Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
iul. 12, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 2255 vizualizari
A fost o conferinţă de presă dedicată înecurilor, la sediul ISU „Crişana”. Şeful instituţiei, col. Sorin Caba, a prezentat o situaţie la zi cu cazurile de înec / misiunile de salvare de la înec din ultimii câţiva ani. În total, 32 de persoane au murit în ape diverse aflate pe raza de intervenţie a ISU „Crişana”. 6 au fost copii. De asemenea, 12 persoane au fost salvate de la înec, 9 dintre acestea fiind de vârstă minoră. În vara anului 2017, au fost deja contabilizate 3 cazuri de deces prin înec. Şi cititorii bihorstiri.ro au putut afla despre dubla tragedie de la Viişoara, unde un tată şi fiica lui au murit în apa acumulată într-o groapă excavată; bărbatul a încercat să îşi salveze copilul. Nu a reuşit. În acest context, col. Caba a prezentat modul în care se intervine în astfel de situaţii. Comandantul ISU a dezvăluit şi că, în mod curios, în multe cazuri, fix persoane care ştiu să înoate ajung la înec. Se pare că oamenii care se ştiu ca nefiind înotători pricepuţi nici nu se aventurează în ape care pot deveni periculoase. De asemenea, au fost cazuri – precum cel cu cei doi morţi de la Viişoara – în care cel care a sărit în apă în încercarea de a salva o persoană aflată în pericol a fost cel care a murit. Uneori alături de cel / cea pe care a încercat să îl / o salveze. „Nu oricine poate salva de la înec!”, a precizat Caba. Şeful pompierilor bihoreni crede că este nevoie în primul rând de o mare doză de curaj pentru ca un cetăţean oarecare să sară în apă atunci când vede pe cineva că se zbate şi că e în pericol de a se îneca. Întrebat dacă ar recomanda sau nu ca un civil care ştie să înoate bine să se arunce în apă pentru a salva un om, col. Sorin Caba a declarat pentru bihorstiri.ro că, din punct de vedere strict uman, ar vota pentru un asemenea gest. Însă, raţional, cel mai bine ar fi ca forţele profesioniste de intervenţie să se ocupe de astfel de cazuri. Cert este că, indiferent că cei prezenţi la un asemenea caz încearcă sau nu să ajute, salvatorii transmit că prima reacţie trebuie să fie apelul la 112. De luat aminte!
Iată istoricul înecurilor din Bihor, în perioada 2012 – 2016 (sursa: date oficiale primite de la ISU „Crişana”)
„În anul 2012, în interval de numai două luni (iulie – august) nouă persoane, dintre care doi minori (un băiat în vârstă de 6 ani și o fată, în vârstă de 14 ani), au decedat în apele Crișului Repede, Crișului Negru și Lacului Sântion. O minoră, în vârstă de 16 ani, a fost salvată din apele Crișului Repede, în Oradea, de către pompierii militari.
În vara anului 2013, pompierii militari au degajat, din apele Crișului Repede, Barajului Aștileu și ale Canalului Colector Avram Iancu, trupurile neînsuflețite ale unui număr de șase persoane și au salvat viețile a cinci copii aflați în pericol de a se îneca în Crișul Repede, pe raza străzii Cele Trei Crișuri din Oradea, respectiv în Crișul Negru, pe raza localității Lunca.
În perioada mai – septembrie 2014, opt persoane (cinci adulți și 3 minori, în vârstă de 13, 14 și 16 ani) au murit în apele Crișului Repede, Lacului Șauaieu, Lacului Gepiu, Barajului Tileagd și ale unei bălți din Biharia și patru persoane (doi adulți și doi copii) au fost salvate de pompieri.
În lunile mai, iunie și iulie 2015, trei persoane (o femeie, un bărbat și un băiat în vârstă de 15 ani) au fost găsite înecate în Crișul Repede, pe raza localității Aleșd, în Crișul Negru, pe raza localității Tinca, respectiv într-un canal de fugă, pe raza localităţii Josani.
În data de 3 august 2015, un subofiţer din cadrul Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea, aflat în timpul liber şi un alt salvator civil au intrat în apele Crişului Repede pentru a căuta şi salva o femeie care fusese văzută căzând în Crișul Repede, în municipiul Oradea. După găsirea acesteia, plutonierul Lipai Mihai a reuşit să o aducă la mal, în câteva minute de la producerea evenimentului, parcurgând cu aceasta înot o porţiune în care apa avea o adâncime de aproximativ doi metri. Victima, în vârstă de 42 de ani, aflată în stop cardio-respirator a fost resuscitată de către echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea şi transportată la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean.
În data de 06 august 2015, un copil, în vârstă de 6 ani, a fost scos în stare de inconştienţă, din piscina unui hotel din Băile 1 Mai, apelantul precizând faptul că băiatul nu respiră. Persoane aflate la locul producerii evenimentului au procedat la efectuarea manevrelor de resuscitare, astfel că, la sosirea echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea, copilul respira, însă era în continuare inconştient. După efectuarea ventilaţiilor şi acordarea îngrijirilor medicale care se impuneau, echipajul SMURD a reuşit să-l aducă pe copil în stare de conştienţă, transportându-l ulterior la Unitatea de Primiri Urgenţe.
În perioada 15.06 – 14.08.2016, echipajele de pompieri militari au degajat, din apele Crișului Repede, Canalului de fugă Aștileu, Barajului Tileagd și ale unui lac de pe raza localității Miersig, șase persoane decedate și au salvat trei persoane”.
oct. 31, 2024 0
aug. 06, 2024 0
mai 09, 2024 0
mart. 29, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0