Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
oct. 09, 2013 Andrei Şandor Politică 0 1721 vizualizari
Critic constant al Guvernului și al modului în care Executivul USL nu comunică cu cetățenii (și nici cu parlamentarii care l-au învestit!), senatorul Cristian Bodea a venit cu vești proaste pentru primarii bihoreni. Și implicit pentru cetățenii care s-ar aștepta ca întâiul gospodar al localității sale să rezolve probelemele comunității cu bani de la Guvern. Iar pentru a marca sobrietatea subiectului, tânărul politician a adoptat și o ținută închisă la culoare (foto). „Anunț moartea fondurilor guvernamentale” și „România e în comă financiară” sunt doar două dintre enunțurile alarmiste, dar aparent realiste, făcute miercuri (9 octombrie) la sediul PNL Bihor. De fapt, Bodea nu a făcut altceva decât să aducă și cifre concrete, culese de la ministere, în sprijinul celor pe care le-a mai prezentat în trecutul recent. Adică în sprijinul ideii conform căreia vremurile bune din epoca Tăriceanu, când Cornel Popa aducea bani cu ghiotura, mai ales prin Hotărâri de Guvern dedicate (după cum recunoaște senatorul liberal), au apus și nu sunt șanse să răsară în următorii ani.
Moarte clinică a proiectelor cu gir guvernamental
Azi, parlamentarul ales în Colegiul 2 Senat a făcut un scurt necesar al banilor care ar trebui (ar fi trebuit) să intre în vistieria primăriilor bihorene pentru plata în contul proiectelor demarate și aflate în diverse stadii. Este vorba despre acele proiecte care vizează modernizarea satelor, regenerarea urbană și infrastructura. În total, Bihorul ar trebui să primească, rotunjit, 324 milioane lei, dar alocarea de fonduri de la buget, în iunie, a fost de puțin peste 9 milioane lei. Deci un procent aproape insignifiant. Restul de aproape 315 milioane lei este defalcat astfel: 130,9 milioane lei sunt necesari pentru sate, 100,8 milioane lei pentru orașe și 83,12 milioane lei pentru județ. Senatorul Cristian Bodea a precizat că acești bani sunt doar restanțe ale Guvernului, căci primăriile și-au achitat cota parte. Conform estimărilor pe care le-a putut colecta, ar mai urma ca Bihorul să primească de la centru în jur de 4 milioane lei în acest an. Mult prea puțin pentru ca proiectele să primească avântul dorit. Dar veștile proaste nu se opresc aici. Parlamentarul penelist prevede un an 2014 foarte sărac, cu toate că anii electorali s-au dovedit mereu destul de darnici. Iar sărăcia pare evidentă, deși Bodea spune că e posibilă o alocare de aproximativ 2 miliarde de lei pe toată țara în vederea finanțării proiectelor menționate. Cârt despre noi proiecte, puține șanse ca asemenea investiții noi să fie demarate. „Proiectele sunt în moarte clinică”, afirmă senatorul bihorean, cerând Guvernului să găsească și alte soluții decât impunerea de noi biruri și/sau majorarea celor existente. Iar cerința e fundamentată pe starea extremă de sărăcie în care se zbate majoritatea firmelor și românilor. În opinia demnitarului liberal, primarii trebuie să se adapteze la actualele condiții economice, iar edilii social-liberali nu ar trebui să „viseze la Hotărâr de Guvern cu dedicație” și asta pentru că „dezmățul din vremea lui Tăriceanu nu se va mai repeta”.
Bani europeni, prioritizare și asociere
Așa cum a mai spus-o, salvarea ar putea fi întocmirea de proiecte pe fonduri europene nerambursabile, însă Cristian Bodea nu crede că primii bani (în noul exercițiu financiar al Uniunii Europene) vor putea ajunge în teritoriu înainte de prima parte a anului 2015. O altă variantă de ieșire din impas, în Bihor, ar fi o înțelegere între primari. Senatorul PNL spune că aleșii locali trebuie să se pună la masă și să discute la rece despre situație, dezbaterea trebuind să ducă la o prioritizare a proiectelor de finanțat în continuare. Parlamentarul crede că cel mai bine ar fi ca șefii unităților administrativ-teritoriale care au de continuat/finalizat prioiecte girate de Guvernul României ar trebui să decidă, în funcție de gradul de realizare și de importanță, care să fie proiectele pentru care să fie folosite alocările de la București. Cristian Bodea consideră că ar fi nevoie de conservarea (pe 2 sau 3 ani) a acelor investiții care sunt realizate până la nivelul de 50% și de finanțarea în vederea terminării a proiectelor care sunt la pest 80% grad de realizare. Iar ca eventuală soluție pentru viitorul mediu și lung, senatorul liberal le sugerează primăriilor din județ să se asocieze, fie în asociații de dezvoltare intracomunitare, fie în grupuri de acțiunie locală.
nov. 21, 2024 0
oct. 31, 2024 0
oct. 30, 2024 0
oct. 29, 2024 0
nov. 19, 2024 0
nov. 07, 2024 0
nov. 06, 2024 0
nov. 04, 2024 0