Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
apr. 19, 2013 Andrei Şandor Actualitate 1 2148 vizualizari
Oradea a apărut pe harta dezbaterilor legate de revizuirea Constituției. Vineri, 19 aprilie, în sala mare de ședințe de la Consiliul Județean, sub „bagheta” Asociației Pro Democrația(APD), cei interesați de acest subiect au putut să își prezinte punctele de vedere. Din start, organizatorii evenimentului au precizat că ceea ce se întâmplă în cadrul acestor dezbateri înseamnă colectarea de păreri și propuneri în vederea întocmirii unui Raport, în speranța că acest document final va fi luat în considerare de către Comisia parlamentară de profil prezidată de șeful Senatului, Crin Antonescu. O verigă între dezbaterea de la Oradea și această Comisie parlamentară poate fi senatorul Biro Rozalia, membru al forului, care a fost prezentă la dezbaterea de vineri. De asemenea, la discuție au participat, în afară de reprezentanții mai multor organizații non-guvernamentale, deputații Ioan Cupșa și Adrian Merka, precum și universitarii Ioan Horga și Mișu Jan Manolescu.
Despre regimul politic din țară și relațiile dintre instituțiile statului a vorbit profesorul Ioan Horga, cel care a observat că, din păcate, subiectul regionalizării este mult mai prezent în discuții și în mass-media decâtchestiunea regimului politic din România. Pornind de la Tratatul de la Lisabona, universitarul orădean a arătat că, datorită diverselor constrângeri fiscale și de altă natură, Parlamentul român riscă să devină o „Cameră
inferioară” a unor foruri europene. În opinia lui Horga, este nevoie de o dezbatere și de o clarificare a distribuției de puteri între Parlament și președintele țării.
Avocatul-deputat Ioan Cupșa a adus în discuție rolul integrator al Constituției, vorbind despre faptul că Legea fundamentală a statului trebuie să fie pentru toți cetățenii, astfel încât aceștia să se identifice în ea. Potrivit fostului consilier local orădean, este nevoie de revizuirea Constituției deoarece ea a fost decredibilizată „prin felul în care a fost aplicată, prin interpretarea și reinterpretarea textelor ei”. De asemenea, Ioan Cupșa consideră că modificarea Constituției nu ar trebui făcută doar pentru eliminarea conflictelor inter-instituționale care vor putea exista mereu. Deputatul liberal crede că un exemplu de urmat ar putea fi Constituția Statelor Unite ale Americii care, deși e „veche și imperfectă”, corespunde total nevoii de identificare în ea a tuturor cetățenilor americani.
Ceva mai apropiat de limbajul și simțirile populației, deputatul slovacilor și cehilor, Adrian Merka, a declarat că punerea în practică a revizuirii ar trebui să depindă de rezultatul Referendumului conex. Cu alte cuvinte, chiar dacă, legal, un Referendum are doar un simplu rol consultativ, parlamentarul bihorean consideră că revizuirea nu ar trebui făcută dacă oamenii nu vor valida procesul prin prezența la urne.
Poate cea mai dură luare de poziție a fost cea a rectorului Universității Agora, Mișu Jan Manolescu. Acesta a pus sub semnul întrebării necesitatea reală de schimbare a Constituției, manifestându-și părerea că demersul este făcut, de musai, pentru că așa dorescu unii. Manolescu a pus auditoriul în fața unui exercițiu de imaginație: „Dacă avem un alcoolic cu pantofi rupți și dacă îi punem în față o pereche de pantofi nouă și o sticlă de vodcă, ce credeți că va alege?”. Democrat-liberalul orădean consideră că actuala clasă politică (cei care militează pentru schimbarea Constituției) vrea cu orice preț să convingă cetățenii că legea fundamentală trebuie schimbată. Pentru că e clar pentru toată lumea că subiectul revizuirii a apărut mai ales din cauza unui președinte (prea) jucător, Traian Băsescu, universitarul a precizat că, în opinia sa, chestiunea prezidențială ar trebui lămurită, după care lucrurile se vor așeza de la sine.
[nggallery id=1548]
În ceea ce privește sistemul politic românesc, moderatorii dezbaterii de la Oradea au atins foarte pe scurt și ideea Monarhiei, dar subiectul nu a fost detaliat, însă se pare că peste tot în țară ar exista deschidere pentru discutarea subiectului care, până pe la mijlocul anilor 90 era considerat un fel de tabu. Aceasta a fost a 10-a dezbatere în teritoriu în organizarea APD. De menționat că președintele acesteia, Cristian Pârvulescu, este implicat în Comisia parlamentară care lucrează la revizuirea Constituției. Ultima dezbatere, potrivit organizatorilor, va avea loc împreună cu reprezentanții Comisiei de la Veneția. Până în data de 7 mai, cetățenii care au păreri, idei și/sau sugestii pot să le trimită la APD.
iun. 22, 2017 0
iun. 10, 2017 0
mart. 22, 2017 0
feb. 23, 2017 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
NU mi-a placut remarca lui Manolescu. nu lovesti asa in demnitatea umana fieea aunui alcoolist , si el tot un cetatean este.Omul de lungul vietii lui urca si coboara demnitatea lui , asa i-as fi proipus tot un exercitiu de imaginatie lui Manolescu , academicianul , casnicia lui , nevasta academicianului , si iubitul nevestei academicianului , cee ar fi ales oare academicianul din acest exerxitiu de imaginatie ? Revenind la articol ,Pentru cine sse face reviziurea Constitutiei in ROMANIA?Pentru cetateanul roman simplu de rind ca sa traiasca mai bine ? sau pentru clasa politica corupta din Romania pt ca ei sa traiasca mai bine si sa fie ocrotiti de legi cu care sa p[oata asupri mai bine cetateanul roman simplu din ROMANIA!:))=))UN PATRIOT trebuie sa fie pregatit mereu sa fie contra cu guvernul sau care-i ingradeste drepturile si libertatuile cetatenesti!:)0=)) Acesta este opinia lui Romanul Simplu.