Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
dec. 18, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1749 vizualizari
Eveniment plin de istorie reală contemporană și de emoție, miercuri, în sala mare a Primăriei Oradea. În prag de Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România (21 decembrie), Asociația Foștilro Deținuți Politici din România filiala Bihor, Asociația „Cei 40 de Mucenici” și Asociația „Gheorghe Șincai” a Studenților în Istorie au reușit organizarea unui moment de oamgiere a câtorva dintre cei care au gustat cu adevărat din „ospitalitatea” temnițelor comuniste. Cu această ocazie, aproape 20 de foști deținuți care au ajuns în spatele gratiilor pentru că nu au jurat credință sistemului comunist au primit diplome de onoare și pachete cadou. Sufletul manifestării a fost ziarista Cristina Pușcaș de la cotidianul Crișana, doctor în istorie, cea care de-a lungul timpului s-a ocupat îndeaproape de subiectul pușcăriilor comuniste (și mai cu seamă a celei de la Oradea) și care gestionează, ca vicepreședinte al Asociației „Cei 40 de Mucenici”, portalul online memoriarezistentei.ro.
Extrem de emoționați, onorații din 18 decembrie de la Oradea s-au așezat, majoritatea, la masa ovală din sala „Traian Moșoiu” a Primăriei, luând parte la simpozionul organizat și care a mai avut un punct important pe ordinea de zi. Este vorba despre lansarea volumului de poezii „Amintiri de groază din infernul pământean – Posibil scenariu de film (1951-1952)”. Particularitatea cărții, care conține versurile scrise de bihoreanul Petru Șereș (1928 – 2010) – condamnat la un an de zile de colonie de muncă, la Capul Midia, este că autorul a lăsat manuscrisul în 2009 în grija Cristinei Pușcaș. Aceasta a reușit, conform promisiunii sale, să facă în așa fel încât poeziile-mărturie ale lui Petru Șereș să se întâlnească cu hârtia de tipar. Acest lucru a fost posibil și grație președintelui Lucian Silaghi de la Asociația „Cei 40 de mucenici”, respectiv viceprimarului orădean Ovidiu Mureșan.
Iată și foștii deținuți politic onorați miercuri la Oradea: Ioan Brazdă, Petri Iosif, Vasile Rusu, Ileana Popovici, Alexandru Șimoca, Leontin Budar, Alexandru Robu, Cornel Sălișteanu (Cormoș), Mircea Pârvu (n.b.: emoționat până la lacrimi în urma atenției pe care a primit-o de la Cristina Pușcaș, bătrânelul a vrut să mulțumească recitând versuri, dar inițial, copleșit de sentimente și, probabil, de amintiri, încercarea i s-a înecat în lacrimi; ulterior, Pârvu s-a achitat de „sarcină” și a smuls ropote de aplauze din partea celor prezenți datorită modului în care a recitat), Papp Iuliu, Cornel Onaca, Aurora Dumitrescu, Eugen Sarca, Kelemen Bela, Traian Bodea, Nicolae Bordașiu, Maria Tarcea și Horia Șerban.
[nggallery id=2088]
La evenimentul din 18 decembrie au mai luat parte liceeni orădeni de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, dar și deputatul Florica Cherecheș, viceprimarul Ovidiu Mureșan, șefa Cancelariei prefectului de Bihor, Claudia Timofte, istoricul Mihai Drecin, respectiv universitarii Ion Zainea și Gabriel Moisa.
aug. 26, 2024 0
apr. 04, 2024 0
mart. 14, 2024 0
apr. 12, 2022 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0