Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
nov. 09, 2023 Adrian Popa Actualitate 0 953 vizualizari
În perioada 8 – 9 noiembrie, în municipiul Oradea, Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Române, cu sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor a organizat un eveniment regional, de amploare, în cadrul Campaniei de conștientizare cu privire la fenomenul criminalității organizate, a impactului acestui fenomen asupra societății și la drepturile victimelor fenomenului.
În acest context, la data de 9 noiembrie, în intervalul orar 10.00 – 13.00, la Muzeul Țării Crișurilor din municipiul Oradea a fost organizată conferința „Impactul criminalității organizate asupra societății. Riscuri, vulnerabilități și modalități de prevenire.”, în cadrul căreia au fost prezentate și dezbătute temele campaniei de conștientizare cu privire la fenomenul criminalității organizate, respectiv criminalitatea cibernetică, traficul și consumul de droguri și traficul de persoane, toate din sfera activităților de criminalitate organizată.
Conferința regională s-a bucurat de prezența a peste 100 de participanți, reprezentanți ai societății civile, autorități publice locale, psihologi, consilieri școlari, studenți și cadre didactice.
Totodată, alături de participanții din comunitatea locală, au fost prezenți și reprezentanți ai structurilor de analiză și prevenire a criminalității, respectiv siguranță școlară, din județele Bihor, Alba, Arad, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Timiș, reprezentanți ai Agenției Naționale Antidrog și ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane din respectivele județe și reprezentanți ai Inspectoratului General al Poliției Române.
În cadrul conferinței, pe componenta de securitate cibernetică, au fost invitați, ca speakeri, parteneri din cadrul proiectelor preventive* implementate în prezent de Poliția Română, Siguranța on-line și Eroii Internetului, respectiv reprezentanți ai Google România (d-na Simona BOTNER), de la Team Extension România (d-na Eliza NEGOI), precum și directorul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Române (dl. comisar șef de poliție Sorin STĂNICĂ), care au susținut, într-o manieră interesantă și atractivă pentru public, prezentări de specialitate pe tema prevenirii criminalității informatice.
De asemenea, pe componenta de prevenire a traficului și consumului de droguri, au fost invitați ca speakeri parteneri din domeniu, respectiv reprezentanți ai Agenției Naționale Antidrog (d-na Alina NEAGOE, psiholog clinician și dl. Bogdan GHEORGHE, medic) și specialiști din cadrul Spitalului Județean Oradea – secția de psihiatrie (d-na Alina FORDON, medic).
Totodată, pe cea de-a treia componentă, traficul de persoane, au susținut prezentări specialiști în domeniu, respectiv reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (dl. comisar șef de poliție Marius BURCEA, șef Serviciu Prevenire în cadrul A.N.I.T.P., dl. comisar șef de poliție Laurențiu DINCĂ, coordonator al Centrului Regional Timișoara – A.N.I.T.P.), precum și reprezentanți ai Fundației „People to people” (d-na Andreea PONTOȘ), prezentările celor trei teme abordate fiind urmate, la final, de sesiuni de întrebări și discuții cu publicul.
Evenimentul a avut rolul de a conduce la consolidarea cooperării la nivel local și regional dintre reprezentanții instituțiilor cu atribuții în domeniu, dar și rolul de informare și conștientizare a cetățenilor cu privire la fenomenul criminalității organizate.
LINK FOTO CONFERINȚĂ REGIONALĂ CRIMINALITATE ORGANIZATĂ:
https://mab.to/t/LgHxKjSho6M/eu1
*Informații de background despre proiectele de prevenire a criminalității informatice derulate de Poliția Română:
Proiectul #SiguranțaOnline a fost lansat în anul 2021, de Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și Asociația Română a Băncilor (ARB), pentru informarea cetățenilor în vederea protejării împotriva fraudelor online prin accesarea platformei sigurantaonline.ro.
Proiectul de educație digitală a cetățenilor este menit să ofere cele mai bune practici de securitate cibernetică, prin accesarea platformei sigurantaonline.ro, pentru a evita ca românii să devină victimele atacurilor cibernetice.
De asemenea, proiectul „Eroii Internetului”, implementat de Poliția Română în parteneriat cu Google România și Asociația ADFABER, începând cu anul 2022, are drept scop informarea și conștientizarea copiilor cu privire la regulile de siguranță pe internet, precum și beneficiile utilizării mediului virtual ca sursă de cunoaștere și informare.
Polițiștii participă la întâlniri cu copiii, ocazie cu care, utilizând programele deja dezvoltate în cadrul proiectului, le prezintă într-un mod practic și atractiv principalele riscuri cu care se pot confrunta în mediul online, dar și modalități de contracarare a acestora.
Pornind de la premisa că, pentru a profita de toate avantajele oferite de internet, copiii trebuie să fie pregătiți să ia decizii înțelepte, programul Eroii Internetului îi învață pe copii noțiuni fundamentale despre siguranța digitală, astfel încât ei să poată explora lumea online cu încredere.
nov. 19, 2024 Comentariile sunt închise pentru Oradea se pregătește pentru sărbători: Iluminatul festiv prinde contur
nov. 18, 2024 0
nov. 17, 2024 0
nov. 14, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0