Actualizat aprilie 3rd, 2025 10:10 PM
sept. 08, 2012 Andrei Şandor Actualitate 0 1386 vizualizari
Supărat în continuare pe Primăria Oradea, pe care a suspectat-o încă din primăvară de tergiversarea construirii Centrului Oncologic din motive electoral-politice, Cseke Attila nu e impresionat de gestul conducerii Spitalului Municipal „Dr. Gavril Curteanu” de a deschide porțile șantierului pentru a prezenta presei starea lucrurilor. Mai ales că, în luna mai (link), acele porți i-au fost trântite în nas fostului ministru al Sănătății aflat, ce-i drept, în campanie electorală (foto din data de 30 mai, când Cseke arăta presei că data finalizării trebuia să fie 6 iunie) și „luptând” împotriva primarului în funcție, Ilie Bolojan.
Întârziere nejustificată
Joi, la finalul unei conferințe de presă, Cseke a declarat pentru bihorstiri.ro că oricine orice ar spune, Centrul Oncologic ar fi trebuit să fie gata în 6 iunie 2012. „Nu dl. Pop (n.b.: managerul spitalului, cel care a condus presa prin zona de șantier) trebuie să explice de ce 6 iunie este egal cu 30 noiembrie. Prezentarea pe mine mă bucură, dar ea trebuia să aibă loc undeva prin martie”, spune Cseke Attila cu referire, pe de o parte la primarul Bolojan (considerat vinovat pentru amânarea terminării construcției proiectate inițial), iar pe de altă parte la faptul că finalizarea investiției trebuia să aibă loc cel târziu în 6 iunie, deci actualul stadiu al construcției trebuia atins prin luna martie.
Primăria a vrut Centru privat. Ministrul, nu: pacienții nu-și permiteau!
În ceea ce privește afirmațiile managerului Ovidiu Pop cum că nu mai vrea politicianisme pe subiectul Centrului Oncologic (link), în caz că și el ar fi vizat de declarația directorului, Cseke a precizat : „Politicianism înseamnă să vii să identifici o problemă, să discuți cu autoritățile locale, să nu fii de acord cu propunerea primarului ca acest Centru Oncologic să fie construit din bani privați, în parteneriat public-privat sau în concesiune pentru un operator privat – ceea ce în mod cert însemna că pacienții ar fi trebuit să plătească mare parte din tratament? Vă întreb câți puteau să plătească mii de euro? Apoi vii și spui: nu putem face așa ceva. Identificăm sumele, se face proiectul, se trimit toți banii și vrei ca 6 iunie să nu fie egal cu 30 noiembrie (n.b.: data la care pacienții oncologici ar trebui să se mute în Centrul nou), atunci eu mă încadrez cu bucurie în ceea ce spune dânsul că e politicianism!”. Din acest punct de vedere, fostul ministru se arată mândru că e politician și afirmă că problema Centrului de Oncologie a fost abordată corect. „Nu s-a lăsat să se facă de către privați, s-a făcut din bugetul de stat, toți banii sunt aici. Eu am cerut un singur lucru: respectați termenul de predare”, a spus Cseke.
Mai amânați mult? Până acum n-ați amânat
În opinia acestuia, managerul Pop se află în situația ingrată de a fi împins în față pentru a da explicații, dar niciun fel de explicații nu pot ține loc de darea în folosință a obiectivului. „În aprilie ni s-a spus că va fi în iulie, în mai ni s-a spus că va fi septembrie, iar acum ni se spune că va fi în noiembrie”, s-a revoltat Cseke Attila. Demnitarul se arată convins că Centrul Oncologic ar fi fost inaugurat în luna iunie (conform proiectului inițial) dacă el era în continuare ministru. Iar argumentul (aparent de necombătut) al parlamentarului UDMR este că „nicio investiție în Bihor pe infrastructura sanitară nu a avut amânare”. Până la Centrul de Oncologie.
Model pentru țară: ia-l de unde nu-i…
Un alt motiv al supărării fostului ministru de resort este că, așa cum s-a discutat cu primarul Bolojan și cu fostul viceprimar Gheorghe Carp, investiția și activitatea de la Oradea au fost gândite astfel încât ele să constituie un model de urmat și în alte părți ale României. Cu alte cuvinte, Centrul putea fi considerat un fel de proiect-pilot. „Am vrut să luăm ca model de funcționare acest proiect pentru încă două – trei locuri în țară. Deja ar trebui să putem să-l arătăm și altora”, consideră Cseke Attila.
Calcule și termene
În urmă cu un an, la depunerea pietrei de temelie a Centrului Oncologic de la Oradea (link), viceprimarul de atunci al municipiului, Gheorghe Carp, spunea de față cu presa și cu oficialitățile invitate că se dorește ca investiția să fie finalizată în mai puțin de 12 luni. Concret, atunci s-a vorbit despre un termen de execuție de 210 zile pentru construcțiile care se impun și de încă 60 de zile pentru montarea și testarea aparaturii. Deci exact 9 luni de zile. Inițial, decalarea finalizării a fost motivată prin invocarea perioadei geroase în care constructorul nu a putut lucra în ritmul normal. Ulterior, înainte de alegerile locale din iunie (în care Cseke și Bolojan au fost contracandidați), conducerea Spitalului Municipal a cerut Consiliului Local aprobarea pentru extinderea cu încă două etaje (inclusiv pentru un eventual Centru de recoltare a celulelor stem). Încă un motiv plauzibil (?) pentru amânarea finalizării și dării în folosință a investiției.
ian. 22, 2025 0
oct. 23, 2024 0
aug. 30, 2024 0
iul. 19, 2024 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0