Actualizat aprilie 3rd, 2025 10:10 PM
feb. 04, 2021 Adrian Popa Actualitate, Administrație 0 1004 vizualizari
Lucian Popa, directorul Direcției Patrimoniu Imobiliar (DPI) din Primăria Oradea, a susținut azi, 4 februarie, o conferință de presă în care a prezentat raportul de activitate pe anul 2020 a direcției pe care o coordonează.
Directorul DPI a ținut să sublinieze în deschiderea conferinţei de presă faptul că 2020 a fost un an plin de provocări, un an intens pentru direcţia pe care o coordonează, însă fără permanenta agitație din anii anteriori, astfel că totul s-a putut derula mult mai liniștit și cu mai multă atenţie decât în alți ani.
„În fiecare an anunț că tot ce îmi doresc eu de la Direcția Patrimoniu Imobiliar este să implementez în activitatea acestei direcții performanța, rigoarea și eficiența. Toate acestea încerc să le impun prin politici coerente și eficiente de management, politici care se răsfrâng asupra fiecărui serviciu care compune Direcția de Patrimoniu Imobiliar. După cum se vede și în activitatea DPI, aceasta este o direcție cheie în cadrul Primăriei Oradea, e cumva fundamentul implementării tuturor proiectelor asumate prin strategiile Primăriei Oradea, munca elaborată și complexă pe care o depunem noi pun bazele acestor proiecte”, a declarat Lucian Popa.
Principalele structuri de care se ocupă Direcția Patrimoniu Imobiliar sunt: Serviciul Locuințe și Spații, Serviciul de cadastru, Serviciul Terenuri, Serviciul Parcări, Serviciul de baze sportive și Serviciul Tehnic – elementul principal de lucru al direcției fiind administrarea proprietății imobiliare.
În ceea ce privește patrimoniul aflat în administrarea direcției, acesta e compus din: 40 de unități de învățământ preșcolar, 13 unități de învățământ gimnazial, 21 de unități de învățământ liceal, 14 unități creșe, 5 imobile în care DPI deține calitatea de chiriaș, parcările supraetajate de pe str. Tribunalului și str. Corneliu Coposu, respectiv parcarea subterană de pe str. Independenței, 4 cabinete medicale, 248 de spații cu altă destinație, baze sportive și de agrement (Stadionul Iuliu Bodola, Stadionul Motorul, Sala Sporturilor Antonio Alexe, Baza de tenis Ioșia cu terenurile de tenis și pista de atletism, Bazinul Olimpic Ioan Alexandrescu, Bazinul acoperit Crișul, Orășelul copiilor), imobilul de pe str. George Barițiu și 26 de rezervoare de beton aferente stațiilor de hidrofor dezafectate.
Cheltuieli operaţionale mai puţine, investiţii mai mari
În ceea ce privește evoluția patrimoniului administrat precum și evoluția veniturilor DPI, Lucian Popa a menționat că veniturile DPI au crescut constant în ultimii ani, urmând ca în anul 2020 să aibă o ușoară scădere față de 2019 cu un procent de 1,8%, ceea ce este foarte bine, mai ales dacă ne raportăm la un an foarte greu, cum a fost anul 2020.
Legat de evoluția cheltuielilor operaționale și de investiții, directorul DPI a anunțat că se poate observa un trend sănătos și anume reducerea cheltuielilor operaționale și o creștere a cheltuielilor de investiții.
„Aici se reflectă dorința noastră de a lucra profesionist și eficient după modele de bunele practici, așa cum se vede și din prezentări în anul 2020 am investit masiv, aproximativ cu 11 milioane în plus comparativ cu anul 2019”, a zis Lucian Popa.
Operativa cheltuielilor de investiții s-au compus din cheltuieli la învățământ, creșe și asistență socială, cultură, recreere, alte cheltuieli pentru locuințe, servicii și dezvoltare comunală.
Principalele lucrări de investiții executate în cursul anului 2020 la unitățile de învățământ se compun din mai multe tipuri de lucrări: reparație instalație electrică, reabilitare rețele termice, montare sistem supraveghere video, reabilitare rețele termice exterioare, sau chiar lucrări de design interior.
În paralel cu acestea, DPI a început și proceduri de automatizări în termie și reducerea de costuri masive prin eficientizarea energiei termice a instituțiilor școlare. De asemenea în multe unități de învățământ s-au realizat lucrări de împrejmuire, plantări arbori și arbuști, reparații asfalt curte.
Un alt capitol important în activitatea DPI o reprezintă lucrările de investiții executate la imobilele situate în ansamblul urban centrul istoric. În decursul anului trecut, a fost finalizată reabilitarea fațadelor și refacerea iluminatului arhitectural a Palatului Episcopal Greco-Catolic, e spre final reabilitarea fațadelor palatului Stern și Apollo, o altă lucrare importantă fiind în derulare: reabilitarea clădirii Primăriei Oradea.
De asemenea, împreună cu Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională s-au derulat o serie de proiecte prin Programul Operațional Regional la unitățile de învățământ: construirea creșă și grădiniță în Parcul Industrial 1, eficientizarea energetică a grădiniței nr. 20 și a Liceului Teoretic Onisifor Ghibu, extinderea creșei și grădiniței 28 și 53 etc.
În ceea ce privește principalele propuneri de investiții pentru anul 2021, directorul DPI a menționat că, în funcție de bugetul alocat pe anul în curs, vor fi o serie de propuneri importante atât la nivelul instituțiilor școlare, cât și la investiții care privesc imobilele situate în ansamblul urban centru istoric Oradea. Lucrările privesc atât lucrări de reabilitare, eficientizare energetică sau elaborare servicii de proiectare cât și reparații curente sau reabilitări fațade la clădirile din ansamblul urban.
În atașament găsiți raportul detaliat al Direcției Patrimoniu Imobiliar.
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0