Actualizat noiembrie 21st, 2024 10:53 AM
iul. 08, 2017 Andrei Şandor Actualitate, Muzică 0 7556 vizualizari
La Oradea, ultima experiență totală cu trupa Phoenix a fost în campania electorală a CDR din 1996. La Sala Sporturilor din Ioșia. A fost trupa „clasică”. După 21 de ani, marcând o dublă aniversare – 70 de ani de viață și 55 de ani de trupă -, Nicu Covaci a revenit pe malurile Crișului Repede cu versiunea din 2017 a formației legendare. O palmă peste obrazul tuturor celor care au crezut că trupa, practic, nu mai există, că egoul fondatorului a distrus sămânța de rock adevărat a Phoenix, că actualii instrumentiști sunt doar niște elemente de susținere pentru Covaci.
Vineri, în prima seară a Festivalului Medieval de la Cetatea Oradea, grupul a debordat de energie și a generat ovații prelungite grație unor interpretări speciale ale unor melodii celebre precum „Nunta”, „Strunga”, „Mugur de fluier” sau „Vremuri”. Oameni de vârsta lui Nicu Covaci, fani de vârsta copiilor celor de vârsta lui Nicu Covaci, copii ai copiilor celor de vârsta lui Nicu Covaci și chiar strănepoți ai unor fani grăbiți au fost în seara de 7 iulie la Cetate. Un moment aniversar deosebit: 55 de ani de Phoenix, un brand al rockului românesc și de pe mapamond, căci sunt foarte puține formațiile rock care se pot mândri cu o asemenea longevitate fără întrerupere în activitate. Și da: Phoenix face parte din acest club select alături de grupuri precum Rolling Stones sau Omega (cea care a încântat iubitorii de muzică, nu demult, tot la Cetate, în ultima seară a Zilelor Sf. Ladislau).
Recitalul de la Festivalul Medieval a fost special pentru localnici și pentru că pe scenă au urcat ex-Sfinxul Dan Andrei Aldea (orădean adoptat) și Călin Pop (frontman la Celelalte Cuvinte). Primul a fost vedeta celor aproximativ 30 de minute în care a condus formația de pe scenă prin lumea blues-ului, inclusiv cu celebrele „Red House” și „Need Your Love So Bad” de la Jimi Hendrix, respectiv Fleetwood Mac (perioada Peter Green). Pop, de partea lui, nu a pus mâna pe chitară, preferând să contribuie la concertul Phoenix mânuind fluierul.
Orădenii de la Cetate au avut ocazia să primească o doză serioasă de rock adevărat cu tentă folclorică românească. Repertoriul Phoenix garantează acest lucru. Dar din recital nu au lipsit nici melodii de factură ceva mai recentă, prin care muzicienii au avut șansa să își arate versatilitatea și atașamentul față de rockul clasic.
Publicul de la Oradea a primit cu entuziasm special piese precum „La umbra marelui urs” și „Negru Vodă”, cea din urmă permițând fiecărui membru al trupei Phoenix să își arate virtuozitatea. Extrem de aplaudați au fost basistul Vladi Săteanu (orădean plecat la București), dar și tinerelul baterist Flavius Hosu și chitaristul Cristi Gram. „Invocație” a fost finalul obligatoriu, cu celebrul text „Fie să renască numai cel ce har are de-a renaște curățit prin jar”, spectatorii cerând insistent un bis. Formația nu a făcut pe placul publicului, însă prestația din seara de 7 iulie va rămâne una memorabilă. Pentru ambele părți ale baricadei.
Festivalul Medieval de la Cetatea Oradea, ediția I, a demarat vineri cu activități care vor fi reluate și în următoarele două zile. Cei interesați pot avea parte de standuri ale meșterilor populari, de o zonă în care este refăcut stilul de viață de la începutul Evului Mediu, de șoimar și de momente cu bătălii specifice perioadei de acum câteva sute de ani. Orădenii au la dispoziție și standuri cu mâncare și băutură, locuri în care se pot așeza pentru a consuma cele cumpărate, dar și de prezența permanentă a domnițelor scoase parcă din cronici medievale. Activitățile de la Cetatea Oradea sunt cu intrare liberă și încep la ora 10. Sâmbătă, 8 iulie, pe scenă vor urca băieții de la Vama, iar în ultima seară va concerta trupa Subcarpați.
feb. 27, 2018 0
mart. 21, 2017 0
oct. 08, 2015 0
mart. 01, 2015 5
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0