Actualizat februarie 20th, 2025 7:17 PM
feb. 18, 2025 Adrian Popa Actualitate, Administrație, Cultură, Frontpage 0 633 vizualizari
Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor – Oradea Heritage a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, bilanțul activității sale pentru anul 2024, evidențiind proiectele de reabilitare a monumentelor istorice și inițiativele culturale derulate pe parcursul anului.
Amplasarea statuii lui Mihai Viteazul și reabilitarea monumentelor publice
Grigore Morar, președintele Fundației Heritage, a subliniat strategia de reabilitare și întreținere a monumentelor de for public, corelate cu lucrările de investiții ale Primăriei Oradea. Una dintre cele mai importante acțiuni realizate în 2024 a fost amplasarea statuii lui Mihai Viteazul în noua piață care îi poartă numele, o acțiune complexă ce a presupus și restaurarea statuii.
Pe lângă această intervenție majoră, fundația a prioritizat lucrări de întreținere și reabilitare la statuia lui Dimitrie Cantemir de pe Bulevardul Nufărul-Cantemir, statuia lui Mihai Eminescu din Piața Independenței și alte monumente istorice din municipiu.
În 2025, Parcul 1 Decembrie va intra în proces de reabilitare, urmând să fie restaurate monumentul Ostașului Român, statuia „Portret Monumental Brâncuși” și monumentul Eroilor Francezi. „Vom face tot ce depinde de noi ca aceste monumente de for public să fie întreținute sau reabilitate, în funcție de expertiza pe care specialiștii o vor realiza pentru fiecare dintre ele”, a declarat Grigore Morar.
Programul multianual de reabilitare a clădirilor istorice
Adriana Lipoveanu, director adjunct al Instituției Arhitectului Șef și coordonator al Programului multianual de reabilitare a monumentelor, a subliniat că protejarea și intervenția asupra clădirilor cu valoare cultural-arhitecturală din Ansamblul urban – centrul istoric Oradea reprezintă o activitate fundamentală a Fundației Heritage.
„Fundația este cel mai important partener al grupului de lucru care include mai multe direcții din cadrul Primăriei Oradea, având atribuții esențiale, de la servicii de proiectare până la asigurarea dirigenței de șantier”, a precizat Adriana Lipoveanu.
Buget și finanțare
Directorul executiv Alexandru Chira a prezentat situația financiară a Fundației la finalul anului, precizând că fondurile primite din partea Primăriei Oradea s-au ridicat la 6.730.000 lei, la care s-au adăugat venituri proprii de 375.000 lei și o sponsorizare de 150.000 lei din partea Asociației Rotary Art Nouveau, destinați reabilitării orgii din Sinagoga Sion.
Veniturile obținute din vânzarea de bilete și organizarea de evenimente în cele cinci obiective administrate de Oradea Heritage s-au ridicat anul trecut la aproape 684.000 lei, sumele fiind virate anual către Primărie. De asemenea, Fundația a realizat 130 de achiziții cu o valoare de peste 2.200.000 lei.
Parteneriate și inițiative educaționale
Unul dintre proiectele de succes ale Fundației în 2024 a fost semnarea unui protocol de colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, care permite accesul gratuit al tuturor elevilor din învățământul preuniversitar bihorean la obiectivele administrate de Oradea Heritage. Până în prezent, 2.418 elevi au beneficiat de acest program.
„Ca în fiecare an, Oradea Heritage a organizat vizite gratuite și ateliere în cadrul programului național „Școala Altfel”, cu un total de 825 de elevi participanți”, a precizat Alexandru Chira.
Evenimente de succes și Noaptea Muzeelor
Fundația a organizat 14 evenimente speciale în anul 2024, printre care Noaptea Muzeelor, care a atins un record de participare, cu 11.248 de vizitatori.
Prin aceste proiecte, Oradea Heritage contribuie la protejarea patrimoniului cultural și la dezvoltarea turismului local, asigurând totodată conservarea și promovarea valorilor istorice ale municipiului Oradea.
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să consultați documentul atașat care conține raportul integral.
feb. 19, 2025 0
feb. 12, 2025 0
feb. 06, 2025 0
feb. 04, 2025 0
feb. 20, 2025 0
feb. 20, 2025 0
feb. 20, 2025 0
feb. 20, 2025 0