Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
sept. 11, 2017 Andrei Şandor Actualitate, Învăţământ 0 8806 vizualizari
Este ziua în care, oricât de stană de piatră să fii în interior, nu se poate să nu îţi aduci aminte de momentele în care pariticipai ca elev la deschiderea noului an şcola. Indiferent de ciclul educaţional. Deşi vremea de afară îmbie mai mult la o ieşire la iarbă verde sau la o tură de tobogane de la acvaparc, populaţia şcolară a Oradiei şi-a resetat GPS-ul pentru drumul spre şcolile şi liceele urbei. Este şi una dintre zilele în care florarii îşi fac plinul, iar cafenelele şi localurile de pe corso şi din alte zone ale municipiului aşteaptă deja primii şcolari epuizaţi încă din prima zi. Zi în care, în principiu, mare lucru nu se întâmplă. E revederea cu colegii şi colegele, ziua alegerii unui loc bun în clasă astfel încât profii să nu observe că tânărul îşi butonează smarphone-ul, ziua aflării orarului provizoriu şi ziua primelor sfaturi din partea învăţătorilor şi diriginţilor. De asemenea, în plin scandal naţional vizând manualele, e şi ziua în care norocoşii îşi primesc cărţile pe care le vor freca timp de câteva luni. Şi ziua în care juniorilor li se spune că mai au răgaz până la sfârşitul lunii pentru a-şi termina temele de vacanţă. Prima zi de şcoală, în mod tradiţional, se caracterizează şi prin clasicele (dar uşor demodatele) careuri în care sunt adunaţi copiii, dascălii şi cadrele didactice. Noroc că unele dintre ele au mai reuşit să îşi updateze stilul la copilul secolului 21 şi reuşesc să treacă mai cu lejeritate de momentele solemne în care se intonează Imnul de Stat, se ascultă discursuri (uneori extrem de plictisitoare!) şi se asistă la binecuvântări religioase din partea celor îmbrăcaţi în sutane. Una peste alta, anul şcolar 2017 / 2018 a început.
La Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, de pildă, momentul ceva mai important l-a constituit discursul viceprimarului Florin Birta, cel care a adus vestea bună a renovării clădirii de pe str. Roman Ciorogariu. Chiar dacă încă nu se ştie exact când anume vor demara mult necesarele lucrări. Asta după ce ani de zile lucrurile nu au putut fi mişcate din cauza procesului prin care un ordin călugăresc a încercat să câştige imobilul emblematic. Se ştie că litigiul a fost câştigat definitiv şi irevocabil de administraţia locală orădeană, Primăria fiind acum obligată să facă ceva pentru reabilitarea acestei clădiri. La un moment dat, Municipalitatea a încercat să acceseze fonduri europene pentru lucrări, însă, pe axa pe care a fost depus proiectul, nu s-a reuşit. Dar e cunoscut faptul că Primăria Oradea reuşeşte să identifice surse de finanţare pentru proiecte de anvergură, atunci când îşi doreşte mult ca acel proiect să se realizeze. Provocarea este cu atât mai mare cu cât Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” a devenit în această vară cea mai performantă în ţară din punct de vedere al examenului de Bacalaureat. Aici au absolvit cei mai mulţi liceeni cu note de 10, respectiv cei mai mulţi cu note finale între 9 şi 9,99. În mod cert, a fost unul dintre cele mai nonconformiste deschideri de an şcolar din Oradea, responsabilul cu sonorizarea fiind profesorul Dumitru Chifiriuc. Cunoscut drept mare meloman şi foarte iubit de elevii liceului, acesta a avut grijă să asezoneze momentul solemn cu muzică specială, atât instrumentală cât şi cântată. De aceea, în curtea Colegiului a răsunat, spre final, şi una dintre cele mai aclamate melodii Guns`N`Roses, „Sweet Child O`Mine”. Spre deliciul elevilor rockeri aflaţi în curte sau în sălile de clasă. Şi a foştilor elevi, prezenţi deja în calitate de părinţi…
În total, acest nou an educaţional va avea 167 de zile lucrătoare. Semestrul I va dura până pe 2 februarie 2018, iar semestrul II se va întinde între 12 februarie 2018 şi 15 iunie 2018. Vacanţa de iarnă va avea loc între 23 decembrie 2017 şi 14 ianuarie 2018, cea intersemestrială e programată pentru perioada 3 – 11 februarie 2018,, iar cea de primăvară între 31 martie şi 10 aprilie 2018.
167 de zile în total? Deja se poate spune că că mai sunt doar 166 de zile de şcoală!
nov. 12, 2024 0
nov. 01, 2024 0
oct. 31, 2024 0
oct. 30, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0