Actualizat februarie 24th, 2025 1:18 PM
feb. 24, 2025 Adrian Popa Actualitate, Învăţământ 0 59 vizualizari
Insectopia este un proiect conceput pentru a îmbunătăți biodiversitatea în campusurile universitare din cadrul alianței EU GREEN. Organizatorii își propun să promoveze acțiuni inovatoare și sustenabile pentru susținerea populațiilor de insecte, să inspire abordări creative și multidisciplinare care să integreze funcționalitatea ecologică, educația și implicarea comunității.
Proiectul Insectopia a fost lansat în ianuarie 2025, printr-o serie de webinarii, susținute de experți în domeniul entomologiei, oferind participanților inspirație și cunoștințe pentru dezvoltarea propunerilor lor.
Urmează ca, în perioada februarie – aprilie, echipe de studenți din universitățile membre EU GREEN, să conceapă „utopii pentru insecte” adaptate condițiilor din campusurile instituțiilor de învățământ superior participante. „Aceste propuneri pot fi habitate fizice sau alte acțiuni inovatoare care contribuie la conștientizarea și educația privind biodiversitatea, consolidând în același timp ecosistemele campusului”, explică organizatorii.
Echipele care propun cele mai bune proiecte vor câștiga dreptul de a participa la tabăra Insectopia, ce va avea loc la în Jarandilla de la Vera, Spania, între 1 și 6 iunie 2025. Aici se vor desfășura: sesiuni de formare, activități culturale și se vor deschide oportunități de colaborare între participanți din întreaga alianță. Câștigătorii urmează să fie anunțați de Ziua Mondială a Albinelor – 20 mai 2025. „Premiile speciale vor recunoaște inovația, sustenabilitatea și impactul educațional”, subliniază organizatorii, adăugând că propunerile privind crearea de habitate pentru insecte selectate urmează a fi construite și instalate în campusurile universitare, în colaborare cu participanții și partenerii locali de mediu, în funcție de condițiile climatice.
„Prin combinarea științei, creativității și colaborării, Insectopia va oferi studenților și comunităților locale ocazia de a juca un rol activ în modelarea unui viitor sustenabil, transformând campusurile universitare în ecosisteme vibrante, centre de schimb de cunoștințe, laboratoare și adevărate utopii pentru insecte”, au mai precizat organizatorii.
Reprezentanții EU GREEN consideră că toate campusurile universităților membre „pot servi drept repere pe drumul către o lume mai sustenabilă, devenind instrumente educaționale și modele pentru viitorii oameni de știință, cercetători și profesioniști din toate domeniile, inspirându-i să integreze biodiversitatea și sustenabilitatea în carierele și viețile lor”.
Persoane de contact la Universitatea din Oradea:
Diana Cupșa (cupsa2007@yahoo.com) – Universitatea din Oradea
Silviu Medeșan (silviu.medesan@didactic.uoradea.ro) – U. Oradea
George Tamaș (george.tamas@didactic.uoradea.ro) – U. Oradea
feb. 24, 2025 0
ian. 23, 2025 0
ian. 21, 2025 0
ian. 20, 2025 0
feb. 24, 2025 0
feb. 24, 2025 0
feb. 24, 2025 0
feb. 24, 2025 0