Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
dec. 12, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 1457 vizualizari
activ.oradea.ro este portalul online dezvoltat după modelul Oradea City Report, prin care cetăţenii care doresc să încerce să impună un proiect pe care administraţia Bolojan să îl realizeze pot intra pentru a-l înregistra. Se vorbeşte de ceva vreme despre bugetul participativ. Pe plan local, USR a fost formaţiunea politică ce a avut iniţiativa propunerii unei asemenea abordări. Dar Oradea nu e nici pe departe pionier în România pe acest subiect. Cel puţin Cluj-Napoca ne-a luat-o înainte. De ieri, 11 decembrie, site-ul special dezvoltat pentru interacţiunea pe această temă cu populaţia plătitoare de taxe şi impozite este activ. Şi, potrivit directorului economic Eduard Florea de la Primărie, e prietenos cu utilizatorii de net, înregistrarea persoanei şi a proiectului fiind posibile fără dificultăţi.
Concret, orădenii pot propune proiecte pentru îmbunătățirea cartierelor lor. Pentru că aceasta este linia cel puţin pentru primele 10 din totalul de 20 de proiecte pe care Municipalitatea le aşteaptă, ca idei, de la orădeni. Totul e sub semnul Centenarului Marii Uniri, eveniment pe care Primăria vrea să-l omagieze prin realizarea unui număr de 100 de proiecte. Deci 20 dintre ele vor fi făcute la cererea oamenilor simpli. Cei interesaţi de acest concurs de idei trebuie să ştie că Executivul Primăriei a alocat un buget, începând cu anul 2018, de 1.500.000 euro/an bugetar pentru proiectele cu pricina. În conferinţa de presă de ieri, la care a participat şi primarul Ilie Bolojan, directorul Florea a menţionat că, spre deosebire de Cluj-Napoca, Oradea solicită de la cetăţeni proiecte pentru spaţii cu acces public. Participarea cetăţeanului nu se va opri, însă, după ce propunerea de investiţie este încărcată pe activ.oradea.ro. Reprezentanţii Municipalităţii susţin că doritorii vor putea să se implice şi la fazele următoare, inclusiv la partea de elaborare a caietului de sarcini (atunci când se va ajunge la acea fază) sau la urmărirea în teren a implementării proiectului. Acelaşi orădean va putea depune un singur proiect la aceeaşi categorie. Va fi şi un vot electronic pe subiect (pe site şi pe platforma de socializare Facebook), acest vot contând în proporţie de 50%. Cealaltă jumătate a votului final va veni în urma dezbaterilor publice din teren. Intenţia Primăriei este ca primele 5 proiecte cele mai dorite de cetăţeni să fie prezentate şi public, promovate şi discutate, respectiv votate şi după ce locuitorii zonelor pentru care ele sunt propuse vor auzi direct la faţa locului despre ce este vorba. Valoarea estimată pentru un proiect propus a fost fixată la maximum 200.000 euro, inclusiv TVA.
Calendarul competiţiei de proiecte: până în 21 ianuarie 2018 se face înregistrarea propunerilor pe site-ul dedicat, verificarea lor va avea loc în paralel şi se va încheia în 2 februarie. Apoi, între 5 februarie şi 9 martie va avea loc promovarea proiectelor, iar întâlnirile şi dezbaterile aferente proiectelor cele mai eligibile se vor întinde în perioada 12 martie – 4 aprilie. Administraţia locală doreşte ca lista finală a primelor 10 proiecte realizabile prin bugetul participativ să fie elaborată până la sfârşitul lunii aprilie. Primarul Bolojan spune că nu e exclus ca, în 2018, calendarul depunerilor / evaluărilor să fie devansat astfel încât la aprobarea bugetului pe 2019 să existe deja şi ultimele 10 astfel de proiecte desemnate.
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0