Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
nov. 29, 2019 Daniel Ardelean Actualitate, business 0 3456 vizualizari
Karina Ochis a fost speaker în cadrul celei de-a 3-a ediții Termalia, locul de întâlnire dintre experții și facilitatorii industriei SPA și de turism medical din România. Karina Ochis a abordat discursul cu tema „Dinamica dezvoltării turismului de elită”.
Evenimentul reunește specialiști din domeniu, reprezentanți ai autorităților locale și manageri ai celor mai mari SPA-uri naționale, într-o atmosferă elegantă conferită de locația exclusivistă, Stejarii Country Club. Termalia este reperul cel mai selectiv al industriei SPA și de turism medical din România. Evenimentul îndeamnă la excelență, iar Karina Ochis a abordat un subiect actual, complex și greu de implementat – turismul de elită. Ca PhD(c), doctorand în Leadership, antreprenor, expert în branding, autor, speaker, trainer și director general și fondator al Complexului Balnear Medical Elite Life din Oradea, Karina Ochis a fost preocupată în mod direct de implementarea luxului.
România – resurse multiple, potențial nevalorificat
Turismul trece printr-o perioadă de dezvoltare augmentată însă luând în considerare trendurile internaționale, globalizarea inversă, tehnologizarea și eclecticismul care a ajuns să desemneze preferințele clienților, nu a fost niciodata mai dificil sa dezvolți un resort, un complex, sau un centru SPA.
România are un potențial insuficient utilizat în ceea ce privește turismul de lux, însă resursele turistice ale României sunt multiple și trebuie valorificate ținându-se cont de întregul potențial de dezvoltare oferit. Conceperea luxului implică atât crearea unui sistem integrat care angreneaza anumite baze specifice din domeniul turismului, cât și diferențierea clară între luxul de fațadă și luxul autentic.
Luxul este o percepție invocată de diferite dimensiuni pentru diferite persone. În general luxul este asociat cu caracteristici precum servicii cu un înalt grad de personalizare, utilizarea unor materiale de o calitate superioară, un grad de interacțiune ridicat cu personalul sau gândirea acordată traseului clientului sau circuitului SPA.
Clientul este în căutarea experienței autentice
Clientul caută o experiență SPA autentică, care implică folosirea resureslor naturale specifice zonei, fiind interesați de produse organice cât mai naturale. Mai mult, clienții unei locații de lux își doresc intimitate și exclusivitate.
O locație care se vrea a fi în elită trebuie să-i confere clientului o multitudine de stări iar designul unei locații de lux este unul clasic, în concordanță cu mediul înconjurător și cu stilul architectural local. Un loc elegant se contopește cu peisajul și nu face notă dicordantă cu acesta, fiind vorba despre o imersiune în cultura destinației. O locație de lux adoptă o viață în afara pereților săi fizici, fiind necesară o doză de maiestrie și seriozitate pentru a aduce clientului o stare de bine.
Luxul de fațadă – practică la scară largă în turismul din România
Imaginea industriei SPA în Romania este una defectuoasă deoarece multe așa-zise SPA-uri au debutat ca afaceri paravan pentru alte activități. În acest sens directorul general trebuie să coordoneze activitatea cu mare maiestrie pentru a-i conferi clientului transparența și încrederea de care are nevoie. De asemenea, locația poate crește numai până la nivelul mentalității managerului. Dacă mentalitatea managerului și numarulul stelelor nu sunt în concordanță, va exista un decalaj în dezvoltare. Mai mult, o greşeală deseori întâlnită este copierea tratamentelor împrumutate din străinătate şi implementarea lor defectuoasă doar pentru a atrage atenţia.
Investiție și reinvestiție
Turismul de lux are însă reguli stricte și costuri mari de întreținere. Promotorii luxului fals vizează o amortizare rapidă, însă hotelurile și resorturile au o rată de amortizare de minim 20 de ani, majoritatea centrelor SPA din Romania neavând capacitate de autosusținere. Însă, dorinţa de îmbogăţire rapidă potenţează mulţi patroni sau manageri să facă compromisuri la nivelul calităţii produselor şi serviciilor, acestea nefiind abordări caracteristice luxului autentic. Într-o locație de lux nu se face rabat de la calitate.
Oameni servind oameni
Dinamica dezvoltării turismului de lux se rezumă la sintagma: oameni servind oameni. „Mă gândesc că pentru o mai bună înțelegere a luxului trebuie ca fiecare dintre noi să-și caute propria definiție de a fi om, definiție care este în concordanță cu profesionalismul, servitudinea și dedicația fiecăruia pentru munca pe care o prestează. Într-un context al globalizării și tehnologizării acentuate să fim oameni cu clienții noștri este probabil cel mai mare lux pe care putem să-l acordăm. Sigur, în contextul în care și clienții noștri sunt oameni cu noi”, ne spune Karina Ochis.
Evenimentul a marcat prezența unor oaspeți de renume, printre care Călin Ile – Președinte al Federației Industriei Hoteliere din România, care a menționat potențialul de creștere al turismului românesc cu ajutorul resurselor concentrate din educație și mediul de afaceri, sau Andrea Bovero – Președintele Comitetului Internațional de Estetică și Cosmetologie (CIDESCO) Italia, unul dintre cei mai apreciați experți și critici Spa la nivel internațional.
Complexul Balnear Medical Elite Life – nominalizat la premiile Termalia
Mai mult, Complexul Balnear Medical Elite Life a fost nominalizat la cea de-a 3-a ediție a premiilor Termalia, în cadrul categoriei Best SPA Signature Treatment. Complexul Balnear Medical s-a afirmat de-a lungul timpului ca fiind unul dintre cele mai avansate, respectate și de încredere centre medicale și SPA, nu doar din România, ci și la nivel internațional, fiind deja premiat în cadrul World Luxury SPA Awards cu premiul de cel mai bun SPA Medical de lux din Estul Europei. Pentru mai multe detalii cu privire la Complexul Balnear Medical Elite Life, va invităm să accesați www.eliteliferesort.com.
aug. 18, 2023 0
nov. 08, 2022 0
sept. 20, 2020 0
mart. 13, 2020 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0