Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
nov. 17, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 2719 vizualizari
Fost patron al site-ului Hotnews și broker cu care au făcut business o serie de oameni importanți, deținător al unei vaste arhive cu conturi și detalii ale tranzacțiilor financiare făcute chiar și de politicieni, Cristian Sima a revenit în România. Este a treia sa venire în țară de după plecarea sa din 2012, un „abandon” care s-a vrut o măsură de protecție a propriei vieți după ce brokerul a făcut niște plasamente neinspirate și a pierdut anumite sume de bani pe care le avea în custodie. Miercuri, 16 noiembrie, proaspăt venit din Elveția, Sima s-a oprit și la Oradea, unde și-a prezentat cartea „Marea spovedanie a brokerului fugar”. Este volumul 1 al unei povești adevărate ce va avea continuare. Autorul a stat a dispoziția bihorstiri.ro pentru un interviu…
Reporter (R) – Care a fost motivul pentru care ați plecat din România? V-a fost frică?
Cristian Sima (CS) – Da, mi-a fost frică de ce s-ar putea întâmpla. Strategia mea a fost următoarea: dacă plec, se va face un scandal monstru și nimeni nu va avea curaj să atenteze la integritatea mea fizică pentru că scandalul va fi atât de mare încât nimeni nu-și va permite riscul ăsta. Și cred că am avut dreptate, pentru că scandalul a fost imens în primele două săptămâni. Doi: înainte de a pleca, luasem toată ahiva cu toate conturile, cu toate operațiunile făcute în diverse bănci străine de o droaie de politicieni și oameni de afaceri. Evident că nu faptul că au pierdut niște bani la bursă i-a supărat. Dacă fac un bilanț, din 1997, de când am jucat în bursa americană banii românilor, sunt doar 12 oameni care au pierdut per total. Vă dați seama că cei 12 sunt oameni care au ajuns în ultima fază, au investit în ultima perioadă. Există oameni care au câștigat milioane! Evident că la televizor n-a venit decât Mihai Albu, pantofarul, să spună că a câștigat bani cu mine. Restul n-au venit. Decât niște pierzători.
R: Pot înțelege că v-a fost efectiv teamă pentru viața dumneavoastră?
CS: Evident! Dacă aș fi rămas în România nu s-ar fi creat niciun scandal, dar puteam să dispar ușor. Pentru că arhiva aia era foarte interesantă. Și este în continuare (interesantă). Depinde de DNA ce va face cu ea. Eu le-am oferit-o integral…
R: Adică acea arhivă atât de prețioasă e acum la DNA?
CS: Am fost la DNA, am stat o noapte întreagă, am povestit ce m-au întrebat și au acces la ea (n.b.: la arhivă). Că vor face ceva sau nu, că vor căuta sau nu…M-au rugat să le dau câteva chestii de acolo, eu le-am spus tot ce îmi aduceam aminte. Au rămas chiar impresionați de ce memorie am: numere de conturi, operațiuni…Acuma, fiecare document și probă în parte rămâne la latitudinea lor să caute și să le aranjeze.
R: Unii ar putea considera că ceea ce știți și ce aveți dumneavoastră, la un moment dat, ar putea fi unealtă de șantaj…
CS: Dacă aș fi vrut să folosesc aceste date ca metode de șantaj, acceptam să le dau deja cuiva demult. Mi s-au făcut tot felul de oferte. N-aș mai fi stat să muncesc, să câștig o mie, două, cinci, șase. Vindeam arhiva cu mult mai mult decât am pierdut în bursă, chiar de cinci ori mai mult. Dacă aș fi vrut să șantajez ceva, aș fi scos anumite lucruri, ce-am scris în carte. Și indiferent dacă DNA va folosi sau nu arhiva, la un moment dat, când voi avea suficiente fonduri să organizez servere într-un mod civilizat, o voi pune pe internet și cine va dori să-și facă abonament să umble prin arhivă, să caute și să publice va putea face acest lucru. Orice cetățean.
R: Vă simțiți urmărit?
CS: Nu. Acum nu.
R: Nici în țară?
CS: În țară, da. Adică au fost amenințări, am avut prieteni care au primit amenințări. Dar mie, de când m-am întors, amenințări directe nu mi-a făcut nimeni niciodată. Dar prieteni de-ai mei cu care m-am reîntâlnit au primit amenințări. Însă mie nu mi-e frică. sunt golănisme, pur și simplu.
R: De ce Elveția?
CS: Eu aveam acolo o casă închiriată încă din 2004. În 2012 m-am dus acolo pentru că fiica mea era deja în anul I de liceu. Fiind divorțat eram tată și mamă, iar casa o foloseam drept casă de vacanță. Am transformat-o în reședință principală. Rezidența elvețiană mi-am făcut-o în 2013.
R: Cum e cu revenirea? Prima de după plecare ați anunțat-o?
CS: Prima oară când am venit, nu a știut nimeni. La a doua și a treia am pus informațiile și pe Facebook, de unde vin, pe unde trec, că lansez cartea.
R: Cine dintre importanții momentului din punct de vedere politic ar putea avea motive să se teamă de dumneavoastră?
CS: Timofte, Popoviciu, Hrebenciuc, Predoiu, Dăianu. Destul de mulți…
Cartea „Marea spovedanie a brokerului fugar” a fost scrisă începând din 2012 și a apărut după trei ani. Într-un tiraj de 10.000 de exemplare editate de Integral. Singurele bucăți care mai există nevândute sunt cele cu care Cristian Sima colindă acum țara. Autorul promite și o continuare, existând posibilitatea ca, în paralel cu volumul 2, să apară și o traducere în limba engleză a cărții. Cu explicații detaliate despre personajele principale ale tranzacțiilor bursiere despre care relatează fugarul.
„Fără o carte în limba engleză e greu să intri pe piața europeană”, spune brokerul, semn că simte că va exista public și pentru versiunea în limba lui Shakespeare. Deoarece cantitatea de informații incluse este foarte mare, Sima ar putea alege varianta de a „sparge” volumul nou în două cărți mai subțiri. Traseul brokerului prin România, de data asta, e următorul: Oradea – Cluj-Napoca – Bacău – București. Cei care doresc să ia legătura cu Cristian Sima îl pot contacta via Facebook.
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0