Actualizat aprilie 3rd, 2025 10:10 PM
feb. 11, 2020 Adrian Popa Actualitate, Administrație 0 1103 vizualizari
Directorul executiv al Direcției Tehnice din Primăria Oradea, Mircea Ghitea, împreună cu directorii adjuncți Aurelia Țenț și Emil Bențan, au susținut azi, 11 februarie 2020, o conferință de presă în care au prezentat bilanțul de activitate a Direcției Tehnice pe anul 2019, dar și propunerile de investiţii prevăzute pentru a fi demarate în acest an.
La conferința de presă a participat și viceprimarul Florin Birta, care, în deschiderea conferinței de presă, a evidențiat succint activitatea Direcției Tehnice: „932 de străzi are în prezent municipiul Oradea, din care 638 sunt modernizate, iar 294 sunt nemodernizate până în prezent. Din 2008 până azi am reușit să modernizăm aproximativ 200 de străzi, asta înseamnă că undeva în 2008 municipiul Oradea avea 500 de străzi nemodernizate, o medie de 15-20 de străzi pe an am reușit să modernizăm din 2008 până în prezent. Aceasta a fost capacitatea bugetară pe care am avut-o, iar una din priorități au fost străzile din cartierele vechi sau străzi conexe lucrărilor de investiții care au fost realizate de Primăria Oradea. În prezent avem o strategie de asfaltare a străzilor rămase nemodernizate, vom încerca să creștem partea de buget în ceea ce privește asfaltarea și reabilitarea străzilor, încercăm să modernizăm undeva la 30-35 de străzi pe an până în anul 2026 și vom intra inclusiv în cartierele noi precum Grigorescu, Tineretului, Veteranilor în următorii ani. În ceea ce privește locurile de parcare din municipul Oradea, anul trecut au fost create aproximativ 1500 de locuri de parcare noi. Vom continua aceste lucrări, atât asfaltările de străzi, locurile de parcare sau alte investiții”, a spus viceprimarul Florin Birta.
În continuare, directorul Direcției Tehnice, Mircea Ghitea, a prezentat situația lucrărilor de întreținere, reparații, amenajări străzi, poduri și trafic rutier din municipiu precum și celelalte activități ale direcției.
Conform spuselor directorului, activitatea de bază a Direcției Tehnice constă în lucrările de întreținere, reparații, amenajări străzi, poduri și trafic rutier din municipiu precum și lucrările de investiții aferente acestui patrimoniu. La finalul anului 2019, în municipiul Oradea, dintr-un număr de 932 străzi în lungime totală de cca 470.43 km, 638 străzi în lungime de cca 324,83 km sunt modernizate integral sau pe tronsoane de stradă, iar 294 străzi în lungime de cca 145,60 km sunt nemodernizate sau nu sunt modernizate pe întreaga lungime a străzii.
Pe lângă lucrările de întreținere a străzilor, Direcția Tehnică a desfășurat și activități legate de semnalizarea rutieră, precum întreținerea semafoarelor, executarea marcajelor rutiere, întreținerea indicatoarelor și montarea unor stâlpișori metalici de protecție, panouri reflectorizante, oglinzi rutiere etc.
Lucrări de investiții finalizate în anul 2019
”Suma totală care a fost realizată de către Direcția Tehnică pentru investiții finalizate în 2019 a fost de 25.584.490,89 lei cu TVA, iar totalul plăților finalizate sau în execuție aferente investiților derulate prin Direcția Tehnică a fost de 38.675.907,49 lei cu TVA”, a menționat domnul Mircea Ghitea.
În ceea ce privește lucrările de investiții, în anul 2019, cele mai importante lucrări au fost următoarele:
1. Demolare pasarela Plevnei (pietonal și pentru cicliști) din beton armat peste Crișul Repede, elaborare proiect tehnic pentru execuție, obținere autorizații și execuție lucrări pentru Construire pod peste râul Crișul Repede între strada Plevnei și strada Szigligeti Ede, din municipiul Oradea – finalizat. Valoare investiție = 928.757,88 lei cu TVA (demolare pod vechi) + 14.073.112,87 lei cu TVA (construire pod nou).
2. Amenajare căi de acces rutier și spații aferente în zona str. Cornițelului – număr locuri parcare amenajate = 10 locuri .Valoare investiție = 442.699,47 lei cu TVA
3. Pod peste pârâul Peța între calea Armatei Române – str. Universității, inclusiv demolare pod peste pârâul Peța între calea Armatei Române – str. Universității – Valoare investiție = 103.413,29 lei cu TVA (demolare pod vechi), valoare investiție = 1.042.916,82 lei cu TVA (construire pod nou).
4. Amenajare str. Vasile Alecsandri – valoare investiție = 4.918.160,27 lei cu TVA
5. Modernizare str. Caraiman – valoare investiție = 212.536,67 lei cu TVA
6. Modernizare str. Lăcrămioarelor – număr locuri parcare amenajate = 28 locuri – valoare investiție = 385.893,68 lei cu TVA
7. Modernizare str. Martin Andersen Nexo, tronson cuprins între str. C. Porumbescu – Pod T. Neș – număr locuri parcare amenajate = 20 locuri – valoare investiție = 358.642,36 lei cu TVA
8. Amenajare accese auto și spații de parcare în zona situată între străzile B-dul Dacia – Constantin Brâncuși – Costache Negruzzi – Doinei – număr locuri parcare amenajate = 235 locuri. Valoare investiție = 1.113.307,99 lei cu TVA
9. Amenajare acces auto și spații de parcare în zona str. Morii blocurile X13, X14 și AN11 – număr locuri parcare amenajate = 22 locuri. Valoare investiție = 216.599,12 lei cu TVA
Lucrări în curs de execuție, demarate în anii anteriori
Aceste lucrări vizează atât reabilitarea, modernizarea străzilor, podurilor, cât și amenajarea de alei și parcări, amenajarea de parcuri cu utilitățile aferente, dar și rețele de utilități. Lucrările demarate în anul 2017, respectiv 2018, care se vor finaliza în acest an sunt următoarele: reabilitare, modernizare străzi, poduri (16 obiective de investiții), dintre care cele mai importante sunt drumul de legătură între str. Suișului și Calea Bihorului, modernizarea străzilor Balogh Istvan, Coriolan Hora, Piața Bobâlnei, Arabilor, Ioan Bușița, Thomas Mann, amenajarea intersecției prin pasaj denivelat între drumul de centură al Municipiului Oradea și strada Universității, amenajarea trotuarului strada Republicii între strada Gheorghe Dima – Bulevardul Magheru, breteaua de legătura între Calea Aradului și Calea Sântandreiului, drumuri interioare în parcul industrial Eurobusiness III, str. Beothy Odon, drum colector Calea Sîntandreiului – Calea Aradului.
De asemenea, se lucrează la coridorul verde din strada Barcăului și amenajarea parcului din zona Morii, alei și spații de parcare în cartierul Ceyrat, amenajare accese auto și spații de parcare în zona situată între străzile Dimitrie Pompeiu, Henri Coandă și Calea Aradului și amenajarea acceselor pentru autovehicule și spații de parcare în zona situată între străzile Calea Aradului – Vlădeasa – Fagurelui, precum și în zona situată între străzile Calea Aradului – Lalelelor – Henrik Ibsen – Cornițelului.
Investiții noi în 2020
În ceea ce privește lucrările de investiții noi previzionate pentru demarare lucrări și finalizare în anul 2020 sau continuare în anul 2021 în situația în care va fi aprobată finanțarea, în cadrul bugetului Primăriei Municipiului Oradea pe anul 2020, Primăria Municipiului Oradea prin Direcția Tehnică are în intenție elaborarea de proiecte și execuția lucrărilor aferente altor obiective de investiții, dintre care cele mai importante (nu în ordinea priorităților) sunt : Coridor verde în cartierul Grigorescu, amenajare acces pietonal între strada Vasile Alecsandri și strada Independenței, amenajare Coridor Verde din str. Coriolan Pop în cartierul Veteranilor, amenajare Coridor Verde din str. Ion Bogdan, coridor verde din str. Aurel Covaci în cartierul Soarelui, modernizare str. Ion Irimescu, drum colector aferent drumului de centură (str. Ogorului) între str. Liviu Borcea și str. Ciheiului, amenajare pista de alergare în parcul Salca, drum colector în zona Piața 100, modernizare Piața Tineretului din Velența, regenerare urbană – spații verzi, accese rutiere și spații de parcare în perimetrul strada Nufărului-str. Nojoridului-str. Leonardo da Vinci-str. Ciheiului, creșterea mobilității urbane din zona Nufărului – Cantemir. De asemenea, urmează să fie modernizate străzile Aviatorilor (tronson cuprins între Nicolae Bolcaș – Aviatorilor), Luceafărului, Trotușului (tronson cuprins între str. H. Ibsen – str. Veteranilor), Pionierilor, Alexandru Papiu Ilarian, Aurora, Cărăbușului, Cheile Turzii, Dâmboviței, Digului, George Bota, Ion Mincu, Năvodarilor, Arturo Toscanini, Episcop Ioan Alexi, Cardinal Alexandru Todea, Cucului, Gheorghe Pituț, Ion Pop Reteganul, Macului, Radu Enescu, Coriolan Pop, Nicolae Firu, General Eremia Grigorescu.
Program pilot de colectare a deşeurilor în trei fracţii
În cursul anului 2019 a continuat programul pilot la cele 126 de asociaţii de proprietari din Municipiul Oradea în vederea colectării deseurilor menajere, în trei fracții: umedă, uscată si biodegradabilă.
Acest program a demarat în cursul anului 2018 la un program pilot la 126 de asociaţii de proprietari din Municipiul Oradea în vederea creşterii cantităţilor de deşeuri reciclate și reducerii cantității de deșeuri eliminate prin depozitare. Cele 126 de asociaţii de proprietari cuprind cca 12.000 de orădeni.
Toate cele 126 de asociaţii au fost dotate pe cheltuiala operatorului de salubrizare SC Rer Vest SA, cu pubele de culoare maro, iar cetățenii au primit coşuri de gunoi de mici dimensiuni şi saci de hârtie pe care să îi folosească exclusiv pentru colectarea biodeşeurilor în locuinţele lor. Au fost organizate întâlniri cu toate asociațiile de proprietari în vederea conștientizării importanței acțiunii și fiecare cetățean din cadrul acestor asociații de proprietari a primit pliante cu regulile colectării deşeurilor în trei fracţii, aflând totodată şi motivul pentru care acest program pilot se desfășoară în Municipiul Oradea.
Tot anul trecut, operatorul serviciului public de salubrizare din Municipiul Oradea, S.C. Rer Vest SA a amplasat 70 de containere pentru colectarea deşeurilor reciclabile, față de 1250 de containere existente în 2018, astfel că numărul total de containere pentru colectarea deşeurilor reciclabile-fracţia uscată este de 1320 de bucăți. De asemenea, a distribuit cetăţenilor care locuiesc în zonele cu case 42.000 de role a câte 25 de saci de culoare galbenă de unică folosință, destinaţi exclusiv deşeurilor reciclabile (pet-uri, hârtii, cartoane, doze de aluminiu, etc.). În cursul anului 2019 a fost reactualizat programul de ridicare a acestor tipuri de deșeuri pe zone și zile.
„Ca urmare a înființării punctului de colectare selectivă gratuită a deșeurilor pe strada Thurzó Sándor și a faptului că acesta deservește doar cetățenii din cartierul Nufărul, la finalul anului trecut s-a deschis un nou punct de colectare în zona străzii Uzinelor, care deservește cartierele Rogerius și Ioșia”, a menționat directorul Mircea Ghitea.
În cursul anului 2019, din punctul de colectare separată a deșeurilor situat pe strada Thurzo Sandor au fost transportate 2.516,75 tone deșeuri la depozitul ecologic din cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor situat pe strada Matei Corvin, față de 1508,13 tone deșeuri în anul 2018.
În atașament puteți vizualiza un material detaliat cuprinzând raportul de activitate a Direcției Tehnice din Primăria Oradea pe anul 2019.
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0