Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
oct. 04, 2017 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 8053 vizualizari
Sindicaliştii spun că este fără precedent în ţară ceea ce se întâmplă în Consiliul Judeţean (CJ) Bihor. Miercuri, 4 octombrie, cu 3 zile înainte de prima parte a salariilor aferente lunii septembrie, angajaţii trebuie să se gândească ce facturi nu vor plăti, respectiv de la cine vor cere bani împrumut pentru a le pune mâncare pe masă copiilor. Având în vedere că, din nou, aleşii de la PNL Bihor nu au venit la şedinţa ad-hoc convocată în această înainte de masă de către preşedintele Pasztor Sandor (n.b.: după ce grupul liberal a absentat şi de la şedinţa extraordinară care ar fi trebuit să aibă loc de la ora 10), întrunirea nu a avut cum să se desfăşoare. Deşi pe ordinea de zi (comunicată tuturor consilierilor) figurau doar două puncte. Ambele legate de noua grilă de salarizare, cu efect de la 1 septemrie 2017. Deci exact temele poate cele mai arzătoare pentru salariaţii din CJ şi din instituţiile subordonate. În sala de şedinţe s-au aflat zeci de angajaţi îngrijoraţi. Unii dintre ei au afişat hârtii pe care era imprimat „`Mulţumim`, PNL!”. Conducerea CJ a informat, înainte de golirea sălii, că liberalii, prin vocea consilierului Dacian Foncea (n.b.: citat de bihon.ro), îşi asumă neplata salariilor. Lucru care nu îi încălzeşte cu nimic pe angajaţi.
Imnul de Stat al României răsună în versiuni tot mai scurte la debutul tentativelor de şedinţă. Probabil pentru că, deoarece nu pot fi ţinute şedinţele din lipsă de cvorum, cântecul revoluţionar e difuzat de mai multe ori. A fost un moment aproape tras la indigo cu cel de dimineaţă. Cel puţin în privinţa părţii în care preşedintele Pasztor a constatat absenţa in corpore a grupului liberal. Liderul CJ nu mai poate să îşi asundă nedumerirea şi recunoaşte de faţă cu presa că formaţiunile care conduc judeţul au decis, pentru binele salariaţilor, să renunţe pe moment la punctul cu validarea noului consilier de la PSD. Însă, aparent, pe cei de la PNL Bihor nu-i interesează ca angajaţii CJ şi cei de la instituţiile subordonate să poată încasa drepturile băneşti aferente lunii septembrie. Potrivit spuselor consilierului Foncea, care a declarat că „ne asumăm” neplata salariilor, chiar şi în lipsa unor hotărâri privind noile grile de salarizare, secretarul judeţului va găsi o soluţie pentru lefurile oamenilor. Lucru destul de puţin probabil, după cum s-a auzit din zona Executivului şi a unor jurişti. Adică va fi nevoie de hotărâre luată de plenul legislativului judeţean.
Pasztor Sandor a citat din Legea 215 a administraţiei publice locale, oprindu-se asupra obligaţiilor ce le revin aleşilor locali. Printre ele, preşedintele a subliniat partea cu obligativitatea de a participa la şedinţele de plen şi pe cea cu exercitarea cu bună credinţă şi în interesul cetăţenilor a atribuţiilor ce le revin. Mult mai dur, vicepreşedintele Ioan Mang a declarat, tot bazându-se pe textul de lege de mai sus, că „prezenţa consilierilor la şedinţă este obligatorie”, respectiv că „în situaţia în care un consilier absentează de două ori consecutiv fără motive temeinice, el poate fi sancţionat”. Or, un simplu calcul arată că întregul grup PNL (toţi cei 17 aleşi ai formaţiunii conduse de primarul Ilie Bolojan) este deja pasibil de o pedeapsă. Mang spune că Executivul se va apleca asupra acestui subiect, că vor urma consultări cu juriştii şi că se va lua o decizie privind modul în care consilierii PNL vor fi sancţionaţi.
Dacă cineva nu aplaudă deloc acest joc incalificabil al PNL Bihor, aceia sunt angajaţii de la CJ şi de la instituţiile subordonate. În data de 7 octombrie, pe cardurile lor ar trebui să intre bani. E puţin probabil că acest lucru se va întâmpla. Mai puţin dacă liberalii, în frunte cu cei 17 aleşi din CJ vor face viramentele de rigoare din propriile lor averi. Şefa sindicatului Forum, Kiss Judit, a declarat că este o situaţie unică în ţară şi că, orice ar fi, conducerea instituţiei ar fi trebuit să găsească o soluţie. Poate chiar să facă lobby pe lângă Guvern pentru ca lucrurile să nu degenereze. Totuşi, Kiss le arată obrazul şi celor de la PNL, despre care spune că ar fi putut să se prezinte la şedinţa din după masa zilei de miercuri pentru a aproba grilele de salarizare. Într-o scurtă confruntare verbală cu alţi angajaţi prezenţi în sala de şedinţe, care o priveau ca pe potenţiala descoperitoare de soluţie la problemă, lidera de sindicat a întrebat retoric: „Vreţi să fac din nou greva foamei?!”. Răspunsul a fost negativ. Dar ideea de grevă le-ar surâde angajaţilor, doar că asta ar însemna că le vor fi tăiate orele / zilele în care încetează munca pentru a protesta. Deci ar urma să ia bani şi mai puţini. Deocamdată, însă, oamenii nu vor lua niciun ban, până la dezamorsarea situaţiei extrem de dificile.
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0