Actualizat aprilie 7th, 2025 12:34 PM
iul. 08, 2016 Andrei Şandor Actualitate, Cultură 0 2321 vizualizari
E ca în filmele în care, grație viziunii regizorilor, privitorul are posibilitatea de a concluziona, de a-și imagina ce se va întâmpla cu eroul după apariția lui „The End” în condițiile în care nu pare foarte clar care este deznodământul. Picturile expuse de azi (8 iulie), la Sinagoga Zion de pe str. Independenței vin cu aceeași provocare pentru cei nu foarte familiarizați cu arta abstractă. Autorul: fostul ziarsit și sportiv de performanță, campionul la kyokushin Harris Wallmen.
Cunoscut și pentru alte activități din lumea artei plastice, pentru pasiunea sa pentru fotografie și pentru felul său de a fi extrem de prietenos, sibianul adoptat de multă vreme de Oradea le propune o altă aventură pasionaților de frumos. Până la finalul lunii, Sinagoga Zion prezintă 16 tablouri adunate în expoziția „Contrasens”. Așa cum se vede la fața locului, privitorii care vor să nu încalce regulile de „circulație” trebuie să fie foarte atenție la cele puse pe pânză de Harris. Artistul se adresează atât cunoscătorilor, cât și celor nu foarte obișnuiți cu manualul abstractului.
O descriere de connaisseur a expoziției ar spune că „tuşele viu colorate se întrepătrund, asemenea gîndurilor artistului care se reflectă în propria operă” și că „ceea ce pare a scăpa gîndirii sînt liniile, punctele de referinţă, spaţiul pînzei”, dar „uneori chiar şi culorile, ceea ce ne face să credem că însuşi autorul este convins de ermetismul lucrărilor sale, dacă nu pentru sine însuşi cel puţin pentru privitori”. Avem și o interaqctivitate aici: „privitorul poate interveni în creaţia artistică prin faptul că o nouă interpretare este o nouă creaţie şi aşa mai departe, o progresie aritmetică de raţie 1. Este vorba atît de tablou, cît şi de cel care-l priveşte. Spectatorul este cel care închide cercul. El participă cu gîndirea proprie la creaţie şi la interpretare”.
La vernisajul de vineri, criticul de artă Ramona Novicov a găsit o interesantă legătură emoțională între creațiile lui Harris Wallmen și clădirea-gazdă a expoziției, sinagoga fiind considerată un loc sacru chiar și atunci când nu mai îndeplinește rolul confesional de odinioară. De asemenea, în timpul prezentării tablourilor, Novicov și-a manifestat convingerea că pânza și culorile reprezintă și ele un „dojo” pentru fostul campion care a rămas și va rămâne mereu un luptător. Și în domeniul artei, aparent.
Deschiderea expoziției „Contrasens” s-a bucurat de prezența multor pasionați de artă din Oradea, a unor foști colegi de redacție ai lu Wallmen, dar și ai altor apropiați care nu au vrut să rateze ocazia să-i strângă mâna cu ocazia aceasta. Tablourile expuse pot fi cumpărate la prețul de 1.600 de lei bucata. Pentru detalii suplimentare despre artist și pentru datele lui de contact accesați acest link.
aug. 11, 2017 0
aug. 01, 2017 0
ian. 08, 2017 0
iul. 05, 2016 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0