Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
feb. 07, 2011 Andrei Şandor Actualitate 0 794 vizualizari
Într-o postare pe blogul său, universitarul orădean se miră că aceasta este lucrarea prioritară pentru Administrația Bazinală de Apă (ABA) „Crișuri” în timp ce grinda din beton de pe porțiunea de mal situată aproape de geamul primarului „se poate prăbuşi oricând în apă, şi odată cu ea pot cădea şi cei ce pescuiesc în acea zonă”. Balaș se referă de fapt la ideea lansată săptămâna trecută de consilierul UDMR Pasztor Sandor, director executiv al ABA „Crișuri”, care intenționează să promoveze un proiect de hotărâre a Consiliului Local Oradea prin care să se dea OK pentru așa numita reamenajare a tronsonului de mal în aval de Podul Dacia. Lucrarea ar presupune și tăierea plopilor din fața clădirii Colegiului Național „Emanuil Gojdu” și amenajarea unui taluz înierbat.
Ex-consilierul primarului Bolojan consideră aberante explicațiile lui Pasztor (pe care îl numește „un domn numit politic” și îl descrie drept „botanist amator”) conform cărora proiectul trebuie făcut pentru că acum există bani, respectiv că plopii cu pricina au deja 40 de ani și că oricum vor trebui tăiați în câțiva ani. „Plopii trăiesc şi 200 de ani. Susţinătorii tăierii acestor copaci argumentează că plopii orădeni ar fi hibrizi, varietate care într-adevăr e mai instabilă decât cele autohtone”, scrie Orlando Balaș pe blogul personal, adăugând că, fie și în caz că plopii ar fi hibrizi, „nu înseamnă că ei şi cad la orice bătaie de vânt, dovadă în acest sens fiind cei plantaţi de-a lungul şoselelor, care au tocmai rolul de protecţie împotriva intemperiilor”. De asemenea, Balaș precizează că arborii nu se prăbuşesc de la sine, „ci mai ales atunci când le sunt tăiate rădăcinile în timpul unor lucrări de amenajare a teritoriului”. Prin aceste cuvinte, fostul sfetnic al primarului Bolojan amintește de pățania din 2007, când, în aceeași zonă, proiectul de amenajare al cărui beneficiar a fost actuala ABA „Crișuri” s-a lăsat cu tăierea accidentală a unui copac, din cauza unui șofer de buldozer neatent.
Textul postat de Orlando Balaș se referă și la argumentele privind necesitatea amenajării cursului de apă în vederea prevenirii inundațiilor. Ecologistul menționează că, potrivit statisticilor, un astfel de eveniment se produce o dată la o mie de ani și, oricum, Oradea este inundată „la orice ploaie mai zdravănă”. De asemenea, semnatarul se arată uimit că cei care răspund de urbe „nu sunt deranjaţi de calitatea execrabilă a lucrărilor la drumuri, care se ciuruiesc la câteva luni după reabilitare și distrug maşini şi chiar provoacă accidente sau (de) faptul că tot oraşul e plin de automobile parcate în intersecţii care reduc vizibilitatea şi produc anual accidente soldate cu moartea sau schilodirea unor oameni”.
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0