Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
iun. 30, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1365 vizualizari
Oradea o ține din festival în festival. Spre bucuria turiștilor care, eventual, își pot îmbogăți programul zilelor petrecute în orașul nostri, dar și a proprietarilor de localuri din zona centrală. Chit că, de data asta, festivalul de suflători care va avea loc în zona Liceului „Ady Endre” ar putea să-i deranjeze pe cei dornici mai degrabă de comentariile de la TVR din timpul meciurilor de fotbal de la World Cup.
Sâmbătă, 5 iulie, în organizarea Asociației Tinerilor Maghiari din Oradea, a Orchestrei simfonice de suflători din Oradea și a UDMR Bihor, toți cei care iubesc muzica bună sunt așteptați lângă grupul statuar Holnaposok. Va fi debutul ediției a II-a a festivalului de alămuri, acțiunea având menirea de a colora și mai mult Oradea din punct de vedere cultural, dar și de a oferi ceva deosebit melomanilor. În deschidere, organizatorii ne promit un recital de tip dixieland, dar cu influențe clasice, swing și jazz. A doua zi a festivalului (6 iulie), în fața celor adunați pe corso vor ieși pe scenă cei de la Ansamblul de suflători de la Oradea, Ansamblul de clarinet Stadler și cel de alaă Presto Brass. De asemenea, iubitorii jazz-ului vor primi o doză de specialitate de la formația locală Red Fiction. În programul festivalului apare, duminică, și prestația acelui cvartet de taragto din Ungaria care nu mai are pereche în toată lumea. Potrivit organizatorilor evenimentului de la Oradea, muzicienii vin de la Kecskemet și redau muzică diversă doar cu ajutorul mai multor tipuri de taragot. Tot duminică, pe scenă vor urca și componenții ansamblului de clarinet de la Gyor. Ultima zi a festivalului va fi cea din 8 iulie, atunci când concertul de închidere va însemna recitalul Orchestrei Simfonice de Suflători din Oradea. Trupa a fost înființată la sugestia președintelui executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon. Acesta a declarat azi, în cadrul unei conferințe de presă, că este o mândrie pentru el succesul acestei formații din care fac parte 44 de instrumentiști de diverse vârste. Cei implicați în activitatea orchestrei susțin că trupa orădeană este afiliată Asociației Mondiale a Trupelor și Ansamblurilor Simfonice (WASBE – link), însă pe site-ul oficial al acestie entități nu apare nimic despre orădeni. Este, de altfel, potrivit lui Szabo și lui Szekelyi Istban, singura asemenea formație muzicală din România care a ajuns la novelul „gold” în ierarhia WASBE. Repertoriul acestei trupe, dar și al celorlalte formații invitate la festivalul de la Oradea este format din adaptări de muzică clasică, de teme cunoscute jazz/swing, dixieland și alte compoziții de tip evergreen care vor fi cu siguranță pe placul privitorilor și al ascultătorilor.
De mneționat că festivalul de pe corso nu ar putea avea loc fără ajutorul oferit de Filarmonica de Stat și de Universitatea din Oradea. Spectacolele din perioada 5 – 8 iulie vor începe la ora 19 și se vor încheia la ora 21.
mart. 15, 2018 0
iun. 20, 2017 1
mai 25, 2017 0
apr. 27, 2017 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0