Actualizat decembrie 11th, 2024 11:03 PM
dec. 05, 2024 Adrian Popa Actualitate 0 582 vizualizari
Directorul Departamentului de Ingineria Produselor Alimentare, din cadrul Facultății de Protecția Mediului, a Universității din Oradea, conf. univ. dr. ing. Adrian Vasile Timar, a luat parte la webinar-ul internațional „Food and Conscious Consumption”. Conferința face parte din activitățile organizate în cadrul Pachetului de Lucru 5 (WP 5) – coordonat la Universitatea din Oradea de prof. univ. dr. habil. Mariana Mureșan – al alianței europene EU GREEN.
Evenimentul științific, care a avut loc marți – 3 decembrie 2024, online, a reunit nu mai puțin de 41 de specialiști europeni din domeniul alimentației. Au fost propuse spre dezbatere teme precum provocatoare precum: Alimentație și consum conștient, Promovarea unei alimentații sănătoase și durabile în rândul studenților: două studii de caz, Acțiuni pentru producția sustenabilă de alimente prin Agroecologie. Exemple la nivel național și european, A mânca sau a nu mânca…Din programul conferinței a făcut parte și dezbaterea Ce rol poate juca EU GREEN în abordarea consumului sustenabil și conștient de alimente în țările noastre?, care s-a concentrat pe posibile modalități de influențare a policymakers și a stakeholders, prin soluții fezabile tehnic, propuse de experții consorțiului, trezirea interesului și creșterea conștientizării publicului larg față de temele puse în discuție.
Considerată ca având o abordare inter și trans-disciplinară, cu accente pe punctele critice ale sistemelor alimentare și soluțiile de prevenire și corecție a riscurilor asociate, prezentarea conf. univ. dr. ing. Adrian Timar s-a intitulat Consumul sustenabil de alimente: probleme și posibile soluții, de la fermă la farfurie, din perspectiva sistemelor alimentare. Universitarul orădean și-a concentrat expunerea pe abordarea provocărilor și soluțiilor posibile la nivelul lanțurilor alimentare. Conf. univ. dr. ing. Adrian Timar a prezentat studii legate de consumul alimentar conștient, prin comparație cu alte ramuri economice sustenabile, a vorbit despre impactul lanțurilor de alimentare ultra-scurte, respectiv al celor globale, asupra mediului, dar a atins și subiectul risipei alimentare, „o problemă majoră ce implică irosirea resurselor”.
Soluțiile propuse de directorul Departamentului de Inginerie Alimentară, specialist recunoscut în tehnologii alimentare, siguranța alimentelor și sustenabilitate, sunt: „Promovarea consumului de alimente integrale, introducerea codurilor QR, pentru evidențierea costurilor ecologice reale și oferirea de informații clare și de încredere despre produse, sprijinirea furnizorilor locali prin indexuri de corecție în achizițiile publice, educația copiilor și părinților pentru evitarea risipei și dezvoltarea unor obiceiuri alimentare sănătoase. Prin toate acestea am încercat să aduc în prim-plan aspectele esențiale ale sustenabilității alimentare, oferind soluții concrete pentru reducerea impactului negativ asupra mediului și educarea consumatorilor pentru un viitor mai responsabil”, spune conf. univ. dr. ing. Adrian Timar.
Adrian Timar a lucrat în cadrul a mai multe proiecte internaționale, inclusiv la programele H2020, Leonardo da Vinci, Gruntdwig, Erasmus+ și Interreg, alături de cercetători din: Europa, America de Sud, Asia și Africa. Cu o vastă experiență academică și practică, având numeroase publicații și peste o sută de lucrări de licență și disertații coordonate, universitarul orădean continuă să caute, sub auspiciile alianței academice EU GREEN, unele soluții inovatoare pentru un consum alimentar sustenabil în contextul internaționalizării care Universitatea din Oradea a înțeles că este singura soluție spre performanță și competitivitate.
dec. 10, 2024 0
dec. 05, 2024 0
dec. 03, 2024 0
dec. 03, 2024 0
dec. 11, 2024 0
dec. 11, 2024 0
dec. 11, 2024 0
dec. 11, 2024 0
nov. 28, 2024 Comentariile sunt închise pentru Bekesi Csaba: Printr-un vot rațional putem bloca ascensiunea extremiștilor, în același timp, putem să oprim și refacerea Alianței Austerității!