Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
iul. 13, 2011 Florin Coman Fotbal 0 1593 vizualizari
Timp de două zile, oraşul Săcueni a fost în sărbătoare, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înfiinţarea Clubului Sportiv Stăruinţa din localitate. Centrul de greutate al programului de două zile a fost fotbalul, al[turi de dans, spectacole şi momente festive.
Şirul evenimentelor a debutat sâmbătă, 9 iulie, la orele 11.00, când, în prezenta reprezentanţilor autorităţii locale, a conducerii clubului, a unor invitaţi din Oradea, dar şi din Létavértes, respectiv Debrecen. În faţa unui public numeros, care în ciuda caniculei a onorat cu prezenţa sărbătoarea, Béres Csaba, primarul oraşului Săcueni a fost cel care a rostit cuvântul de deschidere, menţionând rolul important pe care echipa Stăruinţa (înfiinţată în 1921 sub numele de Spartacus) s-a jucat de-a lungul deceniilor în viaţa sportivă a oraşului. Edilul şi-a exprimat speranţa că, în viitor, echipa se va baza mai mult pe jucători locali şi a precizat că va face demersurile pentru ca din toamnă, CS Stăruinţa să intre sub tutela Consiliului Local, pentru a putea beneficia, astfel, de o mai bună susţinere din partea autorităţilor locale. Florin Emil Bogdan, preşedintele echipei Stăruinţa şi unul dintre principalii organizatori ai evenimentului, omul care după o pauză mai lungă, a resuscitat fotbalul din Săcueni, susţinând apoi aproape de unul singur activitatea grupării, şi-a exprimat bucuria pentru că poate fi părtaş la o asemenea sărbătoare, felicitându-l pe primarul Săcueniului pentru dorinţa de a se implica în susţinerea echipei.
Pe o arşiţă destul de puternică, cei prezenţi au rememorat trecutul echipei de fotbal care are aceleaşi culori ca şi celebra grupare italiană AC Milan (roşu şi negru) prin prezentările făcute de Nagy Árpád (in limba maghiară), unul dintre iniţiatorii galei şi profesorul de sport Gheorghe Raţiu (în limba română). Alături de localnici au fost şi directorul DJTS Bihor, Sorin Buhaş, cel care a înmânat o plachetă omagială preşedintelui Florin Bogdan, vicepreşedintele AJF Bihor Cornel Pantea, directorul Asociaţiei Judeţene de Fotbal din Hajdu-Bihar, Csige László, reprezentanţi ai oraşului maghiar Létavértes, în frunte cu consilierul local, Tóth László. Aceştia din urmă au înmânat mici atenţii gazdelor, marcând astfel evenimentul festiv.
După tinerea unui moment de reculegere în memoria foştilor jucători ai Stăruinţei care au trecut în nefiinţă, fanfara oraşului maghiar Kaplony a intonat imnurile Uniunii Europene, a României şi a Ungariei, iar membrii formaţiei Tini Dance Center din Săcueni au încins atmosfera cu două dansuri speciale, lăsând apoi loc sportului rege. Pe dreptunghiul verde al Stadionului Stăruinţa au păşit trei echipe de fotbal, CS FC Bihor şi Luceafărul Oradea (ambele grupării fiind alcătuite în majoritate din juniori), respectiv formaţia gazdă, care s-au duelat în cadrul unui triunghiular. Modificarea programului iniţial s-a făcut după ce reprezentanţii echipei Unirea Valea lui Mihai au declinat în ultimul moment prezenţa la eveniment. Deşi a fost vorba mai mult de un turneu amical, rezultatul nefiind prioritar pentru niciuna dintre combatante, spectatori prezenţi în tribune au putut urmări partide viu disputate. Arbitrajul a fost, de asemenea, la înâlţime, CJA Bihor delegând cea mai bună brigadă bihoreană a momentului, format din Florin Marcu (central Liga I), Octavian Şovre (asistent FIFA), Ciprian Danşa (asistent Liga 1), completa cu Laurenţiu Danşa (central de Liga 1). Acesta din urmă a arbitrat şi concursul de executare penalti-uri la care au participat aproximativ 50 de iubitori ai fotbalului din Bihor, prezenţi la eveniment.
După o pauză de aproximativ 3 ore, timp în care cei prezenţi au servit o masă gustoasă preparată de apreciatul bucătar local, Kokovai László, s-a jucat şi ultimul meci al turneului, după care s-a trecut la festivitatea de premiere. Au fost premiaţi echipele participante, clasate pe podium în ordinea Luceafărul Oradea (antrenor Cosmin Brândaş), Stăruinţa Săcueni (antrenor, Mircea Fodor) şi FC Bihor Oradea juniori A (antr. Gheorghe Silaghi), câştigătorul concursului de penalti-uri (Mădălin Popovici).
Ziua a doua a fost dedicată turneului de old-boys care s-a transformat de asemenea într-un triunghiular, din cauza absenţei vecinilor de la Valea lui Mihai (care deşi au promis că vor veni, nu au mai ajuns la eveniment). Fostele glorii ale FC Bihor, în frunte cu Viorel Vancea, Sorin Cigan şi Ion Zare, oaspeţii din Létavértes şi foştii componenţi ai echipei Stăruinţa (s-au reîntâlnit mai multe generaţii, intrând pe gazon jucători între 35 şi 65 de ani) au oferit un spectacol agreabil, efortul depus de participanţi fiind cu atât mai lăudabilă, cu cât mercurul termometrului indica în momentul jocului 35 de grade la umbră. De această dată localnicii, beneficiind de cel mai numeros lot, au ocupat locul I, fiind urmaţi de maghiari şi ce roş-albaştrii de la FC Bihor. Festivitatea de premiere a fost presărată cu momentele artistice ale formaţiei Tini Dance Center din Săcueni, fiind un bun prilej pentru a răsplăti efortul foştilor jucători ale echipei Stăruinţa cu câte o diplomă de excelenţă şi o plachetă aniversară. Au fost premiaţi nu mai puţin de 78 de foşti jucători, printre care s-au numărat Gergely Alexandru (Gobé), Kiss Alexandru, Raţ Ioan, Menyhárt Imre, Tóth Sándor, Nagy Árpád, Ioan Blidaru, Kondora Jozsef, Popovici Zoltán, Krizsán István, Gurbai Béla sau Tatai Zoltán, dar n-au fost uitaţi nici speranţele de mâine. Componenţii echipei de juniori a Stăruinţei (antrenor, Kozma Sándor), care au susţinut un joc amical cu CS Dinamo Oradea (antrenor Fane Zima) au primit, de asemenea, câte o diplomă aniversară.
AJF Bihor, prin şeful Comisiei de Copii şi Juniori, Nagy Iosif, a înmânat două diplome speciale, unul pentru preşedintele clubului Stăruinţa, Florin Bogdan, iar cel de-al doilea pentru primarul Béres Csaba, marcând astfel sărbătoarea fotbalului din Săcueni.
Evenimentul festiv a fost un moment prielnic nu doar pentru a sărbătorii cei 90 de ani de la înfiinţarea echipei de fotbal din Săcueni, ci şi pentru a readuce pe plaiuri natale jucători care de mai mulţi ani (unii dintre ei chiar decenii) nu s-au mai revăzut cu colegii şi prietenii lor. Cea mai bună concluzie a celor două zile a fost trasă de un fost jucător al Stăruinţei, Pintér István, stabilit în prezent la Veszprém (Ungaria) unde a activat ca arbitru de liga secundă, care a precizat: „M-am simţit onorat să fiu invitat la acest moment festiv unic pentru fotbalul din Săcueni. Felicit organizatorii şi îmi exprim speranţa că peste 5 ani ne vom putea revedea cu toţii sănătoşi la o nouă sărbătoare aici, acasă, la Săcueni”.
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 16, 2024 0