Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
sept. 18, 2023 Adrian Popa Actualitate, Cultură 0 3056 vizualizari
Joi, 21 septembrie 2023, ora 19.00
Sala de concerte „Enescu – Bartók”
CONCERT VOCAL – SIMFONIC
Beethoven – MISSA SOLEMNIS
Dirijor: Cristian Oroșanu
Solist: Diana Țugui – Sopran
Antonela Bârnat – Alto
Marius Budoiu – Tenor
David Pogana – Bariton
|
Ludwig van Beethoven este unul dintre compozitorii care au scris lucrări ce au traversat cu ușurință secolele, la fel de actuale și pregnante, precum în vremea în care au fost compuse. Muzica sa se distinge prin măreție, dar și printr-un amestec de eleganță și fermitate, putând să suspine suav sau să răsune militărește. Acestea sunt doar câteva caracteristici pentru care Beethoven este considerat unic în istoria muzicii.
Filarmonica de Stat Oradea a ales să deschidă stagiunea 2023-2024 pe notele scrise de Beethoven, impunând astfel caracterul inovativ al unei noi stagiuni și complexitatea de evenimente care se vor regăsi pe programele lunilor următoare. „Missa Solemnis” este lucrarea care va fi adusă în fața publicului orădean de către Filarmonica de Stat, îmbinând astfel forța artistică a celor două ansambluri ale instituției: Orchestra și Corul Filarmonicii de Stat Oradea, alături de aceștia urcând pe scenă și Corul „Kodály” din Debrecen. De asemenea, distribuția va fi completată de soliștii-invitați, artiști consacrați pe scenele din România și din străinătate.Astfel, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu, vor urca pe scenă: soprana Diana Țugui, mezzosoprana Antonela Bârnat, tenorul Marius Budoiu și baritonul David Pogana.
Deschiderea stagiunii 2023-2024 va avea loc joi, 21 septembrie, ora 19.00 la sala de concerte „Enescu – Bartók”. Publicul meloman este invitat să ia parte la concertul de excepție intitulat „Missa Solemnis”, precum și la evenimentele ce vor urma în cadrul stagiunii 2023-2024.
„Missa Solemnis în Re Major, op. 123”, este o lucrare religioasă amplă, scrisă de către Ludiwg van Beethoven între anii 1819-1823, în aceeași perioadă în care a fost compusă și celebra sa „Simfonie a IX-a”. Premiera sa a avut loc la 7 aprilie 1824 la Sankt Petersburg, sub auspiciile Prințului Nikolai Galitzin. Ulterior, la Viena a fost prezentată cu o lună mai târziu într-o variantă incompletă, dirijată de către compozitor. Lucrarea nu este doar una dintre cele mai semnificative piese orchestrale scrise de către compozitorul german, ci și una dintre capodoperele genului. Remarcându-se prin forța lucrărilor orchestrale, „Missa Solemnis” este cea de-a doua lucrare din acest gen scrisă de Beethoven, prima fiind „Missa în Do Major, op. 86”. Cea de-a doua lucrare a fost dedicată arhiducelui Rudolf al Austriei, arhiepiscop de Olomouc, care era un bun prieten al compozitorului. Astfel, pe copia partiturii primită de Rudolf a fost însemnată dedicația „Von Herzen – Möge es wieder – Zu Herzen gehn!” (Din inimă, fie să meargă la inimă).
Misa a fost scrisă pentru patru soliști, cor și orchestră, fiecare entitate muzicală având un rol egal și la fel de important precum celelalte. Din punct de vedere tehnic, partitura conține multe schimbări bruște de dinamică, metrică și tempo. Unul dintre exemple se află în prima parte a lucrării, („Kyrie”) unde silabele Ky-ri sunt scrise preponderent în dinamici puternice precum forte sau sforzando, iar litera din final „e” este scrisă în piano, cerându-se astfel o redare aflată la polul opus al dinamicii muzicale. Nici partitura orchestrală nu se află mai prejos, incluzând părți cu adevărat provocatoare, precum solo-ul de vioară din „Sanctus”, dar și liniile instrumentale ale fagotului, fiind considerate unele dintre cele mai dificile din întreg repertoriul instrumentului.
|
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 19, 2024 Comentariile sunt închise pentru Oradea se pregătește pentru sărbători: Iluminatul festiv prinde contur
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0