Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
ian. 18, 2012 Florin Coman Actualitate 0 1520 vizualizari
Zeci de orădeni indignaţi au venit astăzi la primărie pentru a participa la dezbaterea publică legată de termoficare. Concret, pentru că reţele distribuţie sunt vechi şi cazanele şubrede, CET trebuie modernizat şi se încearcă obţinerea de fonduri europene. Finanţatorul european a cerut o zonă unitară din oraş care să fie încălzită excluisv de CET, zonă în care primăria a introdus peste 200 din cele mai importante străzi ale municipiului (vezi aici pe larg modificările). Despre asta, dar şi despre faptul că ne vom încălzi după reabilitarea CET cu gaz, au fost chemaţi să vorbească orădenii.
Primul care a luat cuvântul după ce şeful Direcţiei Tehnice din primărie, Mircea Ghitea şi
Directorul Direcţiei de Mangement Proiecte cu Finanţare Inernaţională, Marcel Boloş au explicat proiectul, a fost Mihai Drecin. “Nu contează partidul din care fac parte (n.r. PRM), acum ridic nişte probleme pe fondul sărăciei. Problema gigacaloriei este de viaţă şi de moarte”, a spus Drecin. “CET propune de anul viitor majorări de 150% şi va deţine monopol, ceea ce într-o piaţă concurenţială nu se acceptă. Zona unitară de încălzire ne defavorizează”, crede Drecin. El a atras atenţia că a fost consilier local în 2004-2008 când exista un proiect de încălzire pe biomasă la care s-a renunţat. “De ce nu se poate merge pe încălzirea geotermală şi de ce trebuie să ne încălzim cu gaz în condiţiile în care ruşii măresc preţul?”, a întrebat Drecin, aplaudat de auditoriu pentru intervenţie.
În răspuns, Marcel Boloş a explicat că modernizarea CEt pe gaz este cea mai ieftină variantă pentru primărie şi implicit pentru populaţie, o centrală pe cărbune costând peste 120 de milioane de euro.
Boloş e de vină!
Intervenţai lui Marcel Boloş nu a fost însă de bun augur. Primul care a reacţionat a fost consilierul PDL Dorin Corcheş care a acuzat primăria că promovează un proiect catastrofal. “Cea mai bună variantă pentru oraş e cea pe care o spun orădenii”, a încercat să-şi câştige auditoriul Corcheş. El a mai cerut un studiu de extindere a încălzirii geotermale. “Nu te lua cu mâinile de cap domnule Boloş, că aşa o să ne luăm şi noi când vom vedea facturile”, a spus Corcheş.
Atacurile asupra lui Boloş au fost continuate de Coaliţia Rogerius care întruneşte 5000 de proprietari. “Trebuia să se ceară părerea populaţiei când s-a scris proiectul nu a lui Boloş. Aici este o scenetă defapt, dar nu uitaţp că nu sunteţi şefii noştri, sunteţi la dispoziţia nostră”, a spus liderul coaliţiei.
În zadar Mircea Ghitea a încercat să le explice oamenilor că Marcel Boloş este doar consultant şi că nu el face propunerile la fel cum nu el ia deciziile, oamenii au continuat să îl atace.
“Omul cel aproape de Dumnezeu ne aduce bomboana europeană otrăvită”, a spus Saba Florin, preşedintele unei asociaţii de proprietari din Ioşia, enervat pe Marcel Boloş încă de pe vremea discuţiilor cu trecerea forţată a blocurilor din Ioşia la CET.
Propuneri coerente
După ce atacurile orădenilor s-au mai calmat, a luat cuvântul şi Septimiu Nicolaş, preşedinte al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorului de Energie. “Atragem atenţia că că nu se ţine cont de strategia europeană de protecţie a consumatorului şi de paragraful 135 din Constituţie care susţine o economie bazată pe liberă iniţiativă şi piaţă concurenţială. Mai spune aici că cei din zona unitară, dacă s-au debranşat, trebuie să se rebranşeze la CET. Pe ce bani? Cu ce justificare legală?”, întreabă acesta retoric. El a cerut ca primăria să modifice textul proiectului în colaborare cu ei.
Un alt orădean care a luat cuvântul a subliniat de asemenea că oamenii trebuie să aibă dreptul de a alege. “O gigacalorie pe gaz produsă la mine în casă e mai ieftină decât era îniante în ioşia, şi am pierderi zero. Pot să-mi obţin energia mai ieftin şi nu e locuinţa primăriei să mi se interzică”, a spus Liviu Tincău.
Dezbaterile care au durat mai bine de două ore s-au terminat în coadă de peşte. Primăria s-a arătat totuşi dispusă să aştepte o săptămână noi propuneri pentru ca acest proiect să fie pe placul orădenilor.
apr. 03, 2025 0
mart. 28, 2025 0
mart. 25, 2025 0
mart. 24, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0