Actualizat noiembrie 21st, 2024 10:53 AM
mai 26, 2023 Adrian Popa Actualitate, Învăţământ 0 985 vizualizari
Aula Magna a Universității din Oradea a găzduit vineri, 26 mai 2023, ceremonia festivă ce a marcat împlinirea a șase decenii de la reînnodarea tradiției învățământului superior în urbea de pe Crișul Repede.
La eveniment au fost prezenți majoritatea rectorilor instituțiilor de învățământ academic din România, rectori ai universităților partenere din cadrul EU GREEN, reprezentanți ai Senatului României, de la Ministerul Educației, Ministerul Cercetării și Digitalizării, Ministerul Dezvoltării, ai altor instituții din domeniul învățământului, ai cultelor, autorităților locale și județene, cadre didactice de ieri și de azi, numeroși studenți.
Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău a deschis seria discursurilor aniversare mulțumind tuturor profesorilor și studenților care, în acești 60 de ani, „au dus cu ei, mai departe, renumele universității noastre”. Făcând trimitere la un articol care în are drept autor pe omul de cultură Mircea Bradu, publicat în anul 1966 de revista Familia, rectorul a trecut în revistă primii ani ai învățământului superior modern din Oradea. „Azi Universitatea din Oradea are 101 programe de studii și 15.547 studenți, la licență, master și doctorat. Vă mulțumesc, dragi studenți ai universității noastre pentru efortul și dăruirea dumneavoastră! Mulțumesc colegilor, tuturor generațiilor de profesori care au contribuit la dezvoltarea Universității din Oradea! Toată gratitudinea mea, pentru eforturile pe care le-ați făcut!”, a spus prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău. Rectorul Universității din Oradea a amintit, în context, bunele relații de parteneriat pe care instituția academică le are cu administrația locală și județeană, cu alte instituții de stat și cu mediul privat, mulțumindu-le și acestora pentru colaborare. „Pe viitor, dorim să dăm sens dictonului Festina lente. Vom face, destul de repede, ceea ce știm să facem cel mai bine”, a mai afirmat prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău.
În discursul său, conf. univ. dr. Aurel Căuș, președintele Senatului Universității din Oradea, a vorbit despre lucrările Consiliului Național al Rectorilor (CNR), for ale căror lucrări sunt găzduite, în aceste zile, de instituția academică orădeană. Președintele Senatului Universității din Oradea consideră CNR o „platformă vitală pentru dezvoltarea învățământului superior din România”. Conf. univ. dr. Aurel Căuș le-a spus membrilor CNR: „Împreună putem face diferența și împreună putem fructifica oportunitățile care se ivesc odată cu provocările”.
„Universitatea din Oradea este un model de bune practici, la nivel național și internațional, pe care, sunt convins, ni l-am dori cu toții”, a declarat fostul ministru al Educației, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, președinte al Consiliului Național al Rectorilor.
Gigel Paraschivescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației, a transmis celor prezenți un mesaj din partea ministrului Ligia Deca. Deținătoarea portofoliului de la Educație felicită Universitatea din Oradea „pentru tot ce a realizat” și îi roagă pe toți cei responsabili să „contribuie la implementarea, corectă și coerentă, a principiilor ce reglementează noua lege a învățământului superior”. Ministerul Educației a transmis Universității din Oradea o Diplomă aniversară, emisă „în semn de apreciere al devotamentului generațiilor de cadre didactice”. Vorbind în nume personal, ministrul secretar de stat a făcut recurs la memorie, afirmând că „transformările ce au loc la Universitatea din Oradea se văd”. Și, trimițând la deviza universității orădene, „Clădim trepte spre viitor”, profesorul Gigel Paraschivescu a urat instituției de învățământ superior să urce „aceste trepte spre viitor, să atingă standardele educaționale pe care și le dorește, recunoașterea națională și internațională”.
Din partea ministrului Sebastian Burduja a vorbit Alexandru Andrei, secretar de stat la Ministerul Cercetării și Digitalizării. „Vă felicit pentru activitatea și performanțele obținute aici, la Oradea. Sunteți una din cele mai performante instituții de învățământ superior. Și, în numele Ministerului Cercetării și Digitalizării, vă asigur de întregul nostru sprijin”.
Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a spus că Primăria Municipiului Oradea și instituția pe care o conduce au reușit performanța de a atrage consistente fonduri europene, mai ales, datorită absolvenților Universității din Oradea care, azi, sunt „majoritari” în administrație. „Nu poți să ai o comunitate locală dezvoltată fără o universitate puternică”, a afirmat președintele Consiliului Județean Bihor. La mulți ani universității noastre! Tot respectul pentru universitatea noastră!”, a mai spus Ilie Bolojan.
Primarul Municipiului Oradea, Florin Birta, a remarcat că Universitatea din Oradea are, an de an, un parcurs ascendent și crește în clasamentele academice. Șeful administrației locale a declarat că instituția pe care o conduce „stă alături de Universitatea din Oradea, în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea bazei ei materiale”. Florin Birta a amintit aici parteneriatul dintre Primărie, Consiliul Județean și universitate, parteneriat care se concretizează în ridicarea Centrului de transfer tehnologic, a Parcului Științific și a noilor cămine studențești. „Vă promit că vom sta alături! Primăria Municipiului Oradea, Consiliul Județean Bihor și Universitatea din Oradea sunt o echipă ce lucrează pentru comunitatea noastră”, a încheiat Florin Birta.
În numele Alianței Române a Universităților Tehnice, a vorbit conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnice din Timișoara. Universitarul a definit Universitatea din Oradea ca pe „o comunitate academică foarte puternică, un model pentru toată țara, având un parteneriat, cu autoritățile locale, ce poate fi replicat chiar și la Timișoara”.
Învățământul superior medical din țara noastră a fost reprezentat de președintele Alianței Universitare G6, a Universităților de Medicină din România, prof. univ. dr. Octavian Crețu – rectorul UMF Timișoara, și rectorul UMF „Carol Davila” din București, prof. univ. dr. Viorel Jinga. Prof. univ. dr. Octavian Crețu a subliniat „dezvoltarea rapidă a Medicinei orădene, a programelor de studii, a cercetării medicale, precum și deschiderea ei spre societate”. Rectorul UMF București consideră că „Aniversarea Universității din Oradea nu e doar un moment de sărbătoare pentru cei de aici, ci pentru toată țara. Fiindcă Universitatea din Oradea contribuie la dezvoltarea României. Împreună, vom face mai scurt drumul de la București la Oradea, pavându-l cu noi proiecte”, a spus prof. univ. dr. Viorel Jinga.
Deputatul Marilen Pirtea, rector al Universității de Vest din Timișoara, a amintit audienței că e bihorean. Prof. univ. dr. Marilen Pirtea a observat că, an de an, universitatea pe care o conduce primește tot mai puțini studenți orădeni și a pus această constatare pe seama faptului că „aceștia găsesc acasă un mediu educațional propice, în care pot crește așa cum își doresc”. Rectorul Universității de Vest a invitat Universitatea din Oradea să se alăture Consorțiului „Universitaria”, al cărui președinte este. „Nu numărul anilor contează, ci câtă viață punem în ei”, a spus prof. univ. dr. Marilen Pirtea.
Rectorul Universității din Pitești, conf. univ. dr. ing. Dumitru Chirleșan, președintele Consorțiului „Academica Plus”, din care Universitatea din Oradea face parte, a spus despre instituția de învățământ superior ce aniversează 60 de ani că este „o stea ce strălucește, cu voioșie, pe cerul academic românesc”. Mai mult, conf. univ. dr. ing. Dumitru Chirleșan a propus Universității din Oradea să preia conducerea Consorțiului „Academica Plus”.
Prof. univ. dr. Sorin Crișan, rectorul Universității de Arte din Târgu Mureș, a adus Universității din Oradea cea mai înaltă distincție a Senatului instituției de învățământ superior din inima Transilvaniei; Medalia Universității de Arte din Târgu Mureș. În calitatea sa de președinte al Consorțiului Universitar „Arte”, prof. univ. dr. Sorin Crișan a remarcat că la Oradea „în orizontul ideatic sunt așezate: cultura, literatura și artele”.
Conf. univ. dr. Mădălin Bunoiu, președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) a scos în evidență „progresul, absolut fantastic, al Universității din Oradea, în ultimii 10-15 ani”.
Fostul ministru al Educației, prof. univ. dr. ing. Adrian Curaj, consideră că s-au făcut „lucruri minunate” la Universitatea din Oradea. Orașul și universitatea lui fiind „locuri de pus pe harta «îmi place să trăiesc, îmi place să lucrez aici»!”
„Oradea este un model pentru țară, dar și pentru noi cei din Cluj”, a afirmat prof. dr. ing. Marian Borzan, vicepreședintele Sindicatului „Alma Mater”. Profesorul clujean a avut și o remarcă legată de greva colegilor săi din învățământul preuniversitar. „Promisiunile neonorate au explodat”, a spus el.
La finalul alocuțiunilor festive, fostul ministru prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, președintele CNR a spus că „Universitatea din Oradea este un model de bune practici, la nivel național și internațional, pe care, sunt convins, ni l-am dori cu toții”. Rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București consideră că noua lege a învățământului este „un mare plus, din punctul de vedere al autonomiei universitare, al relației de parteneriat cu studenții, al reducerii abandonului universitar, al internaționalizării, al profesionalizării guvernanței și din perspectiva susținerii învățământului dual”.
Lucrările Consiliului Național al Rectorilor continuă și sâmbătă, la Universitatea din Oradea.
nov. 12, 2024 0
oct. 24, 2024 0
oct. 21, 2024 0
oct. 09, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0