Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
oct. 19, 2020 Adrian Popa Actualitate, Cultură 0 1897 vizualizari
Teatrul Regina Maria va găzdui joi, 22 octombrie și duminică, 25 octombrie, două evenimente muzicale de excepție, la Sala Arcadia. Orădenii au ocazia de a participa la Concertul Extraordinar susținut de prestigiosul Cvartet Arcadia și la Recitalul Extraordinar susținut de Cvintetul de alămuri al Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj Napoca.
Ambele evenimentele au loc în cadrul programului „Consolidarea excelenței în cercetarea științifică și creația artistică din Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”.
Primul eveniment este Concertul Extraordinar susținut de prestigiosul Cvartet Arcadia și bine-cunoscutul clarinetist Răzvan Poptean și va avea loc joi, 22 octombrie, de la ora 18.00. În prima parte a concertului, publicul va avea ocazia să asculte Cvartetul de coarde nr. 10 în Mi bemol major, op. 74 de Ludwig van Beethoven, supranumit și „Cvartetul harpelor”, datorită tehnicii de pizzicato ce prevalează în partea I. La fel ca în alte numeroase lucrări de Beethoven, titlul a fost ales de editor. Partea a doua a concertului este destinată interpretării Cvintetului cu clarinet, KV 581 de Wolfgang Amadeus Mozart, una dintre cele mai îndrăgite lucrări de gen.
Cunoscut în peisajul internațional al muzicii de cameră, Cvartetul Arcadia s-a format în anul 2006, pe parcursul anilor de studiu ai instrumentiștilor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. Cvartetul a concertat la Spring Festival (Budapesta), George Enescu Festival (Heidelberg), Cité International des Arts (Paris), Alte Oper (Frankfurt), Pollack Hall (Montreal), Concertgebouw (Amsterdam), Wigmore Hall, Q’arto Mondi Festival (Polonia), Salle Gaveau (Paris), Tel-Aviv, Mecklenburg Vorpommern Festival, Kammermusiktage Mettlach, Zeist Music Days Festival (Olanda), Portugalia, Marea Britanie, China. Ansamblul a câștigat numeroase competiții de muzică de cameră, printre care International Chamber Music Competition (Hamburg, 2009), Almere International Chamber Music Competition (2011), Wigmore Hall London International String Quartet Competition (2012), Osaka International Chamber Music Competition (2014). Răzvan Poptean este absolvent al Liceului de Muzică „Aurel Popp” din Satu Mare, la clasa profesorului Ioan Butuza. În anul 2005 a absolvit Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, instituție la care s-a perfecționat apoi în cadrul cursurilor de masterat (la clasa prof. univ. dr. Ioan Goilă) și doctorat (coordonator prof. univ. dr. Cristian Misievici). Artistul a fost prim-clarinetist al multor orchestre importante, dintre care amintim: Orchestra de tineret „Clasica” din Cluj-Napoca, Orchestra Naţională de Tineret a României, Orchestra Națională Simfonică a României, fondată de Cristian Mandeal şi Marin Cazacu. Începând cu anul 2008 este cadru universitar la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, unde predă clarinet și muzică de cameră. Din anul 2013 este artist instrumentist în Orchestra Simfonică de Stat „Transilvania”.
Itinerariul muzical continuă duminică, 25 octombrie, de la ora 18:00, tot la Sala Arcadia, cu Recitalul Extraordinar susținut de Cvintetul de alămuri al Filarmonicii de Stat „Transilvania”, alcătuit din Gabriel Gyarmati (trompetă), Iosif Sătmărean (trompetă), Gabriel Cupșa (corn), Leonard Neamț (trombon), Alexandru Corlan (tubă). Programul cuprinde o paletă variată stilistic de lucrări: Bach, Mozart, Clarke, Scheidt, Debussy, Puccini, Gershwin, Pollack, Brubeck și alții.
Cvintetul de alămuri al Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca a fost înființat la inițiativa câtorva dintre membrii acestei orchestre, care au dorit să își întregească astfel activitatea artistică. Dezideratul lor a fost de la bun-început să atingă un înalt nivel de performanță în cadrul recitalurilor susținute, în acest sens abordând un repertoriu variat din punct de vedere stilistic, ce acoperă curente muzicale diferite: de la epoca Barocului până la creațiile secolului al XXI-lea, muzica de jazz și muzica de film. Cei cinci muzicieni s-au remarcat, în primul rând, în calitate de membri ai ansamblului orchestral amintit, participând la numeroase transmisiuni radio și de televiziune, sesiuni de înregistrări, festivaluri internaționale și turnee. De asemenea, aceștia au colaborat frecvent cu diferite ansambluri, dintre care menționăm Orchestra Română de Tineret și Orchestra Națională Simfonică a României.
Biletele pentru cele două concerte au fost puse în vânzare la casieria Teatrului Regina Maria. Biletele pot fi achiziționate și cu o oră înainte de spectacol, de la Sala Arcadia. Prețul unui bilet este 30 de lei pentru adulți și 25 de lei pentru elevi și studenți.
mart. 15, 2023 0
dec. 06, 2022 0
mai 27, 2021 0
feb. 18, 2021 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0