Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
feb. 03, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 3740 vizualizari
Caz singular în România: o primărie își pierde sediul în urma unei executări silite pentru neplata unor penalități. Este vorba despre Primăria Popești. Aparent, conducerea instituției și Consiliul Local comunal au ignorat sau delăsat o situație care trenează de ani de zile, iar mediatizarea cazului printr-un protest stradal a fost decisă în momentul în care s-a ajuns la executarea silită de către firma SC Pază și Protecție Bihor SRL (fosta Direcție Publică de Pază din cadrul Consiliului Județean).
Vineri, 3 februarie, aproximativ 200 de popeșteni – în frunte cu primarul Dorin Curtean – au mers în piațeta din fața CJ Bihor pentru a protesta împotriva președintelui Pasztor Sandor, a secretarului Carmen Soltănel, a ex-primarului de Popești, Adrian Maga, și a șefului firmei Pază și Protecție Bihor, fostul consilier județean Ioan Sala. Alte ținte ale angajaților Primăriei Popești și ale cetățenilor veniți la Oradea sunt executorul judecătoresc Marius Florin Gîrdan și fostul avocat care a reprezentat comuna în procesul cu pricina, omului legii fiindu-i imputat faptul că, în ciuda onorariului gras încasat, a făcut o treabă de mântuială.
Concret, în urma încheierii, în anul 2005, a unui contract având ca obiect paza sediului Primăriei Popești, relația dintre cele două părți a continuat și după cei 3 ani de valabilitate inițială în baza unei prevederi care stipulează că acest contract se prelungește „din oficiu”, în caz că vreuna din părți nu îl denunță. Lucru care, din câte se pare, nu s-a întâmplat, inclusiv instanța de judecată dând dreptate firmei Pază și Protecție Bihor, condamnând (în luna mai a anului 2012) Primăria Popești la plata sumei de aproape 178.000 de lei (contravaloarea serviciilor prestate și neachitate). La acești bani se adaugă 0,5%/pe ziua de întârziere, conform facturilor neachitate. Toate acestea s-au întâmplat în mandatul primarului Adrian Maga.
Noul edil-șef, Dorin Curtean, a primit împreună cu însemnele de primar și o moștenire de așa natură, dar el spune că nu a știut ce urmează și că s-a trezit, la începutul anului 2015, cu popriri pe contul Primăriei. Suma „sechestrată”: aproape 1,2 milioane de lei, tot penalități de întârziere, cu toate că, potrivit documentelor prezentate, administrația locală de la Popești achitase sumele decise de instanță la data de 30 decembrie 2014. În final, în 12 ianuarie 2017 (deci după peste 2 ani de la ultima plată), sediul Primăriei comunale a fost vândut la licitație publică, cumpărătorul fiind chiar firma Pază și Protecție Bihor. Valoarea tranzacției: 1,14 milioane de lei, deși, spune Curtean, imobilul a fost evaluat la peste 1,5 milioane de lei.
Vineri, șeful Primăriei Popești și oamenii din comună s-au adunat în fața CJ pentru că această instituție este unicul acționar al firmei de mai sus și pentru că localnicii consideră că situația ar fi putut fi rezolvată (și încă ar mai putea fi rezolvată) cu implicarea acesteia. Dorin Curtean susține că a solicitat oficial ca legislativul bihorean să adopte o hotărâre prin care datoriile față de Pază și Protecție Bihor să fie șterse, respectiv clădirea să fie redată pentru uzul administrației locale. Primarul a declarat că secretarul Carmen Soltănel a refuzat să pună acel punct pe ordinea de zi a ședinței de marți, 31 ianuarie.
În replică, Soltănel le-a spus jurnaliștilor că CJ Bihor nu a fost și nici nu putea fi implicat în relația contractuală a Primăriei Popești cu firma Pază și Protecție și nici în litigiul cu pricina. Mai mult, având în vedere situația de acum – și pentru că, totuși, CJ este forul tutelar al companiei conduse de Ioan Sala -, secretarul a precizat în fața jurnaliștilor că Executivul județului a cerut ca firma respectivă să lase în continuare Primăria Popești în clădire, „ca semn de normalitate”. Contra unei chirii, desigur. De asemenea, Carmen Soltănel menționează că, în mod cert, dacă ar fi fost posibil, legal, ca CJ să intervină acest lucru s-ar fi întâmplat. O soluție prin care se putea preveni pierderea imobilului de către Primărie era ca aleșii locali să decidă trecerea lui în domeniul public al comunei. Astfel, sediul nu putea fi alienabil sub nicio formă și nu ajungea obiectul unei executări silite. „De regulă, sediile primăriilor sunt trecute în domeniul public, din interes local”, a precizat secretarul Soltănel.
Primarul Curtean dă vina pe predecesorul său. Edilul de Popești spune că, după recepția lucrărilor la sediul Primăriei, construcția a fost trecută în domeniul privat al comunei pentru că Adrian Maga a vrut să ia un credit și să îl gireze cu sediul. Cert este că șeful administrației locale din Popești refuză, cel puțin deocamdată, să plătească o chirie. „Vom protesta săptămânal”, amenință Dorin Curtean.
Singurul șef de la CJ care a fost disponibil pentru a discuta cu popeștenii a fost vicepreședintele Ioan Mang. Acesta l-a primit pe primarul Curtean în biroul său și i-a ascultat din nou jalba. La final, viceliderul de la județ i-a explicat edilului comunal că evacuarea a fost decisă de o instanță din România, deci CJ nu are ce/cum să se amestece. Totodată, Mang i-a amintit lui Dorin Curtean că acest caz al sediului Primăriei Popești a ajuns până la urechile fostului premier Victor Ponta care a alocat suma de 54 de miliarde de lei vechi, fiind „singura primărie” căreia vechiul Executiv i-a dat bani pentru a-și achita astfel de datorii. Delegația de la Popești a susținut că banii respectivi au foat dați pentru echilibrare bugetară și nu exclusiv pentru acest tip de datorii.
„Faptul că dumneavoastră n-ați achitat ține de alte instituții. Îmi pare rău că agitați lumea cu subiectul ăsta. Chiar nu vă ajută cu nimic. Dumneavoastră ați făcut în acel moment deturnare de fonduri. Singura variantă, iar firma Pază și Protecție este condusă de colegi de-ai dumneavoastră de partid (n.b.: PNL), era ca ei să renunțe cumva (la executarea silită). Deși, dacă există o sentință definitivă și irevocabilă, într-un stat de drept cum vrem noi să avem în România, unde oamenii ies în stradă pentru așa ceva, sentința nu poate fi atacată nici de Mang, nici de Pasztor. „Ca să fie rezolvată problema, singura soluție era să cereți Ordonanță Președențială pentru rejudecarea cazului. În rest, din păcate, nu avem ce face”, i-a spus vicepreședintele CJ primarului. Dorin Curtean a avut o singură reacție atunci când Ioan Mang i-a amintit că e coleg de partid cu șefii de la Pază și Protecție: „Să le fie rușine!”.
În completarea celor spuse anterior, reprezentantul Executivului județean a mai declarat că nu vrea să fie acuzat, la un moment dat, că în calitatea sa de la CJ a cerut unei firme în care instituția e acționară să renunțe la banii care îi revin județului. „Eu aș face (într-un astfel de caz ipotetic) un abuz în serviciu de peste 200.000 de lei”, a punctat liderul PSD Bihor, cu țintă spre noua descriere a acestei infracțiuni, potrivit modificărilor aprobate de Guvernul României, cele împotriva cărora protestează zilnic și membri ai PNL.
mart. 07, 2025 0
ian. 03, 2025 0
mai 30, 2024 0
mai 26, 2024 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0