Actualizat aprilie 9th, 2025 12:06 AM
apr. 05, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 2832 vizualizari
În valoare de 376.000 de euro, bani nerambursabili accesaţi de Consiliul Judeţean (CJ) Bihor prin Programul EEA Grants (gestionat de Ministerul Mediului), proiectul EcoNatura a fost finalizat. Demarat în mai 2015, proiectul a presupus identificarea acelor sectoare economice care se pot dezvolta în perimetrele protejate, fără a afecta biodiversitatea acestora. În cei doi ani în care a fost implementat proiectul EcoNatura, au fost făcute, pe de o parte, primele studii privind biodiversitatea în siturile Natura 2000 aflate în custodia CJ Bihor. De asemenea, au fost evaluate aşa numitele servicii ecosistemice. Tot graţie acestei finanţări total nerambursabile s-a reuşit şi cumpărarea a două autovehicule de teren, respectiv a unei drone.
Acţiunile din cadrul EcoNatura au însemnat şi acțiuni de conștientizare a populației asupra faptului că ariile naturale protejate nu sunt o piedică în calea dezvoltării, ele putând contribui semnificativ la dezvoltarea comunităților umane, în acord cu principiile dezvoltării durabile. Conferinţa de închidere de azi (4 aprilie) a avut loc în Sînmartin, an apropiere de Cantonul Silvic 1 Mai. În prezenţa Carlei Busuioc (responsabil comunicare in Ministerul Mediului) şi a vicepreşedintelui Traian Bodea de la CJ, managerul de proiect Aurelia Dumiter a prezentat realizările, inclusiv site-ul www.econaturabihor.ro, respectiv aplicaţia EcoNatura Report.
Aparent cea mai palpabilă (şi mai utilă) realizare în cadrul proiectului, această aplicaţie gratuită are la bază tehnologia GIS, cu o interfață de hartă pentru previzualizarea resurselor, iar utilizatorul are posibilitatea de a transmite rapoarte privind incidentele semnalate în siturile Natura 2000. Modul de funcţionare a putut fi testat în teren, în pădurea din apropierea hotelului care a găzduit conferinţa de încheiere a proiectului. Conduşi de ing. Dan Poinar, consilier in cadrul Cj Bihor , jurnaliştii dar si reprezentantul Ministerului Mediului, au mers la o plimbare în natură, iar pe traseu au întâlnit 3 „incidente” de semnalat prin EcoNatura Report.
„Excursioniştii” au fost însoţiţi şi de reprezentantul firmei care a lucrat la aplicaţia propriu zisă. Orice utilizator de smartphone va putea să se folosească de progrămelul care anunţă neregulile, ilegalităţile găsite în ariile protejate. După descărcare şi instalare, dacă cineva vede ceva în neregulă poate folosi telefonul mobil pentru a face o poză şi pentru a transmite câteva date concrete despre situaţie. Aplicaţia acceptă şi o desccriere sumară a „incidentului” (ex.: animal mort, defrişare suspectă, incendiu etc.), după care, utilizând coordonatele exacte ale locului din care e transmis mesajul, încarcă problema în baza de date aferentă paginii web econaturabihor.ro (care dispune şi de un geoportal integrat). Iar de acolo rangerii vor fi cei alertaţi pentru a se deplasa la faţa locului, în vederea luării măsurilor care se impun. În funcţie de situaţie. Trebuie ştiut că aplicaţia funcţionează numai pentru siturile Natura 2000 care sunt în custodia CJ Bihor. Instituţia se poate baza, în acest moment, pe cei 2 rangeri, puși la dispoziție de AMD Bihor, printr-un contract de parteneriat.
CJ Bihor este custode pentru următoarele situri Natura 2000: Pajiştea Fegernic, Coridorul Munţii Bihorului – Codru Moma, Valea Roşie, Ferice – Plai şi Platoul Vaşcău. Siturile Betfia şi Rezervaţia Naturală Locul fosilifer de pe Dealul Şomleului, Lacul Peţea şi Rezervaţia Naturală Pârâul Peţea, Tăşad şi Rezervaţia Calcarelor Tortoniene de la Tăşad au fost în custodia Muzeului Țării Crișurilor, la momentul scrierii proiectului, întretimp fiind atribuite în custodie unor ONG-uri.
mart. 07, 2025 0
ian. 03, 2025 0
mai 30, 2024 0
mai 26, 2024 0
apr. 09, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0