Având în vedere condițiile meteorologice din ultimele zile, caracterizate prin ploi abundente și creșterea riscului de inundații în diverse regiuni ale țării, precum și codul galben de ploi însemnate cantitativ emis de Administrația Națională de Meteorologie, valabil, în Crișana, respectiv în Județul Bihor, valabil până luni la ora 16.00, DSP Bihor transmite către populație următoarele informații și măsuri preventive necesare pentru protejarea sănătății, în caz de inundații:
REGULI GENERALE DE UTILIZARE A APEI ÎN CAZ DE INUNDAȚII
-Evitați consumul de apă din surse nesigure. În cazul în care zonele sunt afectate de inundații, există riscul contaminării surselor de apă potabilă. Folosiți doar apă îmbuteliată sau apă din surse sigure;
-Pentru mai multă siguranță, apa din rețea se poate consuma fiartă și răcită – apa trebuie lăsată să se răcească singură, fără adăugarea de gheață;
-În cazul în care nu este posibilă fierberea apei, dezinfecția chimică a apei contaminate este eficientă pentru eliminarea bacteriilor și a majorității virușilor. Pentru dezinfecția chimică se folosesc preparate cu clor;
-În zonele unde apa se consideră nepotabilă, consumați numai apă îmbuteliată sau apă potabilă asigurată de către reprezentanții autorităților publice;
-Depozitați corect apa potabilă pentru a preveni contaminarea acesteia;
-Pentru curățenie, spălarea lenjeriei și salubritate se poate folosi apa nepotabilă numai în combinație cu detergenți.
SFATURI PRIVIND SIGURANŢA ALIMENTARĂ
-Spălați-vă cu regularitate mâinile cu apă și săpun; în cazurile în care nu aveți acces la apă curată, puteți folosi soluții dezinfectante pe bază de alcool;
-Preparați laptele și hrana nou-născuților, sugarilor și copiilor numai cu apă sigură din punct de vedere microbiologic;
-Separați alimentele neprocesate de cele gătite;
-Preparați alimentele corespunzător din punct de vedere termic; folosiți apă clorinată pentru prepararea alimentelor;
Ø Păstrați alimentele la o temperatură sigură pentru refrigerare, dacă nu au fost consumate în totalitate după preparare. În cazul în care nu puteți asigura refrigerarea corespunzătoare a alimentelor nu consumați alimentele inadecvat păstrate.
-Păstrați alimentele neperisabile în spații sigure și uscate. Păstrați alimentele în recipiente închise.
-Spălați ustensilele de bucătărie ori de câte ori este necesar; folosiți apă clorinată.
MĂSURI GENERALE DE SIGURANȚĂ PENTRU POPULAȚIE
-Respectați recomandările autorităților: ascultați buletinele de știri și respectați indicațiile autorităților locale cu privire la posibile evacuări, restricții de circulație, întreruperi ale curentului electric sau ale alimentării cu apă.
-Evitați deplasările în zonele afectate: nu încercați să traversați drumuri sau poduri inundate. Chiar și o mică adâncime a apei poate reprezenta un pericol semnificativ pentru vehicule sau pietoni.
-Pentru protecția copiilor și a persoanelor vulnerabile:
o Supravegherea copiilor: asigurați-vă că cei mici nu se joacă în zone inundate sau cu acumulări mari de apă. Pericolele pot include: înec, răniri, contaminarea cu bacterii.
o Îngrijirea persoanelor în vârstă și a celor cu nevoi speciale: păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități, interesându-vă de starea lor de sănătate, nevoile de apă, alimente și/sau medicamente.
-Asistență medicală: În cazul apariției unor simptome precum: febră, diaree, vărsături etc., este important să solicitați imediat asistență medicală.
-Apelați numărul 112 pentru situațiile de urgență.