Actualizat aprilie 12th, 2025 4:48 PM
apr. 08, 2025 Adrian Popa Actualitate, Frontpage, Sănătate 0 1143 vizualizari
O fetiță, în vârstă de 1 an și 2 luni a ajuns la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, prezentând dificultăți severe de respirație. În urma consultului și investigațiilor medicale, aceasta a fost diagnosticată cu atrezie coanală completă biletarală, o malformație congenitală deosebit de gravă, care afectează comunicarea dintre fosele nazale și rino-faringele. Din cauza unei membrane suplimentare, aerul inspirat nu poate să treacă din fosele nazale în rino-faringe.
Această malformație este în mod normal diagnosticată la naștere și din cauza imposibilității nou-născutului de a respira pe nas și de a se alimenta cu aer, în majoritatea cazurilor, malformația duce la deces în primele zile de viață.
În urma diagnosticului, s-a decis internarea pe Secția Clinică ORL în vederea efectuării unei intervenției chirurgicale salvatoare. În primul rând, s-a făcut pregătirea pre-operatorie anestezică, acesta fiind un caz cu risc ridicat, din cauza patologiei și a vârstei fetiței. Medicii au intervenit endoscopic, iar operația a presupus realizarea unei incizii la nivelul septului posterior, decolarea membranei mucoasei nazale cu expunerea obstrucției membranei și lărgirea cavității nazale prin tăierea membranei cu un aparat numit shaver. Membrana care obstrucționa calea dintre fosele nazale și rino-faringe a fost scoasă, refăcându-se astfel comunicarea naso-rino-faringiană. Au fost lăsate două tuburi de dren pentru prevenirea unei sinechii, adică relipirea țesuturilor. Intervenția a avut loc în data de 2 aprilie 2025 și a durat o oră și jumătate. Evoluția pacientei a fost favorabilă, aceasta fiind externată după 2 zile.
Echipa operatorie a fost compusă din Dr. Ciprian Venter, medic primar ORL și șef de secție, Dr. Huba Mozes, medic primar ORL, Dr. Amanda Wolkowski, medic rezident ORL, Dr. Irina Bălaj, medic primar ATI și doamnele asistente Sime Serina și Mariana Cormanioș. Malformația congenitală a fost diagnosticată de către Conf. Dr. Felicia Manole, medic primar ORL.
Realizarea cu succes a acestei intervenții deosebit de complexe a necesitat o strânsă colaborare între Secția Clinică ORL, condusă de către Dr. Ciprian Venter și Secția Clinică ATI I, condusă de către Dr. Carmen Pantiș.
Intervențiile cu grad de complexitate din ce în ce mai ridicat, realizate în cadrul Secției Clinice ORL și nu numai, sunt posibile datorită susținerii Conducerii spitalului, a Primăriei Municipiului Oradea și a Ministerului Sănătății, care au asigurat dotarea cu echipamente medicale la cele mai înalte standarde, în conformitate cu normele europene, precum și condiții sporite de confort și siguranță pentru pacienții Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor.
În cadrul Secției Clinice ORL, se efectuează o gamă largă de tratamente chirurgicale, inclusiv intervenții oncologice de complexitate ridicată, chirurgia endoscopică a sinusurilor și a căilor lacrimale și respiratorii, chirurgie rino-sinusală, chirurgia urechii și altele. Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor dispune de infrastructura adecvată, tehnologie medicală avansată și medici specializați și pregătiți corespunzător, elemente care asigură condițiile necesare efectuării unor tratamente și intervenții complexe și adaptate unei varietăți extinse de patologii.
apr. 07, 2025 0
mart. 28, 2025 0
oct. 07, 2024 0
oct. 02, 2024 0
apr. 12, 2025 0
apr. 12, 2025 0
apr. 11, 2025 0
apr. 11, 2025 0