Actualizat decembrie 3rd, 2024 7:30 PM
nov. 09, 2011 Andrei Şandor Actualitate 1 1804 vizualizari
În conflictul multi-ramificat având drept subiect principal Muzeul Țării Crișurilor (MTC), personajul aproape cheie spre care s-ar putea îndrepta majoritatea întrebărilor, săgeților și înjurăturilor este PS Bocskei Laszlo, epsicopul romano-catolic de Oradea. În calitate șef al entității bisericești care deține în proprietate Palatul Baroc, înaltul prelat are în mâinile sale pâinea și cuțitul în privința Muzeului. Adică putea demult să ordone evacuarea din clădirea de pe strada Șirul Canonicilor a instituției aflate sub tutela Consiliului Județean (CJ). Episcopul romano-catolic a avut amabilitatea de a da atenție mai multor întrebări pe care portalul bihorstiri.ro i le-a adresat prin poșta electronică și a făcut unele clarificări. Din păcate pentru actuala conducere a CJ Bihor, poziția proprietarului imobilului emblematic nu face decât să (re)confirme modul delăsător în care s-a comportat forul județean în ceea ce privește situația locativă deloc surâzătoare a MTC.
În primul rând, deși ar fi fost rolul CJ să înceapă cât mai repede discuțiile pentru prelungirea contractului de închiriere (interesul fiind al instituției statului), Episcopia Romano-Catolică a fost cea care a contactat CJ pe acest subiect încă din luna martie. Cu 6 luni înainte de expirarea contractului aflat în derulare. Degeaba! Potrivit PS Bocskei Laszlo, reprezentanții județului nu și-au făcut timp decât în toamnă pentru discuții face-to-face. „…S-a putut trece la discuţii doar în a doua jumătate a lunii august, respectiv în septembrie, când reprezentanţii Consiliului Judeţean au arătat disponibilitate în acest sens, după ce şi-au exprimat deja intenţia de a rămâne în imobil”, transmite șeful Epsicopiei orădene. Pe lângă acest aspect, PS Bocskei dovedește preocupare pentru problemele Muzeului și spune că a fost de acord ca negocierile să fie purtate pentru o perioadă de doi ani de zile deoarece știe că procesul de mutare în cazul unei asemenea instituții este unul extrem de migălos și de lungă durată.
Referitor la noile condiții propuse de Episcopie pentru actul adițional prin care contractul de închiriere pentru Palatul Baroc urma să fie prelungit, PS Bocskei Laszlo informează că „pentru negocierile purtate între reprezentanţii celor două instituţii, proprietarul a pregătit trei variaante de contract. Niciuna nu a fost acceptată. La acestea a fost adăugată şi o a patra variantă, respinsă și ea”. În cele din urmă, pe masa aleșilor bihorenilor, în ședința ordinară din 28 octombrie, a apărut varianta a 5-a. Cea cu chiria de 14.925 euro/lună începând cu 1 ianuarie, respectiv 6.100 euro/lună pentru perioada septemmbrie – decembrie 2011.
Episcopul romano-catolic de Oradea subliniază că, între martie și octombrie, Consiliului Județean Bihor i-au fost trimise o serie de adrese scrise și invitaţii la discuţii în vederea urgentării perfectării formei de locaţiune pentru Muzeu. Demersul epsicopal, în opinia PS Bocskei Laszlo, „a fost tratat cu superficialitate de către cei intersaţi”. Liderul Episcopiei Romano-Catolice precizează că nu s-a pus niciodată problema evacuării Muzeului Țării Crișurilor, însă a fost luată în calcul restricționarea accesului în imobil, „în condiţiile în care nu se ajunge în termen la finalizarea documentelor de locaţiune”. Iar termenul a fost depășit mult și bine, MTC ocupând fără contract valabil o parte a Palatului Baroc începând cu data de 1 septembrie 2011 (contractul expirând în 31 august). PS Bocskei mai spune că siguranţa patrimoniului depozitat în imobil nu era sub nicio formă pusă în pericol.
Între timp, Episcopiei i-a fost comunicată Hotărârea CJ Bihor (nr. 213/28.10.2011), prin care, de fapt, au fost acceptate condițiile impuse forului județean. Așadar, în principiu, va urma semnarea contractului, cu mențiunea că acesta va înceta de drept dacă se va reuși mutarea Muzeului înainte de expirarea noii perioade de închiriere.
nov. 26, 2024 0
aug. 06, 2024 0
iul. 15, 2024 0
mai 21, 2024 0
dec. 03, 2024 0
dec. 03, 2024 0
dec. 03, 2024 0
dec. 03, 2024 0
nov. 28, 2024 Comentariile sunt închise pentru Bekesi Csaba: Printr-un vot rațional putem bloca ascensiunea extremiștilor, în același timp, putem să oprim și refacerea Alianței Austerității!
cand sa-u retrocedat aceste cladiri sa facut o mare greseala !!! proprietarii puteau fi ”despagubiti” cu bani ,iar aceste cladiri ,parcuri etc trebuia sa ramana in patrimoniul national in interes public.OBLIGATORIU !!!