol semnat și în urmă cu 4 ani, liberalii fiind cei care l-au nesocotit în privința Municipiului Oradea. Iar maghiarii ar fi rămas pe tușă și la județ, dacă nu ar fi insistat președintele PSD Bihor, Ioan Mang (co-lider USL la acea vreme), pentru luarea UDMR în Executiv în vara lui 2012.
Recurs la memorie
În 2012, la jumătatea campaniei electorale, primarul Ilie Bolojan, atunci susținut de USL, a ieșit cu un mesaj mai degrabă naționalist transmițându-le alegătorilor că nu va lua UDMR la conducerea Oradiei dacă lista social-liberală va obține destule voturi pentru ca mersul lucrurilor din Consiliul Local să nu depindă de alte forțe politce; atunci, spun surse politice din PNL, edilul a fost extrem de deranjat de modul în care principalul său contracandidat, Cseke Attila, s-a prezentat în campanie, fostul ministru declarând pe față că Bolojan nu are viziune.
Negociem în funcție de rezultate
„Nouă, de multe ori ne ajunge o simplă strângere de mână”, a mai punctat azi (29 aprilie) președintele de la Bihor al UDMR, Szabo Odon. Revenind la promovarea ofertei maghiarilor pentru comunitățile din Oradea și Bihor, liderul național al UDMR a declara că ceea ce propune formațiunea maghiară este „valabil și realizabil pentru români, pentru maghiari, pentru șvabi, pentru romi, pentru toți cei care trăiesc în acest județ”, spune Kelemen Hunor. Politicianul maghiar a mai precizat că felul în care privește UDMR spre deznodământul alegerilor locale va depinde inclusiv de aspectele legate de înțelegerile politice de după aflarea rezultatelor, respectiv de forța pe care grupurile Uniunii le vor avea în forurile deliberative de la județ și de la municipiul reședință de județ.
Nu vă aliați împotriva primarului ales de oameni!
Președintele UDMR a reamintit că, în Bihor, s-a mai întâmplat în trecut ca, în ciuda directivelor de la centru (care spuneau să se facă alianțe / majorități cu PDL sau cu PSD), politicienii maghiari de aici să-și fi făcut propriile înțelegeri cu PNL. Asta pentru că, susține Kelemen, liderii județeni au văzut mai bine de ce anume are nevoie județul. Chiar dacă s-a ferit să zică ceva concret despre strategie post-scrutin a UDMR, președintele formațiunii a lăsat să se înțeleagă că ar fi contraproductiv să se facă o „alianță împotriva primarului ales” impunându-se doi viceprimari (acolo unde / dacă se poate) străini de partidul din care face parte șeful administrației locale. „Împotriva primarului ales în mod direct, de obicei, nu este foarte inspirat să faci o coaliție. Dacă nu poți să ții cont de anumite realități date de oameni (n.b.: care au votat pentru un primar sau altul), înseamnă că poți să fii un analist bun, dar în politică mai trebuie să capeți experiență”, a declarat Kelemen Hunor.
Bolojan să aibă două treimi…
Și mai indulgent cu foarte puternicii lideri locali, gen Ilie Bolojan, care spun răspicat că vor majoritate calificată în Consiliul Local Oradea și în Consiliul Județean pentru a decide singuri asupra destinelor întregului Bihor, șeful UDMR Bihor a avut o reacție surprinzătoare (cu dâra regulamentară de ironie): „Este foarte important (să li se dea majoritate de două treimi). Dacă a primit votul oamenilor, ar trebui să aibă puterea de a face proiectele; dacă un om a câștigat alegerile, cred că el ar trebui să aibă puterea și capacitatea de a pune în aplicare proiectul cu care a obținut voturile”, susține, la rece, Kelemen Hunor. Cel care, din câte se observă, nu prea e la curent cu modul excesiv de arogant în care, de exemplu, primarul Ilie Bolojan tratează toată zona politică ce nu i se supune în Consiliul Local Oradea (vezi ședința din 28 aprilie) și nu doar acolo.
…dar de noi tot nu scapă!
Dar pentru că ar putea exista un pericol ca în anumite situații UDMR să nu mai pupe loc la masa Executivului, Kelemen Hunor a adăugat că „după alegeri vom stabili dacă vom fi sau nu la guvernarea locală”. Liderul UDMR sugerează că și la Oradea, indiferent de rezultatul scrutinului din 5 iunie, vor fi găsite soluțiile „prin care o comunitate importantă să nu rămână în afara Executivului”. Până acum, acest mod de gândire a dat mai mereu roade (și) în Bihor.
sept. 26, 2020 0
sept. 24, 2020 0
sept. 23, 2020 0
sept. 18, 2020 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0