Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
ian. 24, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1903 vizualizari
Ceremonia din centrul Oradiei, dedicată Unirii Principatelor, nu s-a încheiat cu tradiționala Horă a Unirii. Pe lângă un moment de reculegere de la debut, organizatorii au decis subit să nu mai cheme oamenii să se prindă de mâini și să deruleze Hora Unirii, motivând că acest moment a fost anulat din cauza accidentului de luni, când avionul care aducea o echipă de medici de la București s-a prăbușit în Munții Apuseni, doi oameni pierzându-și viața.
155 de ani de la unirea Țării Românești cu Moldova a avut loc pe o vreme rece, dar frumoasă. Probabil și din cauza temperaturii scăzute, numărul participanților a fost insignifiant în comparație cu miile de cetățeni care au ieșit de 1 decembrie. Așa se face că 90% din puținii prezenți la manifestare au fost oficialități, aleși locali, directori de instituții și membri de partid. De asemenea, ca de obicei, la aniversarea Micii Uniri au venit în centru elevi de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, precum și reprezentanți ai foștilor militari și ai Asociației Cultul Eroilor.
Prefectul Claudiu Pop a avut ocazia să vorbească despre momentul 24 ianuarie 1859, evidențiind așteptările pe care oamenii l-au avut, pe vremuri, de la domnitorul ales, Alexandru Ioan Cuza. De asemenea, reprezentantul Guvernului României a reluat ideea conform căreia nu ar fi existat Marea Unire fără evenimentul istoric de acum 155 de ani. Mult mai detaliat în prezentare, istoricul Viorel Faur a vorbit despre contextul istoric al făuririi Micii Uniri, apelând și la aspecte mai hazlii și făcând, poate involuntar, paralele ascunse cu epoca noastră și cu cei ce ne conduc acum. Faur s-a oprit mai pe larg la faptul că, la un moment dat, Cuza era domnitor atât în Valahia, cât și în Moldova, situația care a dus la pornirea setului de reforme prin care s-a născut, practic, România. Țara pe care alesul din 1859 a adus-o din stadiu medieval la cel modern, predând-o apoi regelui Carol I.
httpvhd://youtu.be/zPCFApJGvGM
La soclul statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii au venit apoi, rând pe rând, „delegațiile” instituțiilor și partidelor care au adus coroane de flori pentru a marca momentul 24 ianuarie. Printre oficialitățile care și-au făcut azi datoria morală îi amintim pe prefectul și subprefectul județului, primarul orădean Ilie Bolojan și viceprimarii Ovidiu Mureșan și Mircea Mălan, doi dintre șefii CJ (președintele Cornel Popa și vicepreședintele Ioan Mang), deputații Ioan Florica Cherecheș, Ioan Cupșa și Ioan Sorin Roman (alături de grupul USL) și senatorul Găvrilă Ghilea (în fruntea delegației PDL Bihor). La ceremonie a luat parte și episcopul ortodox al Oradiei, PS Sofronie.
Lumea s-a dispersat imediat după defilarea militarilor, la mai puțin de o oră de la începerea manifestării.
[nggallery id=2140]
mart. 28, 2025 0
ian. 23, 2025 0
ian. 23, 2025 0
ian. 22, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0