Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
ian. 11, 2012 Andrei Şandor Actualitate, Învăţământ 0 3466 vizualizari
Anul școlar 2012/2013 vine cu o structură preșcolară aproape total reorganizată. Provocată în primul rând de prevederile Legii Educației, care introdice o finanțare bazată pe costul standard/elev, Municipalitatea orădeană (cu consultanță de la Inspectoratul Școlar Județean) a refăcut scheletul sistemului de învățământ preuniversitar din oraș. Și au umblat și la învățământul preuniversitar, astfel încât vor exista grădinițe care dispar din peisaj. Desigur, nu este vorba despre demolarea lor, ci despre desființarea lor ca și personalitate juridică. Mai pe românește, o serie de unități de învățământ preșcolar au fost arondate uno școli, în timp ce altele au fost incluse în structura unor alte grădinițe. În total, conform tabelului pus la dispoziția presei de conducerea Oradiei, un număr de 34 de grădinițe își vor pierde, de la 1 septembrie 2012, personalitatea juridică. Adică 34 de directori pot să înceapă de pe acum să se obișnuiască cu faptul că nu vor mai avea această funcție și, mai dureros pentru ei, nu vor mai primi indemnizația de conducere. La fel, așa cum a lăsat să se înțeleagă primarul Ilie Bolojan, ar urma ca un număr de angajați – de exemplu contabili – să își piardă joburile, ele nefiind justificate. Prin comasarea unor grădinițe, respectiv alipirea altora unor școli, nu va mai fi nevoie de personal dublu care să facă aceeași muncă. Bihorstiri.ro vă prezintă în cele ce urmează lista grădinițelor care dispar ca entități de sine stătătoare și unitățile cărora le-au fost arondate:
Grădiniția cu Program Prelungit (GPP) nr. 49 (str. Traian Moșoiu) intră în structura GPP nr. 30 (str. Mihai Viteazul)
– GPP nr. 18 (str. Anatole France) va funcționa sub steagul GPP nr. 46 (str. Feldioarei)
– GPP nr. 55 (str. Hațegului) va fi inclusă la GPP nr. 50 (str. Cazaban)
– Grădinița cu Program Normal (GPN) nr. 2 (str. Ialomiței/str. Liszt Ferencz) va intra sub tutela GPP „Orsolya” (de la Liceul „Ady Endre”)
– GPP nr. 37 (str. Nicolae Gane) va deveni parte a GPP nr. 54 (Bdul. Dacia)
– GPP nr. 43, GPP nr. 12 (ambele pe Bdul. Dacia) și GPN nr. 5 (str. Ana Ipătescu) trec la Școala „Dacia”
– GPP nr. 51 (Calea Clujului) intră în structura Școlii „Ioan Slavici” (Calea Clujului)
– GPN nr. 10 (str. Moscovei), GPN nr. 16 (str. Gen. Berthelot), GPP nr. 23 (str. Republicii) și GPP nr. 47 (str. L. Pasteur) au fost arondate Școlii „Oltea Doamna” (Parcul Traian)
– GPP nr. 25 (str. Zalăului) și GPP nr. 24 (str. D. Cantemir) ajung în schema Școlii „D. Cantemir” (str. S. Pușcariu)
– GPP nr. 22 (str. Clujului) și GPN nr. 1 (str. I. Hossu) vor activa în cadrul Școlii „Nicolae Bălcescu”
– GPP nr. 41 (str. Cantacuzino), GPN nr. 17 (str. Transilvaniei) și GPN nr. 14 (str. I. Bogdan) trec la Școala nr. 11 (str. Moldovei)
– GPP nr. 19 (str. Apelor) și GPN nr. 15 (str. M. Corvin) au fost „lipite” de Școala „Juhasz Gyula” (str. M. Corvin)
– GPP nr. 44 (str. Aviatorilor) ajunge în structura Școlii „Avram Iancu” (str. Gh. Pop de Băsești)
– GPP nr. 35 (str. M. Sadoveanu) a fost arondată Școlii nr. 16 (str. Călugăreni)
– GPP nr. 27 (str. Păunului) și GPP nr. 31 (str. Decebal) intră în schema Colegiului Național „I. Vulcan” (str. J. Calvin)
– GPP nr. 42 (str. Salcâmilor) va activa în cadrul Colegiului Tehnic „Transilvania” (str. Cazaban)
– GPP nr. 20 (str. Posada) trece la Liceul „L. Blaga” (str. Aleea Posada)
– GPP nr. 56 (str. Bumbacului) va fi preluată de Liceul „O. Ghibu” (str. O. Ghibu)
– GPN nr. 9 (str. C. Brâncuși) și GPP nr. 36 (Calea Aradului) intră în structura Liceului „F. Schiller” (str. W. Shakespeare)
– GPP nr. 34 și GPP nr. 48 (ambele pe str. Petofi Sandor) ajung sub tutela Liceului de Artă (str. Petofi Sandor)
– GPP „Betlehem” (str. Gen. Berthelot) intră în structura Liceului Teologic „Emanuel” (Bdul. Decebal).
Primarul Ilie Bolojan a declarat că acei copii care sunt înscriși la grădinițe arondate anumitor școli/licee nu trebuie în mod obligatoriu să fie înscriși la acele școli/licee. În schimb, având în vedere că, tot din septembrie 2012, devine obligatorie clasa pregătitoare, este foarte posibil ca micuții să rămână și pe mai departe la acele unități de învățământ. Pe lângă desființarea și alipirea unor grădinițe orădene, vor fi modificări și în ceea ce privește unele școli. Astfel, Școala „Ion Bogdan” va trece și ea la Școala nr. 11, Școala „Octavian Goga” va fi inclusă în structura Colegiului Tehnic „Transilvania”, iar Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” va fuziona cu Liceul Teologic Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”. Întrebat cum se va împăca învățământul confesional cu cel de factură tehnică, inspectorul școlar general de la ISJ Bihor, Dorel Luca (consilier local PDL), a declarat scurt: „Cu credință!”. Totodată, Luca cere publicului și celor sceptici să nu desconsidere Colegiul „Leonida”, considerat o școală bună. În opinia șefului ISJ Bihor, reticența față de acest colegiu a apărut mai ales din momentul în care s-a auzit că sediul acestuia (de pe str. Republicii) urmează să fie retrocedat Episcopiei Ortodoxe. Lucru care, de altfel, s-a și întâmplat, iar noua unitate școlară fuzionată (Leonida și Liceul Ortodox) va activa chiar în acel sediu. Reorganizarea rețelei școlare din Municipiul Oradea a fost aprobată în ședința de luni, 9 ianuarie, a Consiliului Local, în ciuda împotrivirii celor de la Liceul Ortodox și de la Episcopia Ortodoxă. Din anul școlar 2012/2013, în Oradea, personalitate juridică distinctă nu vor mai avea decât 9 grădinițe, 11 școli și 25 de licee.
nov. 20, 2024 0
nov. 18, 2024 0
nov. 15, 2024 0
nov. 12, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0