Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mai 16, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 3741 vizualizari
După principiul „nu poți câștiga un concurs decât dacă și participi la el”, Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a adus şi la Oradea caravana pro-regionalizare a României, cu accent (şi) pe autonomia Transilvaniei. Vineri, 16 mai, în sala mare a Primăriei, în prezenţa unui auditoriu format din cetăţeni de toate vârstele, români şi maghiari din Oradea, liderii PPMT au iniţiat o discuţie despre un subiect pe care unii îl văd în continuare tabu. Alături de vicepreşedinţii Szilagyi Zsolt şi Zatyko Gyula şi de liderul bihorean Csomortanyi Istvan, în prezidiul manifestării a luat loc jurnalistul şi publicistul mureșan Sabin Gherman (foto), cunoscut încă din anii 90 ca fiind adept al regionalizării.
Autor al manifestului „M-am săturat de România”, invitatul special al caravanei PPMT a punctat mai multe aspecte vizând acest subiect aparent sensibil, dar care nu ar trebui să fie aşa. Cel puţin datorită faptului că o regionalizare şi o autonomie nu se obţin peste noapte. Iar pentru ca aceste deziderate (care nu sunt doar ale PPMT) să fie atinse este nevoie de dezbateri pe subiect, de acceptarea unor realităţi şi, potrivit lui Gherman, de trecerea peste unele „hopuri culturale” şi peste o serie de prejudecăţi. „Trebuie să învăţăm să ne iubim mai mult copiii decât strămoşii”, a declarat controversatul vorbitor, redând un citat dintr-un amic pe care îl are în Sânmartin. Poziţia invitatului celor de la PPMT, pe cât de tranşantă, pe atât de realistă. În opinia lui Sabin Gherman, toţi românii din Transilvania, indiferent de etnie, trebuie să accepte situaţia în care se regăsesc şi mai ales să îşi dea seama că nu mai au ce schimba din datele istorice care au condus la situaţia de azi. Deci să facă totul pentru a le fi cât mai bine, în bună vecinătate şi convieţuire cu confraţii germani, maghiari şi ţigani. A fi transilvănean ar trebui să fie o mândrie pentru toţi locuitorii regiunii, iar scopul vizat de mulţi, autonomia, nu ar trebui să bage frica în nimeni. „Dacă s-ar obţine autonomia Ţinutului Secuiesc, spre exemplu”, spune Sabin Gherman, „nu înseamnă că cineva ia acel pământ şi pleacă cu el undeva”. Mai mult decât atât, lectorul de la forumul orădean spune că toate regiunile istorice ale României ar trebui să îşi dorească autonomia şi că „nimeni nu pierde” dacă există mai multe asemenea ţinuturi în cadrul României. Cu toată deschiderea pe care o manifestă în privinţa regionalizării şi a autonomiei Transilvaniei, invitatul PPMT consideră că „nu suntem pregătiţi” pentru aşa ceva. Omul are şi un argument: Legea Educaţiei permite ca 20% din programa şcolară să fie axată pe aspecte locale-regionale, însă acest lucru nu se întâmplă. Concluzia lui Sabin Gherman: „Ne place să ni se dea (de la centru)!”. Şi mai dură a fost analiza conform căreia autonomia nu ar însemna „lapte şi miere”, ci trudă multă şi imaginea unui copil care îşi vede seara tatăl venind acasă rupt de oboseală. Dar totul ar avea un scop: dezvoltarea adevărată a regiunii. Din resursele financiare produse la nivelul acelei regiuni.
Referitor la această chestiune, vicepreşedintele PPMT responsabil de zona Partium, Zatyko Gyula, spune că, în concepţia popularilor maghiari, 60% din veniturile realizate are trebui să rămână la nivelul regiunii, 20% ar merge la bugetul de stat (pentru Armată şi alte domenii care ar fi în continuare conduse de la nive central), iar restul de 20% ar intra într-un fel de fond de solidaritate din care ar urma să fie echilibrate veniturile altor zone mai slab dezvoltate. Însă, spune Zatyko, de aceşti din urmă bani ar dispune un for în care au loc reprezentanţii regiunilor, ei fiind decidenţii referitor la destinaţia banilor. De altfel, politicianul orădean a precizat că şirul de discuţii despre acest subiect e deja un pas important înainte.
Tot referitor la chestiunea generală a regionalizării şi a autonomiei ardelene, preşedintele PPMT Bihor, Csomortanyi Istvan, a declarat la începutul evenimentului de vineri că este lăudabil faptul că un astfel de forum poate avea loc la sediul Primăriei Oradea. În opinia tânărului politician maghiar, România nu se află pe calea cea bună, iar situaţia actuală s-ar datora unor greşeli din ultimii 100 de ani. „Suntem în prag de faliment ca ţară, de vină fiind administraţia coruptă şi ultra centralizată de la Bucureşti”, a afirmat Csomortanyi, care e convins că este nevoie de regionalizare. Altfel Transilvania va fi şi ea condamnată să rămână în urmă, cu toate că are potenţial de dezvoltare şi ar putea deveni „mica Elveţie” din această parte a Europei.
Vicepreşedintele la nivel naţional al partidului „năşit” de europarlamentarul Tokes Laszlo, Szilagyi Zsolt, a reluat intenţia PPMT de a depune în Parlament (în primul rând cu ajutorul aleşilor ardeleni) un proiect delege vizând reorganizarea teritorială a României pe baza regiunilor istorice. Szilagyi spune că această măsură ar veni la braţ cu soluţii pentru minorităţile etnice. Un lucru pe care şi Sabin Gherman l-a menţionat. Anume că, în mod natural, regionalizarea care ar face ca românii să fie minoritari în zona Secuimii s-ar face şi cu elaborarea de măsuri speciale pentru aceştia. În opinia lui Gherman, pentru a ajunge la un astfel de moment, în România va trebui mai întâi să se nască acea organizaţie non-politică sau acel partid politic care să fie format din mai multe etnii şi care să îşi întocmească documentele interne în toate acele limbi.
Deocamdată, toate acestea sunt doar vise.
[nggallery id=2355]
iun. 23, 2021 0
iun. 29, 2017 0
mai 08, 2017 0
apr. 18, 2017 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0