Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
apr. 29, 2015 Andrei Şandor Administrație 0 2592 vizualizari
Proiectul de hotărâre prin care podurile rutiere de peste Crișul Repede primesc denumiri oficiale a fost aprobat de majoritatea consilierilor locali prezenți la ședința de marți, 28 aprilie. Subiectul a fost controversat în special din cauza numelui desemnat pentru podul (foto) de la Primărie. Acesta, așa cum bihorstiri.ro a scris deja, a fost botezat „Sf. Ladislau”, cu toate că Comisia Județeană de Atribuire a Denumirilor nu a dat aviz favorabil pentru propunerea primită de la Municipalitate. În cele din urmă, majoritatea PNL – UDMR a aprobat la pachet denumirile, deși consilierii PSD s-au abținut. Iar social-democratul Ioan Bonchiș s-a arătat nemulțumit de faptul că această temă „sensibilă” a denumirii pentru poduri nu a beneficiat de o dezbatere publică serioasă. Pesedistul crede că unele denumiri propuse de Primărie nu sunt cele mai potrivite. Astfel, pentru podul dintre str. Dragoș-Vodă și str. Făcliei (care urmează să fie predat circulației în scurt timp) ar fi fost mai bun numele de „Velența” sau „Dragoș Vodă”. Dar consilierul Bonchiș consideră că până și „Macio” (n.b.: după numele firmei italiene care a început construcția) ar fi fost mai în regulă decât numele devenit oficial („Mareșal Prezan”). Fără să conteste rolul Monarhiei în istoria României moderne, același Bonchiș a spus în plen că pentru podul din zona Arenei „Antonio Alexe” era mai bine ca numele ales să fie „Sovata” în loc de „Carol I”. Cât despre centru, social-democratul a declarat că nu i se pare normal ca piețele Ferdinand și Unirii să fie legate de un pod cu numele de „Sf. Ladislau”.
Primarul Ilie Bolojan este cel care i-a răspuns consilierului PSD referindu-se mai ales la podurile „Macio” și „Sf. Ladislau”. referitor la primul, edilul a declarat că pentru ca podul din zona Velența să-și păstreze denumirea deja vehiculată de populație – „Macio” – ar fi fost nevoie ca italienii să și finalizeze lucrarea. Cât despre podul de la Primărie, Bolojan spune că trebuie ținut cont de faptul că Oradea este compusă în special de două mari comunități etnice: cea română și cea maghiară. Astfel și personajul atât de important pentru maghiarimea orădeană, Regele Ladislau, poate să își găsească un loc printre denumirile unui loc public de referință pentru această parte a populației.
În urma votului de azi, podurile rutiere de pe teritoriul Municipiului Oradea au denumiri oficiale. Acestea sunt: Podul „Mareșal Prezan”, Podul „Dacia”, Podul „Sf. Ladislau”, Podul „Decebal”, Podul „Carol I” și Podul „Ovid Densușianu”.
ian. 08, 2021 0
nov. 23, 2020 0
sept. 23, 2020 0
dec. 18, 2019 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0