Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
apr. 26, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1538 vizualizari
7 persoane au fost reținute și, ulterior, arestate de autorități într-un dosar de mega-fraudă fiscală. Capul răutăților este un cetățean din Sălaj care, în calitate de patron al unei societăți comerciale cu sediul în Oradea, Oilserv Total. Procurorii DNA Oradea au depistat evaziunea fiscală și au calculat un prejudiciu de aproximativ 14.000.000 euro. Conform datelor oferite de anchetatori, între anii 2008 – 2012 Vasile Boer, patronul cu pricina „a iniţiat şi coordonat un circuit comercial ilicit, evazionist, la nivel naţional, constituit din mai multe societăţi comerciale înfiinţate în diferite localităţi din ţară”.
Se spune că omul a dorit „justificarea scriptică a achiziţiilor de motorină şi înregistrarea facturilor fiscale de provenienţă, în evidenţele contabile ale SC Oilserv Total SRL, societate pe care o administra și prin care se atesta efectuarea de operaţiuni comerciale nereale constând în achiziţii de produse energetice (în special motorină accizabilă) de la societăţi comerciale care aveau un comportament tip fantomă”. Mecanismul pus la cale prevedea vânzarea de combustibil la un preţ mai bun în comparația cu preţurile practicate de comercianţii consacraţi pe piaţa produselor energetice. DNA Oradea a ajuns la concluzia că Boer s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat consolidat, constituite în principal din accize şi TVA aferentă, respectiv impozit pe profit. „Modalitatea de fraudare a bugetului de stat a avut o amploare mult mai mare, fiind extinsă pe aproape întreg teritoriul naţional, fiind implicate diferite persoane, ca şi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale având comportament tip fantomă, similare celor administrate de inculpați, dar având în acelaşi timp ca beneficiari finali ai acestor circuite comerciale frauduloase societăţi comerciale cu cifre mari de afaceri, cum este cazul Oilserv Total”, mai arată anchetatprii. Potrivit informațiilor făcute publice de DNA, firmele cu pricina au vrut „să-şi diminueze în mod fraudulos obligaţiile către bugetul de stat sau să introducă în circuitele comerciale de pe teritoriul naţional produse petroliere accizabile pentru care, în realitate, nu a fost achitată acciza datorată bugetului de stat, dar care a fost încasată de aceste societăţi de la clienţii lor, fiind inclusă în preţurile de vânzare evidenţiate pe facturile fiscale emise”. Ca mod de operare în ceea ce privește banii, procurorii spun că persoanele implicate (n.b.: administratorii firmelor „fantomă”) nu făceau altceva decât să retragă cash din conturile lor bancare, după efectuarea de plăți prin virament bancar între firmele respective. Banii proveneau de la Oilserv Total.
„Sumele de bani retrase din conturi erau predate imediat sau în termen scurt, direct sau prin intermediari, lui VAsile Boer sau unor alte persoane din anturajul său, desemnate de acesta, reţinând din cuantumul acestor sume comisioane variabile, (de circa 2-3 % din sumele retrase) pe care le foloseau în interes personal, sume care de altfel se constituiau ca scop al activităţii infracţionale, respectiv ca sursă de venit ilicit pentru administratorii formali ai societăţilor”, transmit cei de la DNA Oradea. Iată calculul pagubei: din totalul de circa 62.819.772 lei, accizele ajung la 26.064.125 lei, TVA-ul la 23.243.488 lei, iar impozitul pe profit e de vreo 13.512.159 lei. Acești bani sunt valabili pentru un total de peste 25,12 milioane litri de motorină comercializați prin Oilserv.
Cele 7 persoane față de care Tribunalul Bihor a luat, vineri (25 aprilie), măsura arestării sunt: Neculai Stanciu, Ioan Poenar, Maria Constantin, Cătălin Ceauş, Dumitru Cioacă, Ion Pădure şi Păstorel Florescu. Ei au fost cercetați pentru complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani. De precizat că mastermind-ul operațiunii frauduloase, sălăjanul Boer, se afla deja în arest într-un alt dosar. În cel cu evaziunea fiscală cu motorină, omul de afaceri este acuzat de evaziune fiscală în formă continuată și de spălare a banilor în formă continuată.
oct. 13, 2022 0
nov. 16, 2021 0
sept. 17, 2021 0
ian. 30, 2019 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0