Actualizat aprilie 2nd, 2025 10:21 PM
oct. 31, 2018 Daniel Ardelean Actualitate 0 1620 vizualizari
În România, am ajuns în situația paradoxală ca o măsură, în esența ei pozitivă, menită să ridice nivelul de trai al românilor, să fie aspru criticată și pusă sub semnul îndoielii de către reprezentanții Opoziției și acoliții acestora, doar pentru simplul fapt că ea aparține Guvernului PSD. Mă refer la controversa pe care unii încearcă din răsputeri să o creeze vizavi de preconizata creștere a salariului minim pe economie.
În ultimele zile, am văzut fel și fel de așa-zise ”analize” ale unor formatori de opinie, ”specialiști” și lideri politici de dreapta care ne explică de ce albul este negru și negrul este alb, într-o încercare disperată de a convinge românii că nu este bine să li se mărească salariile. Apropo de aceste persoane, observ un lucru cel puțin curios: sunt aceiași ”specialiști” care cu 10 ani în urmă, în timpul crizei economice, îmbrățișau cu ardoare măsurile de austeritate impuse populației, măsuri ce s-au dovedit a fi total ineficiente și profund anti-românești. Întâmplător sau nu, aceleași persoane ne amenință acum cu perspectiva unei crize economice mondiale. După părerea mea, ei nu fac altceva decât un exercițiu de wishfull thinking în speranța că doar-doar această criză se va produce odată în România.
Este halucinant unde au dus unii lupta politică și cât de disperați sunt să arunce cu noroi în toate măsurile bune ale acestui Guvern! Dacă și mărirea salariului minim pe economie a ajuns o problemă în România și unii mai au îndoieli vizavi de necesitatea acestei măsuri – în condițiile în care angajații români au printre cele mai mici salarii din Uniunea Europeană – atunci, permiteți-mi să vă spun că am ajuns o țară tare ciudată…
Dacă ar fi după liderii de dreapta și după specialiștii lor de casă, românii ar trebui să rămână cu aceleași salarii mizerabile și să lucreze, așa cum se exprima un fost ministru tehnocrat de tristă amintire, ”pe doi lei”. Dacă ar fi după PNL, USR, Cioloș și compania, țara noastră ar trebui să rămână o feudă a companiilor multinaționale, numai bună pentru a fi stoarsă de bani și de resurse, iar la nivelul UE, ar trebui să executăm cu obediență directivele venite de la Paris, Berlin sau mai știu eu de unde, fără a îndrăzni să ne susținem propriile interese naționale.
Faptul că aproximativ 60% dintre angajații români din mediul privat primesc salariul minim pe economie (2 milioane din totalul celor 3,5 milioane de angajați fiind plătiți la acest nivel minim, cel puțin în acte) arată că această nouă majorare a salariului minim este o măsură foarte bună, cu un impact foarte mare. Este evident că firmele multinaţionalele sunt nemulţumite, pentru că salariile mai mari ale angajaților români înseamnă profit mai mic pentru acționarii lor străini. Însă faptul că sunt atât de mulţi salariaţi plătiţi la nivelul minim în România arată tocmai necesitatea de a creşte constant salariul minim. Este o măsură care va produce efecte pe mai multe paliere: atât pe partea socială, pentru a crește nivelul de trai al celor care au cel mai mare nevoie de bani, cât și pe partea fiscală, obligând firmele să iasă din zona gri și să fiscalizeze și mai mult veniturile angajaților. Totodată, ea este menită să reducă exodul în alte state europene, unde muncitorii românii primesc salarii mult mai mari pentru acelaşi tip de poziţii ca și acasă.
I-aș îndemna pe toți românii de bună credință să nu ia în seamă propaganda anti-PSD plină de minciuni și dezinformare și să aibă încredere în măsurile propuse și implementate de Coaliția de guvernare. Din punctul meu de vedere consider că această mărire a salariului minim pe economie este una corectă și absolut necesară. Mi-aș dori ca Executivul să o implementeze cât mai repede posibil, dacă se poate de la 1 decembrie 2018, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2019.
ian. 22, 2025 0
dec. 06, 2024 0
apr. 21, 2023 0
mart. 27, 2023 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0