Actualizat ianuarie 28th, 2025 9:52 PM
nov. 06, 2010 Andrei Şandor Interviu 0 7055 vizualizari
Acesta, deși înalt oficial din partea forului european de natație, a făcut parte din trupa de suporteri ai echipei orădene. Cu ocazia șederii sale în orașul natal, directorul LEN, Laci (după cum îl numesc prietenii) a acordat un interviu în exclusivitate portalului nostru.
Bihorstiri.ro: Domnule Szakadati, ați revenit din nou la Oradea. Vorba aceea, `business or pleasure`?
Szakadati Laszlo: Ambele. Nu pot veni la Oradea fără a avea parte de una sau alta. De data asta, am ținut să fiu aici pentru a vedea cum se desfășoară meciurile din grupa de calificări din care face parte și CSM. A fost extrem de important pentru echipă să meargă mai departe. Dar, evident, pe lângă partea de business a deplasării, profit de orice minut liber pentru a mă întâlni cu prieteni vechi și cunoștințe și pentru a depăna amintirile noastre comune.
Bihorstiri.ro: Nu de mult timp, v-ați schimbat locul de muncă în cadrul LEN…
Sz. L.: Da. M-am mutat. De fapt, e doar o schimbare geografică. Am fost director al Ligii și pe vremea când stăteam la Roma, iar acum îmi desfășor activitatea de birou în Luxemburg. Din anul 2003 îndeplinesc funcția de director.
Bihorstiri.ro: În ultima vreme, Oradea, orașul dvs natal, este tot mai prezentă pe harta competițiilor de polo. Putem spune că acest lucru se datorează și dvs în mod personal?
Sz. L.: Cred că, într-un final, acest lucru este rezultatul unei munci în echipă. Exact ca în apă, în cazul unei echipe de polo. Nu neg și este evident că am și eu partea mea de aport, însă pentru ca un plan să fie de succes, este mereu nevoie de ajutor serios din exterior.
Bihorstiri.ro: E greu să faci lobby pentru Oradea, în condițiile în care sunt și alte orașe europene care își doresc să fie gazde pentru aceste competiții?
Sz. L.: Acum nu mai e greu. La început, în schimb, a fost destul de dificil. A fost greu să convingi decidenții că un oraș „necunoscut” este capabil să organizeze așa ceva. Însă azi e diferit! Toată lumea așteaptă cu nerăbdare ca să ajungă la Oradea pentru diverse evenimente poloistice. Condițiile sunt optime, organizarea a fost mereu fără cusur și de nivel înalt, iar ospitalitatea locală este ieșită din comun. Toți au plecat de la Oradea satisfăcuți și cu amintiri frumoase.
Bihorstiri.ro: Se zvonește că Oradea ar putea primi dreptul de a organiza, în 2011, un nou concurs de nivel mare, sub sigla FINA. Pentru asta, se spune că o condiție este ca să avem încă un bazin olimpic, descoperit. Credeți că mai încape în Oradea un bazin olimpic?
Sz. L.: Răspunsul este da! Să facem un recurs la istorie. Oradea a avut mereu o natație de excepție. Orașul a dat mereu campioni la înot, polo sau sărituri. În 2010, din păcate, nu a mai rămas decât poloul, care și strălucește. Fără îndoială, șirul de titluri de campion național la polo a fost posibil grație existenței Bazinului Olimpic „Ioan Alexandrescu”. Dar haideți să readucem în prim plan și înotul! Să readucem și săriturile! Să ne gândim la tineri și la populația iubitoare de înot a Oradiei. Deci de ce să nu mai încapă un al doilea bazin olimpic?
Bihorstir.ro: Ca fost sportiv de performanță, ce părere aveți despre decizia conducerii Clubului Sportiv Municipal de a pedepsi poloiștii cu scăderea a 20% din salariile pe o lună pentru rezultatul slab obținut de CSM la un turneu din vară, desfășurat la Szeged?
Sz. L.: Aici nu pot să mă pronunț. Dacă conducerea clubului a considerat că aceasta este metoda cea mai bună pentru a disciplina jucătorii, este o decizie suverană a CSM. Iar dacă măsura a avut efectul scontat, hotărârea se dovedește bună.
Bihorstiri.ro: Ați urmărit meciurile din grupa de calificare. Ce părere aveți despre nivelul competiției și mai ales despre modul în care s-au prezentat cei de la CSM?
Sz. L.: Voi fi sincer. În cele din urmă, echipa orădeană s-a calificat cu mare ușurință, de pe primul loc, într-o grupă destul de grea. Să nu uităm că adversarii au fost italienii de la Leonessa Brescia, rușii de la Dinamo Moscova și grecii de la Salonic. Însă, dacă privim strict jocul și nu golurile, această echipă (n.b.: CSM Digi) ar fi trebuit să joace mult mai bine și să profite mai mult de ocaziile ivite. În viitor va trebui urmărit acest aspect, căci drumul spre finală este seosebit de greu.
Bihorstiri.ro: Știu că ați avut o relație destul de bună cu fosta conducere a Municipiului Oradea. Cum vă înțelegeți, în calitate de director al Ligii Europene de Natație, cu administrația Bolojan și care au fost ultimele contacte pe care LEN le-a avut cu cei din conducerea orașului?
Sz. L.: M-am întâlnit și cu actuala conducere a Oradiei, dar relația nu este prea strânsă. Pe vremea fostei administrații s-au născut visele și proiectele, s-a derulat munca legată de realizarea bazinului olimpic, totul ducând, în 2006, la organizarea la Oradea a Campionatului European de Polo la juniori. Așa că e pe undeva normal că relația cu Primăria a fost mai strânsă, deseori zilnică, pe vremea fostei conduceri. Acum, totul merge deja de la sine și funcționează. Iată de ce e o legătură mai lejeră. Dar după ce va porni proiectul noului bazin…
Bihorstiri.ro: Dle Szakadati, sunteți un mare iubitor de muzică. În 2008, ați reușit să aduceți la Oradea un eveniment muzical despre care încă se mai vorbește: David Garfield & The Cats. Ce concerte ați mai văzut în ultimele luni și spuneți-ne dacă vă gândiți cumva să mai organizați vreun show la Oradea cu un nume important în muzică?
Sz. L.: Da, sunt un mare fan. Muzica joacă un rol important în viața mea. Nu se poate trăi fără ea! În vara aceasta am avut câteva experiențe concertistice deosebite. Am avut un pic de timp liber înainte de competițiile LEN, așa că am profitat. Am avut ocazia să merg la Paris la concerte Alan Parsons Project, Gov’t Mule și Marcus Miller, iar la Roma i-am prins pe Crosby, Stills & Nash. În ceea ce privește proiectul David Garfield, acesta ar fi putut fi realizat din nou la Oradea, în 2009, dar totul s-a anulat pentru că nu au fost întrunite condiții pentru un întreg turneu. Dar, în noiembrie, am reușit să ajut la aducerea la Oradea a celor de la Mezzoforte. Bineînțeles că nu renunț și am câteva planuri pe hârtie. Printre cei pe care aș încerca să îi aduc „acasă la mine” se numără Garfield și trupa lui, Michael Landau, Joseph Williams (ex-Toto), Devon Allman sau Poogie Bell. Vom vedea!
Născut la Oradea în 18 mai 1961, Laci a fost elevul Școlii Generale nr. 6. Apoi, între 1976 și 1980, actualul director al Ligii Europene de Natație a umblat la Liceul de Matematică/Fizică „Alexandru Moghioroș”. Între 1980 și 1984, Szakadati a fost student la Universitatea de Educație Fizică și Sport din București. În 1991, el a urmat cursurile filialei de la Budapesta a Dale Carnegie School for Management and Human Relations. Ca înotător de performanță, orădeanul Szakadati Laszlo a făcut parte din echipa națională a României, între 1974 și 1984 și a jucat polo în prima divizie națională, între 1984 și 1989. Cluburile în ale căror culor a evoluat Laci sunt: C. S. Crișul Oradea (1968 – 1977, respectiv 1978 – 1981), Liceul de Înot nr. 54 București (1977 – 1978), Dinamo București (1981 – 1984) și Progresul Oradea (1984 – 1989). Szakadati a mai lucrat și ca jurnalist sportiv, inclusiv ca și corespondent în Ungaria pentru Reuters. Soția lui, Beatrix, este, de asemenea, sportiv de performanță (fost săritor și, acum, antrenor la echipa de specialitate din Lazio). Cuplul are doi copii (24, respectiv 18 ani).
ian. 28, 2025 0
ian. 28, 2025 0
ian. 28, 2025 0
ian. 28, 2025 0
mai 04, 2016 0
iun. 19, 2011 1
iun. 01, 2011 3
mart. 26, 2011 0