Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
sept. 12, 2012 Andrei Şandor Actualitate 1 2580 vizualizari
Mașini cu numere de Corp Diplomatic, gărzi de corp, Poliție și multe oficialități locale. Scena prelungită s-a petrecut miercuri, 12 septembrie, pe str. Primăriei din Oradea, la Sinagoga Ortodoxă, edificiu care va deveni reabilitat și care va găzdui un Muzeu al Evreilor. Proiectul prinde contur mai ales grație ajutorului (aproape nesperat) venit din partea Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București. Aceasta, dintr-un fond anual care finanțează diverse proiecte pe tot mapamondul, a decis ca suma de 129.600 dolari să fie alocați pentru acest obiectiv orădean, singurul de acest gen care a primit o asemenea finanțate până la această oră. Pentru înmânarea cec-ului a venit la Oradea însuși ambasadorul Mark Gitenstein.
Omagiu Statelor Unite
Gazda ceremoniei de azi a fost președintele Comunității Evreiești de la Oradea, Felix Koppelman, care a făcut o scurtă istorie a clădirii care, „timp de 80 de ani, a găzduit o sinagogă ortodoxă, un lăcaș sfânt unde se adunat evreii pentru rugăciuni zilnice și pentru sărbători”. De știut că Sinagoga de pe str. Primăriei este una dintre cele 29 de asemenea locuri care existau în Oradea, oraș despre care toată lumea știe că s-a dezvoltat extrem de mult mulțumită prezenței populației evreiești. „Credem că merită ca amprenta lăsată de dânșii (n.b.: de evreii de altădată) să fie readusă în condiții de siguranță și de demnitate pentru a putea fi redată circuitului cultural, religios și muzeal, în folosul acestui municipiu”, a declarat președintele Koppelman, elogiind totodată America pentru faptul că ajută toate popoarele aflate în nevoie.
În amintirea celor deportați
Primarul Ilie Bolojan (prezentat și ca doctor inginer de către liderul comunității evreiești) s-a arătat onorat de vizita ambasadorului american și a adresat mulțumiri comunității evreilor pentru contribuția la dezvoltarea Oradiei de-a lungul timpului. În mod special, edilul a apreciat strădania lui Mark Gitenstein care a făcut astfel încât cei aproape 130.000 dolari să vină la Oradea, oraș celebru prin multiculturalitate și prin buna conviețuire dintre etnii. Bolojan spune că prin restaurarea și transformarea în muzeu a sinagogii ortodoxe se dorește omagierea evreilor și veșnica aducere aminte a celor care au fost deportați și uciși în lagărele de concentrare în timpul celui de-al II-lea Război Mondial.
Să ne amintim, dar să și privim în viitor
Ambasadorul SUA la București nu este străin de Oradea. Mark Gitenstein spune că se află aici pentru a treia oară și că, încă de la început, a fost impresionat de zestrea arhitecturală (inclusiv evreiască) pe care acest oraș o posedă. „I-am spus lui Felix (Koppelman) că există fonduri ale Ambasadei pentru renovarea de monumente istorice”, relatează diplomatul american, cu referire la faptul că i-a promis orădeanului că va încerca să îl ajute în accesarea de asemenea fonduri. Gitenstein a precizat că știe că, deseori, ut politicienii fac promisiuni pe care apoi nu le mai onorează, dar a menționat că a avtu de la început intenția de a se ține de cuvânt. „De-a lungul timpului, Guvernul Statelor Unite a acordat finanțări de milioane de dolari pentru proiecte peste tot în lume. Cea care vine la Oradea este a 3-a sumă ca mărime dintre cele acordate până acum din acest fond special al Departamentului de Stat”, susține Mark Gitenstein. Ambasadorul consideră că e o mândrie să contribuie la realizarea unui Muzeu al Evreilor, loc care nu va vorbi exclusiv despre Holocaust, ci și despre istoria și cultura evreiască. Referitor la Holocaust, diplomatul cu origini românești spune că e important să ne amintim de cei care au dispărut, dar că nu trebuie să ignorăm bogăția culturală lăsată de aceștia. „În România se va putea revedea ceea ce s-a văzut între cele două războaie mondiale”, a declarat Gitenstein, care l-a citat pe Elie Wiesel: „Toți avem obligația morală de a ne aminti ce s-a întâmplat”, adăugând că este la fel de important să ne oprim asupra culturii evreiești puse în pericol și asupra a ceea ce România este capabilă în vederea renașterii culturale.
Umbra lui Băsescu…
În mod curios, discursul ambasadorului Mark Gitenstein nu a fost lipsit de mesaje politice legate de evenimentele recente din țara noastră. Diplomatul care reprezintă Statele Unite în țara noastră a pomenit despre funcționearea statului de drept, un subiect foarte des apărut în peisajul politic din vara acestui an, mai ales în contextul acuzelor care le-au fost aduse celor din Uniunea Social Liberală, arătați cu degetul pentru încercarea de a destrăma acest stat de drept. Iar după cum se știe, Gitenstein este perceput ca un susținător al președintelui Traian Băsescu. „Motivul pentru care oamenii (evreii) au murit (în perioada războiului) este că instanțele nu au funcționat, că statul de drept nu a funcționat…România este pe o cale pozitivă, cu calea legii restaurată…”, a adăugat ambasadorul, în auzul primarului USL al Oradiei, al președintelui de Consiliu Județean USL (Cornel Popa) și al prefectului Claudiu Pop (susținut de USL).
Ne vedem la inaugurare!
A urmat înmânarea cecului simbolic de către ambasadorul Statelor Unite, după care toți cei prezenți au putut asista la o prezentare a viitorului Muzeu găzduit de Sinagoga reabilitată, susținută de arhitectul Cristian Pușcaș. Acesta a fost și ghidul soților Gitenstein într-un tur exterior al Sinagogii Ortodoxe de pe str. Primăriei. La evenimentul de azi au mai participat Lucian Silaghi (directorul Direcției Județene pentru Cultură), Gheorghe Carp (managerul Spitalului Județean), Gavrilă Ghilea (președintele PDL Bihor), Episcopul greco-catolic de Oradea – Virgil Bercea, fostul președinte al CJ Bihor – Radu Țîrle, consilierul local Florica Cherecheș, chestorul Liviu Popa – șeful IPJ Bihor, rectorul Constantin Bungău de la Universitatea din Oradea, dar și istoricii Viorel și Antonio Faur.
[nggallery id=1204]
Înainte de a pleca, ambasadorul american a primit și câteva cadouri de tip suvenir, pe care le-a acceptat cu bucurie. De altfel, Mark Gitenstein s-a arătat nerăbdător să revină aici și pentru inaugurarea Muzeului Evreilor.
În cursul acestei zile de 12 septembrie, diplomatul american va participa și la punerea pietrei de temelie a așezământului Hospice Emanuel destinat îngrijirii persoanelor aflate în faze terminale ale unor boli grave și/sau incurabile.
iul. 25, 2017 0
iul. 25, 2017 0
iul. 20, 2017 0
iun. 11, 2017 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
One thought on “Gitenstein a venit cu cecul pentru Sinagogă, dar și cu mesaje politice (FOTO)”