Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
aug. 06, 2011 Andrei Şandor Actualitate 1 5280 vizualizari
Măsuri speciale sâmbătă (6 august) la Cimitirul „Kazimir Rulikowski” din Oradea. Sute de oameni au ales să o acompanieze în ultimul ei spectacol pământean pe Florica Ungur, una dintre cele mai apreciate cântărețe de muzică populară din România și una dintre cele mai dedicate promotoare a folclorului bihorean. Slujba de înmormântare de la Capela Hașaș a fost condusă de un sobor de preoți, iar zona capelei a fost plină de familie, rude, colegi de breaslă, câteva personalități locale, dar și cetățeni care au vrut să fie acolo înainte ca sicriul cu trupul Floricăi Ungur să ajungă în locul de veci. Fără îndoială, cel mai emoționant moment al ceremoniei de înmormântare a fost intervenția cântăreței Viorica Flintașu, cea care i-a și cântat o doină colegei defuncte. Aleea din Cimitirul Municipal s-a putut confunda, pentru câteva momente, în Aleea Artiștilor Cimitirul Bellu din capitală: toți cei prezenți au aplaudat în momentul în care sicriul Floricăi Ungur a fost dus în mașina care urma să o transporte până la groapă. Printre personalitățile prezente la înmormântare se numără artiști precum Florica Zaha, Florica Bradu, Leontin Ciucur și Florian Chelu, primarul Ilie Bolojan, fostul decan al Facultății de Arte din Oradea – Cornel Durgheu, consilierul județean PSD Mihai Bar, fostul deputat PRM Paul Magheru și omul de cultură Mircea Bradu. Acesta din urmă a declarat pentru bihorstiri.ro că regretă foarte mult plecarea dintre noi a Floricăi Ungur, fiind legat de aceasta, indirect, și prin relația pe care fosta lui soție (n.n.: Florica Bradu, tot cântăreață de muzică populară) a avut-o cu decedata.
Directorul general al Administrației Domeniului Public, Liviu Andrica, a fost prezent la înmormântare. Se pare că administrația Cimitirului a anticipat că va veni foarte multă lume la acest eveniment, motiv pentru care au fost luate mai multe măsuri. Andrica spune că a fost suplimentat numărul agenților de pază, a fost scoasă taxa pentru mașinile cu care s-a vanit la înmormântarea cântăreței și, în același timp, a fost interzis accesul cu autoturismele pe aleea pe care se află Capela Hașaș. Au fost trimise la cimitir și echipaje de Poliție.
Florica Ungur a murit joi (3 august), în timp ce era internată la Spitalul Județean de la Oradea. Artista suferea de mai mulți ani de o boală incurabilă.
Să-i fie țărâna ușoară!
[nggallery id=360]
mai 17, 2024 0
apr. 26, 2024 0
iun. 08, 2023 0
iun. 05, 2023 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
Dumnezeu sa o ierte si cu Dreptii sa o odihneasca! A plecat Florica Ungur departe, mai departe decat „pe drumul Stanii de Vale”, a plecat cu bataia Vantului de la Orade, sa spuna si in ceruri tuturor, „Dragu-mi de neamul meu”. A plecat acum la culesul graului, cea care ne horea „Faci-te-ai graule bun”. Se ruga lui Dumnezeu intr-unul din cantecele sale zicand „Slobozi Doamne glasul meu”, haideti sa facem toti in asa fel incat cantecul si vocea Floricai Ungur sa nu fie ingropate in tarana uitarii, sa le ducem mai departe pe acolo pe unde ajunge vantul ce bate de la Oradea – Oradanul, pe „Saracu cel drum de tara”, „In Oradea si Tinca”, in satul ei cei sat de ses, la Codrul cu frunza-n drum, „Pe calea de sezatoare”, peste tot pe unde impreuna cu cantecul ei „Voie buna ne facem”. Si parafrazand , spunea tuturor in cantecele sale „Io d-acela om am fostu” ea – Florica Ungur- cea pe care a ivit-o și nu stiu daca o va mai ivi vreodată, poate, pământul dintre Crisuri. „Ape vor seca în albie și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va veșteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale.”
„Bihorenii te-or cinstit,
Cat pe lume ai trait,
Biorenii or canta,
Mai departe hora ta”.
Dumnezeu sa o ierte si sa o odihneasca!