Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
nov. 23, 2011 Andrei Şandor Actualitate, Învăţământ, Sănătate 1 1607 vizualizari
Rectorul Cornel Antal, viceprimarul Gheorghe Carp, decanul Gheorghe Bumbu și primul rector al Universității din Oradea (UO), Theodor Maghiar, au prezidat azi (23 noiembrie) manifestarea de deschidere oficială a ediției jubiliare – a XX-a – a Zilelor Medicale Orădene (ZMO). Momentul găzduit de sala festivă de la sediul Facultății de Medicină și Farmacie (FMF) a fost un prilej pentru cei menționați de a vorbi despre UO, despre mult hulita FMF, despre istoria înființării acesteia, dar și despre sistemul spitalicesc local care, parțial, traversează o perioadă destul de tulbure din punct de vedere administrativ. În cadrul evenimentului, Theodor Maghiar a primit o diplomă de onoare și o plachetă prin care FMF îi recunoaște (încă o dată) meritele în ceea ce privește înființarea facultății aflate la ceas aniversar.
Fără îndoială, surpriza evenimentului din dimineața de miercuri a fost modul în care principalii vorbitori s-au raportat la veteranul Theodor Maghiar, întemeietor și primul rector al UO. În primul rând decanul Bumbu, dat fiind motivul întrunirii de azi, a declarat că trebuie ca FMF să progreseze, că trebuie să arate că este vie și că trebuie să își mențină locul în spațiul academic național. Urologul care conduce Facultatea nu s-a ferit să-i mulțumească celui pe care l-a numit „artizan al FMF”, cel grație căruia, în urmă cu 20 de ani, la Oradea a luat ființă această ramură a UO. Rectorul Cornel Antal a ținut să reamintească faptul că FMF a trecut de probleme și că, deși risca desființarea, acum are acreditările necesare funcționării. De asemenea, rectorul a precizat că spitalele orădene nu ar fi putut fi incluse în Categoria II fără ca în oraș să existe o facultate de Medicină, acest lucru însemnând automat și o finanțare mai însemnată. În același timp, Antal și-a cerut scuze de la medicii-cadre didactice de care FMF a trebuit să se despartă în ultima perioadă. „Nu e vina lor”, precizează rectorul adăugând că „decimarea” profesorilor de la FMF a fost necesară pentru menținerea acesteia.
Nostalgie de fost rector
De departe cel mai emoționant discurs a fost al emoționatului Theodor Maghiar, acesta fiind aplaudat în picioare de către cei prezenți în sală. Ex-rectorul s-a arătat surprins că a fost invitat în prezidiu, probabil pentru că știe că, de când are probleme cu Justiția, lumea mai mult fuge de el. Bătrânul universitar a făcut o scurtă istorie a înființării FMF, evocând vremurile în care, cu sprijinul mai multor academicieni și mai ales a profesorului Gică Ionescu de la Cluj-Napoca, a reușit înființarea facultății. Potrivit lui Maghiar, Ministerul de resort era reticent cu privire la apariția FMF și asta mai ales pentru că Oradea este aproape de două centre universitare de prestigiu (Cluj-Napoca și Timișoara). „A fost nevoie de foarte multe aprobări”, a precizat primul rector al UO, amintindu-și de academicianul Baciu, care a condus Comisia care a aprobat în cele din urmă înființarea FMF. Totodată, Theodor Maghiar și-a amintit de gestul ex-prefectului Ionel Ungur, care a dat Facultății actualul sediu din Parcul 1 Decembrie, la schimb cu un imobil de pe str. Magheru. În expozeul său, întemeietorul UO și-a amintit de primele relații externe ale tinerei FMF, prin care o serie de studenți au avut ocazia să meargă la specializare în Germania, la Munchen, unde primeau și casă/masă, dar și 400 mărci pe lună. Avându-l lângă el pe decan, Maghiar i-a mulțumit lui Gheorghe Bumbu „pentru că mi-a format copilul (n.b.: dr. Doru Maghiar), care a lucrat cu el mulți ani”. Nici actualul rector nu a scăpat de mulțumiri. Lui Cornel Antal i s-a mulțumit mai ales pentru modul în care s-a implicat mereu în treburile administrative ale UO. De asemenea, Maghiar apreciază în mod desosebit că Antal îi oferă și acum condiții foarte bune pentru a-și desfășura activitatea zilnică. „Să aveți succes în a face bine”, le-a urat bătrânul medicilor și viitorilor medici.
Aflat oarecum între ciocan și nicovală, viceprimarul Gheorghe Carp s-a văzut nevoit să facă mențiunea că, așa cum și orașul are nevoie de FMF și de medici buni, așa și Universitatea și facultatea de specialitate au nevoie de bani și dotări în spitale. Ceea ce, spune Carp, fără proiectele Municipalității era foarte greu. Rapid, însă, medicul din Executivul Primăriei Oradea a revenit la partea legată strict de aniversarea a 20 de ani de FMF (facultate la care predă și el). În opinia viceprimarului, pentru înființarea acesteia a fost nevoie de „cineva care să aibă un curaj nebun” (referire la Theodor Maghiar).
Ca rezumat al trecutului de două decenii, după ce a mulțumit predecesorilor săi (dar fără a rosti numele lui Mircea Ifrim, controversatul decan care a dat start la diplomele false), dr. Gheorghe Bumbu a relatat că FMF contabilizează un total de 7.712 absolvenți și că, acum, are peste 2.200 de studenți. „Avem obligația să predăm Facultatea de Medicină și Farmacie întreagă și puternică!”, a conchis decanul în funcție.
[nggallery id=534]
nov. 19, 2024 0
nov. 18, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 07, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0