Actualizat aprilie 8th, 2025 1:46 PM
ian. 05, 2024 Adrian Popa Actualitate, Cultură 0 1076 vizualizari
Concertul de Anul Nou de la Viena este unul dintre cele mai mediatizate evenimente ale anului și a devenit în timp un simbol al începutului de an. Fiind un concert îndelung gândit, cu un program ales cu grijă, care să placă publicului larg, concertul a devenit un adevărat model pentru filarmonicile din întreaga lume. Repertoriul este creionat în mare parte din lucrările familiei Strauss, din valsuri și polci care curg ca un balsam prin sufletele ascultătorilor, precum valurile Dunării în capitala Austriei.
Oradea, precum și alte orașe vestice ale României, tind mereu spre modele ale Europei Apusene și mai ales spre orașele importante ale fostului Imperiu Habsburgic. Astfel, și Concertele de Anul Nou ale Filarmonicii de Stat din Oradea, reprezintă o oglindă a bine-cunoscutului Concert de la Viena. Într-o variantă originală, instituția de cultură orădeană a pregătit pentru public un program cald, așa cum sunt valsurile, zglobiu precum polcile și extrem de plăcut auzului. Pentru a putea să se bucure toți doritorii de concertul orădean, acesta va avea loc în trei zile consecutive, respectiv vineri, sâmbătă și duminică, în zilele de 5, 6 și 7 ianuarie. În fiecare seară, evenimentul va începe la ora 19.00 și se va desfășura în sala de concerte „Enescu – Bartók”. Dirijorul concertului este un tânăr plin de energie, pe care publicul din Oradea îl cunoaște deja : Andrej Vesel. Alături de Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea, talentatul dirijor va aduce culoare Noului An, va insufla inspirație, speranță și dorință, prin muzica unor compozitori austrieci și germani de renume : Johann Strauss Fiul, Josef Strauss, Franz von Suppé și Jacques Offenbach.
Johann Strauss II (Fiul) s-a născut la 25 octombrie 1825 în Viena, Austria și și-a petrecut întreaga viață în capitala austriacă, stingându-se din viață la 3 iunie 1899 în orașul natal. Datorită faptului că valsurile sale au ajuns ușor la inimile ascultătorilor, dar și datorită numărului impresionant de valsuri pe care le-a compus, el a fost numit „Regele Valsului”. Pe lângă acestea, reputația lui Strauss a crescut și datorită polcilor sale săltărețe și a operetelor pline de sentimente sincere sau de intrigi simpatice.
Johann Strauss a fost cel mai mare fiu al compozitorului Johann Strauss I (de aici și precizia mereu întâlnită de Johann Strauss Fiul sau Johann Strauss II). În ciuda faptului că tatăl său a fost muzician, nu și-a dorit ca fiul său să calce în continuare pe urmele acestei arte. Prin urmare, tânărul Strauss și-a început cariera în calitate de funcționar la bancă. A studiat vioara pe ascuns, fără ca tatăl său să afle, iar în 1844 a ajuns să își conducă propria formație la un restaurant vienez, unde interpreta diferite dansuri. După moartea tatălui său, în 1849, Johann Strauss II a alăturat orchestra sa cu cea a tatălui său și a început să întreprindă turnee în Europa, câștigând admirația publicului. În 1870 a cedat conducerea orchestrei fraților săi, Josef și Eduard, cu scopul de a se ocupa mai mult de compoziție.
|
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0