Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
mart. 08, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 2322 vizualizari
Zona Universității din Oradea, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” și, în perspectivă, și alte zone aferente punctului termic 902 vor avea parte de energie termică și apă caldă produsă pe bază de apă geotermală. Asta în urma implementării unui proiect de aproximativ 4 milioane de euro, aproape toată suma provenind de la finanțatorul islandez care acordă granturi în acest domeniu.
Marți, 8 martie, la Hotel Continental, în prezența viceprimarului Mircea Mălan, a reprezentanților ANRM și Administrației Fondului de Mediu, respectiv a partenerului din Islanda, Arni Gunnarsson, managerul de proiect Daniel Țigan a prezentat detalii despre intențiile Municipalității privind modernizarea PT 902. Investiția va însemna, printre altele, forarea unui puț de reinjecție grație căruia zăcământul de apă geotermală nu va fi periclitat. Punctul termic va fi astfel abordat încât el să poată funcționa, la nevoie, și cu agent termic de la CET. Însă, principalul scop al proiectului este valorificarea potențialului geotermal astfel încât să crească numărul de beneficiari care au parte de astfel de servicii, producerea căldurii și apei calde pe baza apei din subteran fiind mai ieftină. Lucru care, e drept, nu se va reflecta în prețul de facturare, căci, după cum se știe, în Oradea tariful gigacaloriei din sistemul centralizat este unitar.
Cei prezenți în sala de conferințe de la Hotel Continental au putut urmări o prezentare făcută de invitatul islandez, Arni Gunnarsson, cel care a făcut un istoric al utilizării energiei geotermale în Islanda, trecând și în zona cooperării cu alte state care și ele au asemenea resurse și care au fost ajutate prin diverse granturi acordate să exploateze această bogăție. După cum a arătat Gunnarson, dincolo de aspecte privind reducerea poluării și costurile mai reduse, a profita cât mai mult (unde e posibil așa ceva) de energia geotermală înseamnă și o scădere a dependenței de Rusia. De asemenea, oaspetele nordic și-a prezentat trecutul în materie de colaborare cu România. Arni Gunnarson a fost cel care a oferit asistență pentru realizarea primelor foraje geotermale ale Transgex în Oradea (1996) și Beiuș (1998), recent realizând cele necesare și pentru racordarea la energie termică geotermală a unui spital din Ilfov.
Viceprimarul Mircea Mălan a precizat că proiectul acesta se înscrie în linia strategiei de dezvoltare / modernizare a sistemului de încălzire al Municipiului Oradea și a subliniat că, în premieră, apa extrasă va fi reinjectată. Referitor la beneficiari, Mălan a declarat că, în afară de Universitate, de serviciile noului punct termic 902 vor profita cetățenii care locuiesc în casele de lângă instituția de învățământ superior (pe malul Peței), dar și obiective precum Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”. Edilul nu a exclus ca, în viitor, și alte clădiri din acea parte a orașului (ex.: noul sediu al Muzeului Țării Crișurilor) să fie racordate la energia termică geotermală.
Venit ca sol al ANRM, Aurel Gheorghe a precizat că Agenția a sprijinit din start acest proiect derulat prin programul RONDINE, inițiativa fiind una de „bun augur”. De fapt, potrivit lui Gheorghe, proiectul de la Oradea poate fi considerat unul de tip pilot pentru România, în țară existând nu mai mult de 2 – 3 foraje pentru reinjecția apei geotermale. Prin acest aspect, specialistul bucureștean spune că zăcământul se va regenera natural, iar proiectul va da rezultate.
Managerul de proiect Daniel Țigan a explicat că proiectul se derulează până în primăvara anului viitor, dar căeste posibil ca lucrările să fie gata în toamna acestui an. Firmele care sunt implicate sunt Energomontaj și Foraj Sonde Craiova. Sonda de forare este deja ridicată în zona străzii Ceyrat. Urmează realizarea unei conducte de transport a apei geotermale pe o lungime de 1,43 km și a uneia pentru apa uzată termic (pentru reinjecție) pe o lungime de 2,4 km.
ian. 03, 2025 0
aug. 06, 2024 0
apr. 26, 2024 0
apr. 09, 2024 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0